Siirry sisältöön

Kokoomuksen Sarkomaa: Oppositio valitsisi kilpailuttamisen tien ihmisen valinnan sijaan

Tiedote 4.4

Julkaisuvapaa heti

Kokoomuksen kansanedustaja Sari Sarkomaa ihmettelee oppositiopuolueiden linjaa siitä, että ihmisen valinnanvapauden sijaan he jatkaisivat kilpailutusmallilla. Kilpailuttamisessa maakunnan viranomaiset tekevät ratkaisut ihmisen puolesta.

”Osana valinnanvapautta toteutettava henkilökohtainen budjetointi on yksi tapa välttää laajan kilpailutus. Näin ihmisen ja hänen läheisten osallisuus ja itsemääräämisoikeus vahvistuisi ja palveluiden pitkäjänteisyys turvataan”, toteaa Sari Sarkomaa.

SDP, Vasemmistoliitto ja Vihreät väittävät kannattavansa valinnanvapautta, mutta se ei toteudu heidän sote-malleissaan. Yhdessäkään opposition esityksessä ei lisätä ihmisten mahdollisuuksia vaikuttaa omiin palveluihin. Nykyinen kilpailuttaminen on saanut paljon kritiikkiä siitä, että se ei huomioi ihmisten omia toiveita ja suosii isoja yrityksiä.

”Vasemmisto haluaa jatkaa sillä linjalla, että esimerkiksi vammainen ei pääse valitsemaan asumispalveluitansa. Kokoomuksen ajama henkilökohtainen budjetti tuo vammaisen mukaan palveluiden suunnitteluun tuen kanssa, räätälöi hänelle yksilölliset palvelut ja parantaa heikoimmassa asemassa olevien tilannetta. Näin järjestöillä ja pk-yrityksillä on mahdollisuus olla mukana markkinoilla”, selventää Sarkomaa.

Kelan tutkimuksien mukaan edes merkittävä vamma ei vähennä henkilön halua vaikuttaa omiin palveluihinsa. Jo vuodesta 2011 vaikeavammaisilla, vaativaan lääkinnälliseen kuntoutukseen oikeutetuilla, ihmisillä on ollut mahdollisuus valita avokuntoutuspalveluidensa tuottaja (Kelan työpaperi 95/2016).

”Oppositio vastustaa valinnanvapautta unohtaen ihmisen. Vammaiset ovat näyttäneet esimerkkiä valitsemisesta samaan aikaan kun vihervasemmisto väittää, etteivät ihmiset pystyisi valitsemaan”, toteaa Sarkomaa.

Lisätiedot:

Sari Sarkomaa

Kansanedustaja

Tel. +358 50 511 3033