Siirry sisältöön

Kelan valtuutetuille arvio: perustoimeentulotuen lakisääteiseen käsittelyaikaan päästään huhtikuussa

Kelan valtuutetut edellyttävät, että ripeät toimenpiteet jatkuvat, jotta lainmukaiseen tilanteeseen päästään mahdollisimman nopeasti.

Kelan valtuutetut pitivät 3.3. ylimääräisen yleiskokouksen perustoimeentulotuen tilanteen vuoksi. Kelan pääjohtaja Elli Aaltonen arvioi perjantaina, että perustoimeentulotuen käsittelyaika saadaan lainmukaiseksi huhtikuussa.

Perustoimeentulotuen siirtyminen Kelaan on näkynyt ruuhkana puhelinpalvelussa sekä Etelä-Suomen ja suurten kaupunkien toimistoissa. Perustoimeentulotuen hakemusten käsittely kesti helmikuussa keskimäärin 7,9 työpäivää.

Kelan valtuutetut ovat jo aiemmissa kokouksissa edellyttäneet, että Kela ratkaisee perustoimeentulotuen hakemukset lakisääteisessä ajassa.

– Edellytämme, että Kela jatkaa toimia, joilla laissa määriteltyyn tilanteeseen päästään ripeästi. Lainmukaiseen tilanteeseen pitää päästä viipymättä. Samalla on huolehdittava, ettei muiden etuuksien käsittely ruuhkaudu. Kelan on myös tehtävä kaikkensa, jotta asiakaspalvelun ruuhkat saadaan loppumaan. Kelan valtuutetut seuraavat tilannetta tarkasti, sanoi Kelan valtuutettujen puheenjohtaja Sari Sarkomaa.

– Kelan valtuutetut toistivat kantansa, että Kelalle on turvattava riittävät resurssit, jotta lakisääteiseen käsittelyaikaan päästään, tarvittaessa lisäbudjetilla.


Ruuhkia ratkaistaan monin eri tavoin

Asiakaspalvelun ja hakemusten käsittelyn ruuhkaa on purettu tekemällä ylitöitä, määräaikaisten työntekijöiden työsuhteita jatkamalla ja rekrytoimalla lisää henkilöstöä. Kelassa on myös sovittu uusista toimintatavoista, joita voidaan hyödyntää erityisen kiireellisissä perustoimeentulotukeen liittyvissä tilanteissa. Asiakkaiden lääkkeiden ja ruoan saanti turvataan maksusitoumuksilla.

Kela on myös ollut yhteydessä kuntiin, jotta ne myöntäisivät ehkäisevää toimeentulotukea kiireellisen ja välttämättömän avun turvaamiseksi, vaikka Kela ei olisi vielä tehnyt päätöstä perustoimeentulotuesta. Yhteistyötä kuntien kanssa hiotaan myös jatkossa.

Lisätietoja: Kelan valtuutettujen puheenjohtaja Sari Sarkomaa, 050 511 3033

Kelan valtuutetut valvovat Kelan hallintoa ja toimintaa, vahvistavat Kelan hallituksen esityksestä laitoksen tilinpäätöksen perusteet ja tilinpäätöksen sekä myöntävät vastuuvapauden hallitukselle. Valtuutetut antavat lisäksi vuosittain eduskunnalle kertomuksen omasta toiminnastaan.

Kelan valtuutetut 2015–2019

Puheenjohtaja

Sari Sarkomaa, kok

Varapuheenjohtaja

Niilo Keränen, kesk.

Valtuutetut

Outi Alanko-Kahiluoto, vihr.

Ritva Elomaa, ps.

Hannakaisa Heikkinen, kesk.

Anneli Kiljunen, sd.

Jaana Laitinen-Pesola, kok.

Anne Louhelainen, ps.

Leena Meri, ps.

Kristiina Salonen, sd.

Eero Suutari, kok.

Martti Talja, kesk.

 ***

Kelan viestinnän puhelinpalvelu medialle p. 040 733 5221, arkisin klo 9-16
viestinta@kela.fi


Kelan tilasto- ja tietovarastoryhmän puhelinpäivystys medialle p. 050 5517 960, arkisin klo 9-16

tilastot@kela.fi

 

Mediainfo on Kelan taustoittava uutiskirje medialle.

Tilaa kerran kuussa ilmestyvä mediainfo osoitteessa www.kela.fi/uutiskirje

Viestinnän yhteystiedot verkossa

www.kela.fi/viestinta