Siirry sisältöön

Perhevapaauudistusta ei saa pallotella seuraavalle hallitukselle

Tiedote 13.12.2016

Julkaisuvapaa heti

Kokoomuksen Sarkomaa: Perhevapaauudistusta ei saa pallotella seuraavalle hallitukselle

Kokoomuksen kansanedustaja ja sosiaali- ja terveyspolitiikasta vastaava Sari Sarkomaa pitää tervetulleena, että Keskusta on ottanut askeleen eteenpäin ja valmis aloittamaan perhevapaauudistuksen valmistelun. Keskusta on tänään esitellyt perhepoliittisia linjauksia. Keskusta haluaa uudistaa perhevapaajärjestelmän vaalikaudella 2019–2024. Kokoomus on esittänyt perhevapaauudistuksen käynnistämistä toistuvasti.

- On pakko kysyä, miksi muutoin uudistustahtoisen hallituksen perheministerin ja pääministerin salkun omaava suurin puolue haluaa siirtää kaikkia lapsiperheitä koskevan ja kipeästi kaivatun uudistuksen seuraavalle hallitukselle?

Sarkomaa kirittää Keskustaa ja koko hallitusta priorisoimaan perhevapaauudistuksen niin, että jo tämä hallitus ehtisi asiassa edetä. Sarkomaa toivoisi, että työ käynnistettäisi heti, että jo puolivälitarkastuksessa voitaisiin linjata perhevapaauudistuksen päälinjat.

- Kyse on lapsen edusta, tasa-arvoisesta vanhemmuudesta ja työelämästä sekä perheiden hyvinvoinnin edistämisestä, mutta myös hallituksen olennaisen tavoitteen eli työllisyyden edistämisestä, sanoo Sarkomaa.

Sarkomaa muistuttaa, että naisten työllisyysasteen koheneminen ja perhevapaiden nykyistä tasaisempi käyttäminen johtaisi ennen pitkää myös Suomen kilpailukyvyn nousuun. Akavan mukaan prosentin kasvu 22-44-vuotiaiden naisten työllisyysasteeseen merkitsisi melkein 10 000 naisen työllistymistä. Suomella ei ole varaa olla uudistamatta aikansa elänyttä perhevapaauudistusta. Työelämässä tarvitaan naiset ja miehet, vanhemmuudessa isät ja äidit.

Sarkomaa toteaa, ettei pidä mennä työmarkkinajärjestöjen selän taakse ja viittaa Keskustan päivän linjauksiin. Työmarkkinakeskusjärjestöt ovat kaikki ilmoittaneet tahtonsa edetä viivytyksettä perhevapaiden uudistamisessa ja ovat myös esittäneet omia valmiita malleja. Keskustan mallissa on paljon samoja elementtejä, joita Kokoomus on jo linjannut.

- Tämä pitäisi kannustaa hallitusta ripeään uudistuksen valmisteluun. Yhteisiä linjoja ovat mm. vanhempien joustavampi mahdollisuus käyttää perhevapaita ja isien vanhempainvapaakiintiöiden pidentäminen. Mahdollisuuksia erilaisiin työn ja perheen yhteensovittamistapoihin on luotava perhevapaiden aikana, Sarkomaa sanoo.

Sarkomaasta perhevapaajärjestelmä on modernisoitava lisäksi vastaamaan monimuotoisten perheiden, kuten adoptio-, yksinhuoltaja- ja sateenkaariperheiden, tarpeisiin.

- On hyvä, että Keskusta on valmis tarkastelemaan myös kotihoidontukea. Osana uudistusta on katsottava myös koko päivähoidon- ja varhaiskasvatuksen kokonaisuus, mukaan lukien kotihoidontuki, päättää Sarkomaa.

Lisätietoja:

Sari Sarkomaa

Puh. 050 511 3033