Siirry sisältöön

Sarkomaa: Ministeri Orpo vauhdittamaan saimaannorpan suojelua

Tiedote 8.7.

julkaisuvapaa heti

Kokoomuksen kansanedustaja ja eduskunnan eläinsuojeluryhmän jäsen Sari Sarkomaa kirittää uutta maa- metsätalousministeri Petteri Orpoa (kok) valmistelemaan keväällä 2016 umpeutuvien " norppa-asetusten" tilalle uusia asetuksia saimaannorpan pelastamiseksi sukupuutolta.

”Saimaannorppa on maailman uhanalaisin hylje. Norppaamme uhkaavat kalanpyydyskuolleisuus, ilmaston lämpeneminen sekä kannan pieni koko ja pirstoutuneisuus. Tehokkainta on puuttua kalanpyydysten aiheuttamaan uhkaan vapaaehtoisin ja lakisääteisin rajoituksin,” Sarkomaa peräänkuuluttaa.

Valtioneuvosto on rajoittanut kalastusta saimaannorppa-alueilla norpan suojelemiseksi kahdella määräaikaisella asetuksella. Nk. kuuttiasetus kieltää kalaverkkojen verkkojen käytön saimaannorpan tärkeimmillä lisääntymisalueilla 15.4. – 30.6. Pyydystyyppiasetus rajoittaa norpalle vaarallisimpien pyydysten käyttöä ja osassa Saimaata ympäri vuoden.

”Keväinen verkkokalastuksen kielto eli nk. kuuttiasetus kattaa tällä hetkellä noin 80 % saimaannorpan lisääntymisalueesta. Heinäkuun aikana verkkokalastus lisääntyy voimakkaasti loma-asuntojen käytön vuoksi. Myös pyydystyyppiasetus on erittäin tehokas tapa ehkäistä sukukypsien norppien kuolemia pyydyksiin mutta uusin tutkimus kuitenkin osoittaa, että asetus kattaa kuitenkin vain noin 55 % aikuisten norppien keskimääräisestä elinalueesta Saimaalla”, edustaja toteaa.

Sarkomaan mielestä saimaannorpan riskiä hukkua kalastuspyydyksiin tulee edelleen pienentää ja kevätrajoitusajan (15.4. – 30.6.) riittävyys pohtia tarkkaan, sillä kuutteja takertuu verkkoihin kevätkauden jälkeenkin. Kansanedustaja tarkastelisi myös nk. pyydystyyppiasetuksen muutostarpeet norpan suojelemiseksi.

Voimassa olevat asetukset umpeutuvat keväällä 2016. ”On ehdottoman tärkeää, että asetusten jatkoon tarvittava valmistelu tapahtuu riittävän ajoissa, jotta uusien asetusten tarvittavat toimenpiteet ehditään tekemään ennen kuin ne astuvat voimaan vuonna 2016. Uuden maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpon johdolla on pikaisesti aloitettava kuuttiasetuksen ja pyydystyyppiasetuksen uudistaminen siten, että ne turvaavat saimaannorppakantaa nykyistä paremmin”, Sarkomaa alleviivaa.

Eduskunnan eläinsuojeluryhmä jätti ryhmän puheenjohtaja Anneli Kiljusen johdolla kirjallisen kysymyksen (KK 531/2014 vp) norppakannan turvaamisesta. Edustaja Sarkomaa on yksi kysymyksen allekirjoittajista.

Lisätietoja:

Sari Sarkomaa

puh. +358505113033