Siirry sisältöön

Helmikuun kuukausikirje

Hyvä vastaanottaja,

kokoonnuimme laskiaissunnuntaina kuulemaan ulkoministeri Tuomiojan selvitystä Ukrainan tilanteesta. Kriisin eskaloituminen sodaksi Ukrainassa on estettävä. Tuomioja saapui ulkoasiainvaliokunnan kokoukseemme suoraan tasavallan presidentin ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittisesta ministerivaliokunnasta. TP-UTVA käsitteli Ukrainan tilannetta ja antoi sen jälkeen asiasta tiedotteen: (http://vnk.fi/ajankohtaista/tiedotteet/tiedote/fi.jsp?oid=409914)

Suomi katsoo, että tilanne Ukrainassa, erityisesti Krimin niemimaalla, on erittäin vakava. Voimakeinoilla uhkaaminen ja niiden käyttö ovat tuomittavia. Ukrainan tulevaisuus tulee ratkaista rauhanomaisesti kunnioittaen demokratiaa, oikeusvaltiota ja kaikkien ihmisoikeuksia, mukaan lukien tulevien vaalien ja alueiden aseman järjestäminen. Euroopan neuvoston ja ETYJ:n mahdollisuuksia on käytettävä ratkaisujen etsimisessä ja toteuttamisessa. Suomi pitää tärkeänä, että Euroopan unioni osallistuu yhtenäisesti ja aktiivisesti näihin pyrkimyksiin.

Tänään maanantaina Euroopan ulkoministerit kokoontuvat Brysselissä. Perjantaina olen ulkoasiainvaliokunnan kanssa presidentti Niinistön vieraana Mäntynimessä.

Kevät ja maaliskuun kehysriihi lähestyvät vauhdilla. Eduskunnassa on käyty kiivasta keskustelua talouden tilasta. Yli puoluerajojen on onneksi löytynyt yksimielisyys siitä, että valtion velkaantuminen on pysäytettävä ja uutta kasvua on saatava alkuun. Olemme kokoomuksen eduskuntaryhmässä valmistelleet kokoomuksen kantoja kehysriiheen erityisissä työryhmissä. Olen ollut tässä työssä vahvasti mukana.

Opposition jättämä välikysymys kuntapolitiikasta puhututti viime viikolla. Maailma muuttuu kovalla vauhdilla mutta kuntarajat ja palvelujen tuotantotavat ovat monin osin juuttuneet paikalleen. Kuntarajakeskustelun sijaan meidän tulisi käydä enemmän keskustelua palveluista ja näin vauhditettava myönteisen muutoksen pyöriä.

Julkisen sektorin rinnalle, täydentäjäksi ja kirittäjäksi tarvitaan yrityksiä ja kolmatta sektoria. Yhteistyö on palveluja tarvitsevien ihmisten etu. Valinnanvapaus on yksi toimiva keino tehdä palveluista laadukkaampia. Tarvitsemme rakennemuutosten lisäksi uusia keinoja vahvistaa peruspalveluja, joka on yksi koko sote-uudistuksen päätavoitteista. Olen tyytyväinen, että ehdottamani raha seuraa potilasta - malli on saanut kokoomuksessa ja monella muulla taholla vahvan kannatuksen. Olen ehdottanut, että pian työnsä aloittava parlamentaarinen sote-rahoitustyöryhmä ottaisi asian asialistalleen.

Varteenotettava mahdollisuus on laajempi palvelusetelin käyttö. Jos kunta ei kykene tarjoamaan lain määräajassa perusterveydenhuollon palveluja, olisi kunnalla velvoite antaa palvelutarvitsijalle palveluseteli. Näin terveyskeskusjonot ja pitkät odotusajat suunterveydenhuoltoon saataisiin tehokkaasti purettua. Tämä jarruttaisi myös kasvussa olevia terveyseroja ja varmistaisi hoitotakuun. Pitkät jonot tulevat kalliiksi – oikea-aikainen hoito säästää terveyttä ja euroja.

Hallituksen on kiireellisesti luotava valtakunnallinen ratkaisu kuntapalveluiden kustannusten ja tuottavuuden läpinäkyvyyden toteutumisesta. Niin, että kunnat laskisivat ja julkaisisivat palveluidensa hinnat ja kulut. Näin palveluiden tuotantotapoja voidaan oikeasti vertailla laadun ja kustannusten suhteen.

