fbpx Siirry sisältöön

Kokoomuksen Sarkomaa: Tavallisella helsinkiläisellä on oltava varaa asua kotikaupungissaan

tiedote 16.4.
julkaisuvapaa heti

 
Kokoomuksen kansanedustaja Sari Sarkomaa on huolissaan kehityksestä, että tavalliset palkansaajat, yrittäjät ja eläkeläiset ovat tiukoilla pääkaupunkiseudun korkeiden asumiskustannusten vuoksi. Kansanedustaja muistuttaakin, että kiinteistöveron nousu menee yhtiövastikkeisiin ja vuokriin ja siksi kiinteistöveron korotuksia ei pidä tehdä. Kokonaisuudessaan asumisen verorasitus on jo aivan liian suuri ja suunta pitää olla alaspäin.

”Koti Helsingissä ei saa olla liian kallis. Seuraavan hallituksen on ymmärrettävä, että asumisen kalleus pääkaupunkiseudulla on ihmisten arjen kiperimpiä kysymyksiä ja selkeä kasvun este. Valtiovallan tehtävä on luoda kotitalouksille edellytyksiä järjestää asumisensa tuloihin nähden kohtuullisin menoin. Myös kysyntää ja tarpeita vastaavaa asuntotarjontaa tulisi lisätä nykyisestä”, Sarkomaa alleviivaa.

”Tontteja tarvitaan sekä vapaarahoitteiseen että tuettuun vuokra-asuntotuotantoon. Toimivia asuntomarkkinoita ja myös kohtuuhintaista vuokra-asuntotuotantoa tulee edistää. Rakentamisen kustannuksia on kohtuullistettava keventämällä säätelyä ja normeja. Asuntojen vuokratason tulisi olla järkevä ja asuntotuotannossa tulisi keskittyä sellaisiin asuntoihin, joita ihmiset ensisijaisesti haluavat, kuten yksiöt, kaksiot ja pienet kolmiot. Väestön ikääntyessä myös kohtuuhintaisia senioriasuntoja ja palvelutaloja tarvitaan lisää ja nopeasti, jotta laitoshoidolle tai vastentahtoisesti kotona asumiselle on oikeasti saavutettavissa olevia vaihtoehtoja.”

Sarkomaan mielestä asuntojen kohtuuhintaisuus ei ole vain rahoitusmallikysymys, sillä rakentamisen kustannukset ja tuottavuus koskevat kaikkia; vapaarahoitteista ja tuettua vuokra-asumista, ASO-asuntoja ja omistusasumista.

”Toimintaympäristön tulee olla rakennuttajille kannustava. Asuntorakentamista säätelevät monenlaiset normit, jotka nostavat rakentamiskustannusten ja asuntojen hintoja. Norminpurkutalkoot ovat välttämättömyys.
Lisäksi on hyvä muistaa, että asumiskustannusten nousuun voidaan vaikuttaa myös muilla politiikkasektoreilla, kuten energiapolitiikan valinnoilla, jolloin sähkön hinta voidaan pitää kotitalouksille kohtuullisella tasolla”, edustaja linjaa.

”Olennaista on, että suomalaiset voivat tulla toimeen ja järjestää myös asumiskustannuksensa omalla työllään ja eläkkeillään. Siksi veroaste ei saa jatkossa enää nousta, vaan se käännettävä maltilliseen laskuun painottaen ansiotuloverotuksen keventämistä ja niin, että työn ja eläkkeiden verotusta kohdellaan tasapuolisesti parantaen näin kuluttajien ostovoimaa”, Sarkomaa päättää.

 

lisätietoja:
Sari Sarkomaa
0505113033

Follow by Email
Facebook
LinkedIn
Instagram