Siirry sisältöön

Rintojen tarkkailu kannattaa

Roosa nauha- päivää vietetään tänään 13.10.2017. Roosa nauha keräyksen symboli on roosan värinen silkkinauha. Tarkoituksena on yhdessä kerätä varoja rintasyöpätutkimukseen ja sairastuneiden neuvotapalveluihin.

Oma terveys on hyvä syy tehdä henkilökohtaisia terveyspäätöksiä ja esimerkiksi aloittaa rintojen omatarkkailu ja lisätä liikuntaa.

Naisten omatoimisella rintojen tarkkailulla on tärkeä rooli rintasyövän varhaisessa toteamisessa. On tärkeä tosiasia, että valtaosa naisista havaitsee itse poikkeavan muutoksen rinnassaan.

Omatarkkailu kannattaa opetella jo nuorena - minkä nuorena oppii, sen aikuisena taitaa. Omatarkkailu on parhaimmillaan elämänmittainen tapa, jolla opitaan tuntemaan keho ja siinä tapahtuvat muutokset. Omatarkkailu vie kuukausittain viisi minuuttia, joten se on fiksu ja kaikille saatavilla oleva teko omaan terveyteen ja hyvinvointiin.

Viime vuonna lanseeraamamme OMAKUU-sovellus on hieno innovaatio. OMAKUU-sovellus toimii sekä kuukautiskalenterina että muistuttaa joka kuukausi rintojen omatarkkailusta, ja näin ollen kannustaa naisia huolehtimaan omasta hyvinvoinnista ja terveydestä.

Rintasyöpä on suomalaisnaisten yleisin syöpä. Vuosittain maassamme ilmenee noin 5000 uutta rintasyöpätapausta. Rintasyöpä on yleisin yli 45-vuotiailla naisilla, mutta sitäö esiintyy myös nuoremmilla. On tärkeää tiedostaa, että rintasyöpää voi sairastua myös miehetkin, vaikka se on harvinaista.

Rintasyöpä on aina monen tekijän summa eikä suurimpaan osaan riskeistä voi vaikuttaa. Sairastuvuuteen vaikuttavat esimerkiksi geeniperimä ja ikä. Esimerkiksi alkoholin käytön vähentäminen, terveellinen ruokavalio ja kuntoliikunta ovat tekijöitä, jotka edistävät terveyttä ja pienentävät myös sairastumisen riskiö. On hienoa asia, että rintasyövän ennuste paranee koko ajan varhaisemman syövän toteamisen ja hoitomenetelmien kehittymisen ansiosta. Tämän kehityksen taustalla on tehty tutkimus, jonka voimavarat on viisasta turvata. Tunne rintasi ry on opastanut 25 vuotta naisia tutustumaan rintoihinsa ja siten edistämään rintasyövän varhaistoteamista. Kaikenikäisiä naisia tulee opastaa säännölliseen rintojen omatarkkailuun.

Tunne rintasi ry jäärjestää koulutusta rintojen omatarkkailuun sekä kouluttaa rintojen omatarkkailun kouluttajia. Omatarkkailun kouluttajaksi voi kouluttautua kuka vain. Seuraava koulutus järjestetään sunnuntaina 22.10 Helsingissä. Varhain todettu on helpoin hoitaa, ja rintojen omatarkkailu on hyvä työkalu rintasyöpää vastaan. Vapaaehtoiset kouluttajat tekevät tärkeää tiedotustoimintaa ja edistävät rintasyövän varhaistoteamista.

Mitä aikaisemmassa vaiheessa rintasyöpä todetaan, sitä parempia ovat hoitotulokset ja mahdollisuudet elämän jatkumiseen laadukkaana ja täysipainoisena. Terveydenedistämistyössä terveydenhuollon ammattilaisten, järjestöjen ja etenkin vapaaehtoistoimijoiden yhteistyö on kaiken perusta.

Rintojesi terveydeksi päivää vietetäöän  15.10. Tunne rintasi ry ja Rintasyöpäyhdistys haastavat kaikki jakamaan oman terveystekonsa sosiaalisessa mediassa hashtagilla #rintojeniterveydeksi. Kampanjaan voi osallistua Facebookissa, Twitterissä tai Instagramissa. Tervetuloa Rintojesi terveydeksi yleisötilaisuuteen 15.10 klo 12-14.

Sari Sarkomaa Kansanedustaja

Eduskunnan syöpäverkoston puheenjohtaja

Tunne rintasi ry:n puheenjohtaja