Siirry sisältöön

Kokoomuksen kansanedustajat: Perhevapaauudistus tehdään nyt – tasa-arvon, perheiden hyvinvoinnin ja työllisyyden tähden

Tiedote 31.8.2017

Julkaisuvapaa heti

Kokoomuksen kansanedustajat Sari Sarkomaa ja Juhana Vartiainen kiittävät hallitusta perhevapaauudistuksen käynnistämisestä. Uudistus käynnistyy tänä syksynä ja uuden perhevapaamallin on tarkoitus astua voimaan vuoden 2019 alusta. Edustajien mukaan uudistus on tärkeä aloite tasa-arvon, lasten hyvinvoinnin ja työllisyyden edistämiseksi.

- Nykyisellään perhevapaiden epätasainen jakautuminen lyhentää naisten työuria ja aikansa elänyt, joustamaton järjestelmä asettaa erilaiset perheet ja lapset keskenään epätasa-arvoiseen asemaan. Työelämä tarvitsee sekä miehiä että naisia, ja vanhemmuus isiä ja äitejä. Kokoomus on edistänyt perhevapaiden kokonaisvaltaista uudistamista vahvasti ja nyt uudistustyö voidaan viimein aloittaa, Sarkomaa iloitsee.

Perhevapaauudistusta tarvitaan nyt, jos koskaan. Naisten työllisyysluvut eivät nouse samaa tahtia kuin miesten. Suomessa on tällä hetkellä 10 000 työssäkäyvää naista vähemmän kuin vuosi sitten heinäkuussa. Perhevapaiden epätasainen jakautuminen heikentää naisten työmarkkina-asemaa ja vaikeuttaa työllistymistä myöhemmin. Hallituksen työllisyystavoitteen näkökulmasta tällainen kehitys on kestämätöntä.

- Perhevapaauudistuksen järkevä kokoomuslainen lähtökohta on, että naisten työssäkäynti ja miesten ja naisten yhteenlaskettu työssäkäynti lisääntyvät. Se on välttämätöntä sekä tasa-arvon että julkistalouden kannalta. Suomi on jäänyt tasa-arvossa muista pohjoismaista jälkeen. Tasa-arvoisessa yhteiskunnassa naisilla ja miehillä on yhtä vahva asema työelämässä ja taloudessa. Tutkimus kertoo lisäksi vahvasti sen, että laadukas päivähoito ja varhaiskasvatus tukevat lasten pärjäämistä myöhemmässä elämässä. Joustavien uudenlaisten vanhempaintukien on tuettava tällaista kehitystä, Vartiainen summaa.

Uuden perhevapaajärjestelmän yksityiskohdista tullaan päättämään tulevan syksyn aikana. Kokoomuksen esitys perhevapaamalliksi muodostuu äidille viideksi viikoksi maksettavasta odotusrahasta sekä vuoden ansiosidonnaisesta vanhempainvapaasta, josta molemmille vanhemmille on varattu kolmen kuukauden kiintiöity vapaa. Loput kuusi joustavaa hoitorahakuukautta voisi jakaa ja pilkkoa vapaasti kulloisenkin tilanteen mukaan.

Kokoomuksen esittämä perhevapaamalli lähtee siitä tosiseikasta, että perheet itse tietävät parhaiten, mikä lapsille on hyväksi.

Lisätiedot:
Sari Sarkomaa

puh. +358 505113033

Juhana Vartiainen

puh. +358 505122394