Siirry sisältöön

Eduskuntaterveiset 1/2016

Arvoisa vastaanottaja,

uusi vuosi 2016 on lähtenyt käyntiin vahvasti työn merkeissä. Kun tammikuussa ei ole muulloin päivät täyttäviä istuntoja eikä valiokuntia, on se pakkaantunut täyteen muita kokouksia ja tulevan istuntokauden valmistelua. Ensi viikolla pyörähtävät käyntiin jälleen istunnot ja valiokuntatyö.

Turvapaikanhakijatulva on pysäytettävä

Kotimaan politiikassa kiireellisintä on varmistaa rajayhteistyön ja vuoropuhelun toimivuus Venäjän kanssa. EU:lla on ratkaisun hetket löytää tiukat ja pitävät pelisäännöt turvapaikkakysymyksiin. Työtä on tehtävä laajassa rintamassa mittavien joukkojen liikkeelle lähdön ennaltaehkäisemiseksi ja ihmisten auttamiseksi paikan päällä.

Eduskuntaryhmämme valmisteli toimenpide-ehdotukset, joilla vauhditamme hallituksen työtä. Kokosimme toimia, joilla sujuvoitetaan turvapaikan hakemuskäsittelyä. Kielteisen päätöksen saaneet henkilöt tulee palauttaa mahdollisimman nopeasti kansainvälisten
sopimusten puitteissa.

Voimavaroja on saatava suunnattua siihen, että myönteisen päätöksen saaneet henkilöt pääsevät nopeasti kotoutumistoimenpiteiden piiriin. Turvapaikansaajien kotoutumistyön tavoitteena tulee olla mahdollisimman hyvä työllistyminen. Työn tekeminen on paras keino kotoutua Suomeen.

Sote-uudistuksen valmistelu etenee

Olemme johtamani kokoomuksen sote-sisältöryhmän voimin työstäneet kantojamme valinnanvapaus- ja rahoitusmalliin. Emme ole kopiomassa minkään muun maan mallia mutta oppia on hyvä ottaa muista Euroopan maista. Tavoite on tehdä Suomen malli, joka on Pohjoismaiden edistyksellisin paitsi palvelua tarvitsevan ihmisen, myös sote-alan henkilöstön näkökulmasta. Sote ei synny ilman työreformia, jossa hyödynnetään nykyistä paremmin koulutetun sote-henkilöstön osaaminen ja fiksu työnjako.

On kannustavaa, että vuodesta 2012 aktiivisesti ajamani ja Ruotsin matkalta tuliaisena kokoomukseen tuomani valinnanvapausmalli on nyt Suomen tavoite.

Saimaannorpan suojelussa ratkaisun hetket

Saimaannorpan suojelun mahdollistavat määräaikaiset asetukset ovat umpeutumassa ja uusia valmistellaan. Useat asiantuntijatahot, kuten Metsähallitus ja yliopiston tutkijat, puoltavat verkkokalastuskiellon laajentamista heinäkuulle. Näin kuutit saisivat lisäaikaa kasvaa ja vahvistua. Asiasta vastaava ministeri Tiilikainen empii asiaa ja olen osaltani kannustanut häntä kuulemaan tutkijoiden ja norpan suojelijoiden näkemyksiä. Jätin asiasta myös kirjallisen kysymyksen hallitukselle.

Vapaaehtoistyön viikosta vauhtia vanhuspalveluiden uudistamiseen

Työskentelin viikon aamuvuorossa Oulunkylässä vanhusten kotihoidossa. Minulle oli tärkeää nähdä, mikä kotihoidon tilanne käytännössä Helsingissä on. Yhä huonomassa kunnossa ja useimmiten muistisairaiden ikäihmisten kotihoito on vaativaa työtä ja edellyttää hoitajilta laajaa osaamista. Pienessä ajassa on ehdittävä hoitaa monta asiaa. Lääke- ja haavahoidon sekä perushoidon lisäksi hoidetaan vanhusten moninaisia arjen asioita. Kotihoito työskentelee laadukkaasti olemassa olevilla voimavaroilla mutta on äärirajoilla. Työhön tarvitaan lisää tukea ja uudistamista. Tapaan säännöllisesti Helsingin toimijoita, jotta saamme näkemykset valtakunnalliseen kotihoidon kehittämiseen. Se on eduskuntakauden kärkihanke minun ja varapuhemies Paula Risikon hallitusneuvottelutyön tuloksena.

Kotihoidossa näkyi omaishoitajien arvokas työ. Hoitajan ja hoidettavan ikääntyessä tarvitaan myös lisää tukea. Tämä ei aina suju, kuten pitäisi. Kotona asumisesta ja hoitamisesta ei saa tulla pakkoa. Kotihoidon rinnalle on rakennettava lisää paikkoja, joihin pääsee nopeastikin hoitoon, jos kotona ei pärjää. Puute kotonasumista tukevista ja tuetun palveluasumisen hoitopaikoista on nyt huutava.

Omaishoitajien työn tukemiseen lisävoimavaroja

Omaishoitajille on luvassa lisää tukea. Hallitusneuvotteluissa saimme sovittua 75 mil. euron vuosittaisesta lisäyksestä omaishoitajien tuen ja jaksamisen vahvistamiseen. Asiaa koskeva laki on työn nyt alla ja tulee kevään aikana eduskuntaan.

Helsinki-kierrokset jatkuvat

Kierrän tuttuun tapaan tiiviisti Helsingissä ja eri tahoilla puhumassa. Tämän vuoden aloitin vierailemalla Töölön kansallisten senioreiden kokouksessa. Sain hyviä näkemyksiä alkavan vuoden työhön. Käyn mielelläni vierailemassa ja tuomassa eduskuntaterveisiä. Puhujapyynnön voi lähettää suoraan sähköpostiini tai soittaa minulle tai avustajalleni, joka vastaa kalenteristani.

Maria Mattila aloittaa uutena avustajanani

Kiitokset avustajalleni Laura Heinoselle, joka siirtyy helmikuun alussa uusiin tehtäviin. Uutena avustajana aloittaa 1.2. Maria Mattila. Maria on opiskellut sosiaali- ja terveyshallintotieteitä ja viimeistelee parhaillaan hyvinvointijohtamista käsittelevää graduaan. Aikaisemmalta koulutukseltaan Maria on sairaan- ja terveydenhoitaja (AMK). Marian tavoittaa helmikuun alusta osoitteesta maria.mattila(at)eduskunta.fi ja puhelinnumerosta 050 574 0818.

Talvisin terveisin,

Sari Sarkomaa