Siirry sisältöön

Toukokuun kuukausikirje

Tervehdys eduskunnasta!

Uuden eduskunnan työ on täydessä vauhdissa. Olen kiitollinen eduskuntavaaleissa saamastani suuresta luottamuksesta ja siitä, että saan jatkaa työtä helsinkiläisten kansanedustajana. Kokoomuksen kansanedustajapaikkojen menetys näkyi myös keskeisten valiokuntien puheenjohtajuuksien menetyksenä sekä valiokuntapaikkojen vähenemisenä. Olen tyytyväinen, että minut valittiin jäseneksi merkittävään valtiovarainvaliokuntaan. Talouden tasapainottaminen, viisaat veroratkaisut sekä veroeurojen oikea kohdentaminen ovat eduskuntakauden tärkeimpiä päätöksiä ja päätökset tehdään juuri valtiovarainvaliokunnassa. Toimin myös sosiaali- ja terveysvaliokunnassa ja siellä kokoomuksen valiokuntavastaavana. Näin ollen vastaan eduskuntaryhmässäni sosiaali- ja terveyspolitiikasta.

Vaalien jälkeen käynnistyneet hallitusneuvottelut olivat monin tavoin haastavat. Olin mukana kokoomuksen neuvottelujoukkueessa. Hallitusohjelma saatiin määräajassa neuvoteltua. Hallitusohjelmassa tärkeässä roolissa ovat linjaukset uuden kasvun vauhdittamiseksi, työllisyyden sekä yrittäjyyden edellytysten vahvistaminen sekä julkisen talouden tasapainottaminen. Kolmen puolueen hallitusohjelma on kolmen puolueen kompromissi.

Isoin pala purtavaksi ja vielä nielemättä on koulutuksen isot säästöt. On selvä, että miljardiluokan leikkauksia tehtäessä on tehtävä todella vaikeita ja ikäviä päätöksiä. Korkeakouluihin ja erityisesti Helsingin yliopistoon kohdistuneet säästöt ylittävät kipurajan. Leikkauksien jatkovalmistelussa on tehtävä tarkat vaikutusten arviot, jotta kohtuuttomuuksilta vältytään.

Kokoomus puolueena poikkeuksellisesti lupasi vahvasti toimia koulutuksen leikkauksia vastaan. Ymmärrettävää on, että täysin leikkauksilta ei voi välttyä mutta yli 500 miljoonan euron leikkaukset ovat todella paljon. Hallitusohjelman toteuttaminen vaatii erityisiä ponnisteluja koko koulutuskentältä, jotta onnistumme uudistaen turvaamaan koulutuksen laadun ja tasavertaiset koulutusmahdollisuudet.

Aloitin maanantaina työviikkoni palaverilla Helsingin yliopistolla kanslerin kanssa pohtimalla, miten turvata mittavien leikkauksien keskellä opetuksen ja tutkimuksen laatu. Kuuluisaa vatulointia tarvitaan kyllä myös varhaiskasvatuksen mittavissa säästöissä. Lapsiryhmien koon kasvattaminen säästönä on asia, jota kyllä vielä pohtisin. Vaikka maailma miten muuttuu, niin se ei muutu, että kasvaakseen turvallisesti aikuiseksi lapset tarvitsevat aikuisten aikaa. Moni lapsi on pääosan valveillaolojastaan päiväkodissa. Varhaiskasvatuksen merkitys koko lapsen elämälle on asia, jota emme ole Suomessa vielä täysin ymmärtäneet.

Koulutussektorilla hallitusohjelmaan tuli myös monta hyvää asiaa. Tarkoitus on mm. pääomittaa yliopistoja ja muita korkeakouluja. Myös koulutusviennin esteitä puretaan. Hallitusohjelmaan tuli aktiivisesti ajamani opettajankoulutuksen kehittämisohjelma jaa myös opettajien täydennyskoulutukseen on tarkoitus investoida. Samoin koulujen oppimisympäristöjen modernisoimiseen. Erityisesti opettajien tieto- ja viestintäteknologian taitoja on vahvistettava. Digiloikka ei kouluissa tapahdu, mikäli opettajien oma osaaminen ei ole kunnossa.

Hallitusneuvotteluissa oli strategisia kokonaisuuksia, joissa neuvoteltiin hallituksen kärkihankkeet, joita on yhteensä 26. Olin kokoomusneuvottelijana hyvinvointiryhmässä. Siinä onnistuimme kiitettävästi saamaan kokoomuksen näkökulmat. Ensimmäinen kärkihanke on tehdä palveluista asiakaslähtöisiä ja lisätä ihmisten valinnanvapautta sekä tehdä palveluiden tuotantokustannukset ja laatu läpinäkyväksi.

Toinen kärkihanke on terveydenedistäminen. Sovimme, että yhdessä järjestöjen kanssa laitetaan vauhtiin kansanterveysohjelma, jolla lisätään erityisesti kaiken ikäisten liikuntaa. Olen todella tyytyväinen, että nyt kestävyysvajetta lähdetään purkamaan liikuntaa lisäämällä.

Kolmas kärkihanke on lasten ja perheiden palveluiden uudistaminen vastaamaan erilaisten perheiden tarpeita. Neljäs on vahva panostus omaishoitoon sekä ikäihmisten kotihoitoon.

Viidentenä on väylien rakentaminen osatyökykyisille ja erityisesti vammaisille avoimille työmarkkinoille. Tähän kirjattiin pitkäaikainen tavoitteeni yhteensovittaa työkyvyttömyyseläke ja ansiotulot. Monelle vammaiselle tämä on todella tärkeä asia. Yhtälailla asia on tärkeä koko Suomelle, jonka rakentamiseen tarvitaan kaikkien työpanos.

Koko hallitusohjelma on luettavissa: http://valtioneuvosto.fi/sipilan-hallitus/hallitusohjelma

Hallitusohjelma on vasta perusta, jolle tuleva neljän vuoden uurastuksemme pohjautuu. Nyt on saatava aikaan asioita, jotka olisi pitänyt tehdä jo paljon aiemmin. Tekemättä jättäminen olisi vastuutonta ja lyhytnäköistä. On olennaista muistaa, että talouden kuntoon laittamisessa on kyse viime kädessä opetuksen, varhaiskasvatuksen, terveydenhuollon ja vanhuspalveluiden takaamisesta myös tuleville sukupolville.

Otan mielelläni vastaan ajatuksia ja palautetta Suomen ja Helsingin asioista. Minuun saa olla yhteydessä sähköpostilla tai puhelimitse. Olen tavattavissa Helsinki-päivänä perjantaina 12.6. klo 12.00-12.30 Narinkkatorilla. Tervetuloa tapaamaan!

Eduskunta jatkaa työskentelyään kesäkuun loppuun. Käsittelyssä on loppukuusta mm. vuoden 2015 toinen lisätalousarvioesitys. Heinäkuussa pidän kesälomaa ja elokuussa ollaan jälleen työn äärellä.

Lämmintä ja aurinkoista kesää!
terveisin
Sari Sarkomaa
050 511 3033
sari.sarkomaa(at)eduskunta.fi
www.sarisarkomaa.fi