Siirry sisältöön

Syrjäytymistä ehkäisevä osallistumistulo kokeiluun

Tiedote 8.2.2017

Julkaistavissa heti

Kokoomuksen Satonen ja Sarkomaa: Syrjäytymistä ehkäisevä osallistumistulo kokeiluun

Eduskunnan varapuhemies, kansanedustaja Arto Satonen ja eduskuntaryhmän sosiaali- ja terveyspolitiikasta vastaava kansanedustaja Sari Sarkomaa tervehtivät ilolla professori Heikki Hiilamon työryhmän ehdotusta työmarkkinatuen muuttamista osallistumistuloksi. Kansanedustajien mukaan kaikilla ihmisillä on oltava oikeus ja mahdollisuus antaa oma panoksensa yhteiskunnan hyväksi.

Työ- ja elinkeinoministeriölle luovutetun osallistavan sosiaaliturvan mallia pohtineen selvityksen jälkeen hallituksella on Kokoomuksen eduskuntaryhmän kannustinloukkutyöryhmää vetävän Satosen mukaan mahdollisuus tehdä jo kevään puolivälitarkastelussa päätös osallistumistulokokeilusta.

- Osallistumistulo on ennen kaikkea syrjäytymisen ehkäisemistä ja heikoimmista välittämistä. Kun sosiaaliturvaamme muutetaan aktiivisuuden mahdollistavaksi ja siihen kannustavaksi, mahdollisimman monet pääsevät mukaan osallistavien aktiivitoimien piiriin, toteaa Satonen.

Sarkomaan mukaan on inhimillisesti ja koko yhteiskunnallisen kestävyyden näkökulmasta kestämätöntä, että nykymuotoisella työmarkkinatuella olevia työkykyisiä ja -haluisia ihmisiä jää yhteiskunnan ulkopuolelle.

- Nykyiseen työmarkkinatukeen on jo sisäänrakennettuna vastikkeellisuuden ajatus, kun työttömältä odotetaan toimia työllistymisen eteen. Kun läheskään kaikki halukkaat eivät ole löytäneet sopivaa työtä, eivät he käytännössä ole päässeet riittävässä määrin osallistumaan yhteiskunnan toimintaan, kertoo Sarkomaa.

- Kun osallistavan toiminnan tarkka muoto olisi työmarkkinatuella olevan itsensä valittavissa, toiminta on varmasti sellaista, joka on yksilön itsensä kannalta mielekästä ja auttaa häntä myös myöhemmin työllistymään. Samalla yhteiskuntaa hyötyy, kun ihmiset antavat osaamistaan oman yhteisönsä hyväksi, esimerkiksi vapaaehtoistyöhön, täydentää Sarkomaa.

Kansanedustajat muistuttavat, että osallistuminen vähentää syrjäytymistä ja köyhyyttä sekä näköalattomuutta. Lisäksi pidemmällä tähtäimellä myös sosiaalimenoissa voidaan säästää kun ihmisten osallisuus vahvistuu ja toiminta vapaaehtoistyössä toimii parhaimmillaan väylänä takaisin työelämään.

Työllisyyttä osaltaan edistävää osallistumistuloa tulisi viedä jo keväällä eteenpäin yhdessä muiden kannustavuutta ja työllisyyttä edistävien toimien kanssa.

Satosen ja Sarkomaan mukaan esitetty malli antaa hyvät lähtökohdat kokeilla uudenmuotoista vastikkeellista ja osallistavaa sosiaaliturvaa. Monet yksityiskohdat tarvitsevat vielä selvittelyä, mutta edustajat ehdottavat, että tehdyn työn pohjalta hallitus voisi tehdä puolivälitarkastelun yhteydessä päätöksen kokeilun käynnistämisestä.

Lisätietoja:

Arto Satonen, p. 050 511 3110

Sari Sarkomaa, p. 050 511 3033