Siirry sisältöön

Sarkomaa: Leikkausten ja uudistusten vaikutusarviot näkyviksi vuoden 2016 valtion talousarvioon

tiedote 17.9.
julkaisuvapaa heti

Kokoomuksen kansanedustaja ja valtiovarainvaliokunnan jäsen Sari Sarkomaa kannustaa hallitusta uudistamaan päätöstensä vaikutusarviointia. Sarkomaa kirittää hallitusta lisäämään jo ensi vuoden valtion talousarvioon nykyistä paremmin dokumentoitua vaikutusarviointia esitetyistä talouden sopeutustoimista ja uudistuksista. "Kun rajujakin leikkauksia ja päätöksiä joudutaan tekemään, on viisasta, että myös niiden yhteisvaikutukset arvioidaan ja kirjataan kootusti. Valtion talousarvion nykyisen pääluokkiin, lukuihin ja momentteihin perustustuvan tarkastelun rinnalle on rakennettava uusi väestöryhmittäinen tarkastelu ja arviointi muutosten yhteisvaikutuksista."

”Odota, katsele ja ota velkaa - asenne ei enää toimi. Tekemättä ei voi jättää mutta talouden tasapainottamiseen tähtäävien ratkaisujen vaikutukset on päättäjien tiedettävä ja ymmärrettävä”, Sarkomaa toteaa.

Kansanedustaja ehdottaa, että ministeriöt tekisivät vaikutusarviot talousarvioon sisältyvistä muutoksista, joilla arvioidaan olevan vaikutusta ainakin vanhuksiin, vaikeasti vammaisiin ja lapsiperheisiin. Tämän pohjalta valtiovarainministeriö voisi tehdä yhteenvedon vaikutuksista. Sarkomaan mukaan luonteva paikka vaikutusarvioille on talousarvion yleisperustelut.

Puhtaalta pöydältä ei hallituksen tarvitse uudistukseen lähteä. Kokoomusedustajan esille nostamaa ehdotusta on selvitelty valtiovarainministeriössä ja asian tiimoilta on myös julkaistu raportti (Valtiovarainministeriön julkaisuja 18/2015).

Sarkomaa pitää tärkeänä, että väestöryhmittäinen analyysi olisi jatkossa myös julkisen talouden suunnitelmassa. Julkisen talouden suunnitelmaan koottaisiin vuosille 2016-2019 yhteenveto lapsiperheisiin, ikäihmisiin ja vaikeasti vammaisiin merkittävästi vaikuttavista muutoksista ja näiden muutosten yhteisvaikutuksista väestönryhmien toimeentuloon ja hyvinvointiin suunnitelmakauden lopulla.

”Talouden tasapainottamistalkoissa tehdään kertarysäyksellä useita muutoksia mm. verotukseen, asiakasmaksuihin ja etuuksiin. On välttämätöntä, että kokonaisvaikutukset on arvioitu ja laskettu”, Sarkomaa päättää.
Sarkomaa jättää asiasta kirjallisen kysymyksen ministerin vastattavaksi.

lisätietoja:

Sari Sarkomaa
050 511 3033