Siirry sisältöön

Fimean pakkoalueellistamisen peruminen mahdollistaa EMA-hakemuksen jättämisen

Tiedote 4.7.2017

Julkaisuvapaa heti

Kokoomuksen kansanedustaja Sari Sarkomaa kiittää hallitusta Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus (Fimea) vahingollisiksi todetun pakkoalueellistamisen pysäyttämisestä. Tuore päätös vauhdittaa Euroopan lääkeviraston (EMA) hakemista ja saamista Suomeen.

Vuosien selvitysten jälkeen saatiin puristettua päätös ja peruttua koko lääkealalle ja lääketurvallisuudelle vahingollinen alueellistamispäätös. Päätös oli välttämätön maamme lääkealan kehittymiselle ja lääketurvallisuudelle. Päätös mahdollistaa ja vauhdittaa EMA hakemuksen jättämisen.

"Ensin oli päätettävä oman lääkeviraston toiminnasta, jotta voidaan uskottavasti tavoitella Euroopan lääkevirastoa. Aluepoliittinen nokkapokka oli viisasta jättää sivuun, kun kyseessä koko Suomen etu. Suomen on nyt yhdistettävä voimansa ja vietävä EMA-hakuprosessi tuloksekkaasti maaliin", iloitsee Sarkomaa.

Tänään tehty päätös pysäyttää alueellistamisen ja pian muuten alkaneet yt-neuvottelut. Päätös mahdollistaa sen, että Fimean toimintoja ohjaa tavoite toimia tuloksellisesti eikä aluepolitiikka estä järkeviä ratkaisuja.

Päätöksen myötä Fimean päätoimipaikkana säilyy Kuopio, mutta Fimea toimii myös jatkossa monitoimipaikkaisesti ja päättää virkojen sijoittamisesta tarkoituksenmukaisella tavalla. Fimealla säilyy toimipaikka Helsingissä. Myös viraston johto voi sijaita siellä, mikä palvelee viraston toimintaa. Päätös on myös tervetullut alueellistamisen ikeessä roikotetulle henkilöstölle.

”Suomella on vahvaa osaamista lääkealalta ja olemme etunojassa lääkealan kehityksessä. Meidän vahvuutenamme on EU:n kemikaaliviraston sijainti Helsingissä, joka tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden hakea synergiaetuja ja syvää yhteistyötä lääkeviraston kanssa. Suomella on myös poikkeuksellisen merkittävää kehitystyötä mm. yksilöllisen lääkehoidon kehittämisessä genomikeskuksen ja biopankkien kanssa”, toteaa Sarkomaa.

Sarkomaa iloitsee myös hallituksen päätöksestä perustaa neurokeskus Itä-Suomen yliopiston johdolla.
Lisätietoja:

Sari Sarkomaa 050 511 3033