Siirry sisältöön

Sarkomaa: Laihaksi jäänyt norppa-asetus erityistarkkailussa

Tiedote 11.7.2017

Julkaisuvapaa heti

Kokoomuksen kansanedustaja ja eduskunnan eläinsuojeluryhmän jäsen Sari Sarkomaa muistuttaa ympäristöministeri Kimmo Tiilikaista (kesk.), että viime keväänä hyväksytty norppa -asetus asetettiin hallituksen toimesta erityistarkkailuun.

Asia on ajankohtainen, kun kuuttien suojelemiseksi asetuksella säädetty keväinen verkkokalastuskielto päättyi heinäkuun alussa. Sarkomaa muistuttaa, että verkkojen lisäksi myös vääränlaiset katiskat ovat vaaraksi kuuteille ja siksi ne on kielletty. Ilman asianmukaista nielurajoitinta olevat katiskat ovat tappaneet viime kesinä useita kuutteja. Verkkojen pitäminen poissa norppavesiltä myös heinäkuussa on kuuttien selviytymiselle toivottava asia.

Sarkomaa muistuttaa, että saimaannorpankannan kehittymisen sekä pyydyskuolemien seuranta on  tärkeää.

Kokoomuksen ehdotuksesta tehdyn lausuma johdosta on verkkokalastuskiellon laajentamiseen ja muihin lisätoimiin palattava, jos seurantaluvut niin näyttävät. Saimaannorppa on maailman uhanalaisin hylje.

"Kalastus on suurin yksittäinen saimaannorpan kuolemia aiheuttava tekijä. Nyt asetukseen kirjattu lausuma on äärimmäisen tärkeä ja norppakannalle henkivakuutus. Asetus pohjautui työryhmän erimielisen työhön. Osa asiantuntijoista piti pidempää verkkokalastuskieltoa perusteltuna. Hallituksen on tarkennettava asetusta uudelleen, mikäli esimerkiksi pyydyskuolemien määrä kasvaa ja jäädään jälkeen saimaannorpan suojelustrategian mukaisesta kannan kasvusta", Sarkomaa sanoo.

"Metsähallituksen asiantuntija-arvion mukaan saimaannorpan kannan koko on nyt noin 360 yksilöä. Erityisen iloinen Sarkomaa on siitä, että norpille kolatut kinokset ovat toimineet. Lämpimät ja lumettomat talvet ovat olleet kalastuksen lisäksi uhka norppakannoille. Tänä keväänä syntyneistä kuuteista syntyi 90% Metsähallituksen tietojen mukaan ihmisten kolaamiin apukinoksiin.  Tämä varmasti kannustaa kaikkia tahoja jatkamaan suojelutyötä", päättää Sarkomaa.

 

Lisätietoja:

Sari Sarkomaa

Puh. 050 511 3033