Viime viikolla järjestin Kokoomuksen palkansaajavaltuuskunnan tilaisuutta eduskunnassa. Tilaisuudessa oli alustamassa pääministeri Jyrki Katainen ja paikalla oli myös muita puolueemme kansanedustajia. Kokoomuksessa on halua kehittää suomalaista työelämää ja valtuuskunnassa tarkastelemme työmarkkinoiden erityiskysymyksiä. Johdan palkansaajavaltuuskunnan toimintaa ja seuraavan valtuuskunnan tapahtuman järjestämme kevään aikana. Jos koet työelämän asiat kiinnostaviksi, tule mukaan toimintaan! Voit liittyä mukaan Kokoomuksen kotisivuilla: http://www.kokoomus.fi/faktat/ohjelmatyo/palkansaajavaltuuskunta/

Viimeviikkoisessa tilaisuudessa keskusteluun nousi erityisesti koulutus ja osaamisen merkitys yhteiskunnalle. Olen pitänyt esillä koulutuspolitiikan ajankohtaisia asioita työssäni. Opetusministeri Kiurun mukaan korkeakoulujen aloituspaikkoja tullaan lisäämään tulevien vuosien aikana jopa tuhansilla, jotta voitaisiin purkaa hakijasumaa. Mielestäni on ensiarvoisen tärkeää, että hallitus pitää kiinni parista perusperiaatteesta. Ensinnäkin, mahdollinen paikkamäärän nosto on suunnattava kiistattomille työvoimapulan aloille. Tällä hetkellä tarvetta on esimerkiksi erityisopettajista, luokanopettajista, sosiaalityöntekijöistä, yliopistollisista lastentarhanopettajista, toimintaterapeuteista, puheterapeuteista ja työterveyshoitajista. Myös Helsingin yliopistolle on viipymättä myönnettävä tutkinnonanto-oikeus terveystieteiden maisterin tutkintoon. Toiseksi, lisäaloituspaikkojen edellytys on lisärahoitus. Korkeakoulutuksen laatua ei ole varaa murentaa mittavienkaan sopeuttamistoimien keskellä, sillä Suomi pärjää tulevaisuudessakin vain korkeatasoisella osaamisella. Koulutuspaikkojen lisääminen ilman lisärahoitusta on siis mahdoton yhtälö.

Nämä asiat puhututtivat paljon myös palkansaajavaltuuskuntalaisia. Kortistoon kouluttamisesta ei hyödy kukaan. Onneksi opetusministeri on vakuuttanut, että lisäpaikat kohdennetaan työvoimapulasta kärsiville aloille. Tästä lupauksesta on pidettävä tinkimättömästi kiinni.

Toukokuussa käytävät EU-vaalit lähestyvät. Meidän kokoomuslaisten tavoite on neljä euroedustajaa ja tässä työssä olen vahvasti mukana. Kokoomus nimesi lauantaina kaksi uutta eurovaaliehdokasta ja kaiken kaikkiaan meillä on jo 15 loistavan ehdokkaan porukka kasassa! Toukokuun vaalit ovat todella tärkeät. Euroopan unionin jäsenyys on vahvistanut meidän suomalaisten asemaa. On paljon helpompaa vaikuttaa meitä koskettaviin asioihin ja olla mukana niissä neuvottelupöydissä, joissa päätöksiä tehdään, kuin huudella sivusta. Suomen ja suomalaisten etu on entistä vahvempi ja reilumpi Eurooppa.

Tule tutustumaan mainioisiin eurovaaliehdokkaisiin sekä kevään muotiin! Juonnan Helsingin Kokoomuksen naiset ry:n järjestämän EU-vaalitilaisuuden ja muotinäytöksen 24.3. Föreningen Bragessa (Kasarmikatu 28) klo 16-18. Mukana tapahtumassa ja muotinäytöksen malleina ovat kokoomuksen ehdokkaat Pia Kauma, Eija-Riitta Korhola, Sirpa Pietikäinen, Aura Salla, Petri Sarvamaa ja Lisa Sounio-Ahtisaari. Tilaisuudessa on kahvitarjoilu ja arpajaiset. Ilmoittautumiset 20.3. mennessä Nina Virto-Väisäselle, os. ninavirtovaisanen(at)gmail.com tai puh. 050 550 2468.

Sari Sarkomaa
Kansanedustaja, terveydenhuollon maisteri

Valtiovarainvaliokunnan kunta- ja terveysjaoston puheenjohtaja

sari.sarkomaa@eduskunta.fi
www.sarisarkomaa.fi
050 511 3033