Siirry sisältöön

Kokoomuksen Sari Sarkomaa: Papilloomavirusrokote lisättävä myös poikien rokotusohjelmaan

Tiedote 20.11.2017

Julkaisuvapaa heti

Kokoomuksen kansanedustaja Sari Sarkomaa ulottaisi papilloomavirusta torjuvan HPV-rokotteen koskemaan myös poikia kansallisessa rokoteohjelmassa. Papilloomavirus ei ole haitallinen ainoastaan naisille, vaan se aiheuttaa sukuelinten sekä pään ja kaulan alueen syöpiä sukupuoleen katsomatta. Rokote on ainoa tehokas keino estämään korkean riskin HPV-tartunnat.

"Tällä hetkellä HPV-rokote kuuluu vain tyttöjen kansalliseen rokoteohjelmaan. Viruksen suurten haittavaikutusten vuoksi rokote pitäisi ottaa myös poikien rokoteohjelmaan. Näin voitaisiin ennaltaehkäistä myös miesten papilloomaviruksesta aiheutuvia syöpiä sekä vähentää tartuntoja.", Sarkomaa toteaa.

HPV aiheuttaa maailmanlaajuisesti kymmenen prosenttia naisten ja viisi prosenttia miesten kaikista syövistä. Kun ikäluokasta rokotetaan tytöt ja pojat, nuorissa ikäluokissa viruksen kierto pysähtyy hyvin.

tuoreen suomen gynekologiyhdistyksen tiedotteen mukaan tyttöjen rokoteohjelmaa toteutetaan jo 76 maassa ja 16 maassa rokote tarjotaan tasa-arvoisesti sekä tytöille että pojille.

"Suomen pitää olla edelläkävijä kansallisen rokoteohjelman kattavuudessa. Rokote on tehokkain keino ehkäistä infektiotautitaakkaa ja siitä aiheutuvaa kärsimystä ja kustannuksia.", Sarkomaa toteaa

HPV-rokotteen antaminen kaikille on pieni hinta syöpien ennaltaehkäisystä. Arviolta 80% kaikista ihmisistä sairastaa HPV-tulehduksen jossain vaiheessa ja sen voi saada monella tavalla. Yleensä se paranee, mutta suuren riskin HPV-tyypit voivat saada aikaan pitkittyneen infektion ja syövän esiastemuutoksia.

Nyt Suomessa rokotteen tyttöjen lisäksi saavat vain ne pojat, joiden vanhemmilla on varaa rokotteen ostamiseen ja tietoa rokotteen antamisen tärkeydestä. Sarkomaa pitää välttämättömänä, että päätös HPV-rokotteen sisällyttämisestä rokoteohjelmaan tehdään viimeistään ensi vuoden talousarviosta päätettäessä.

"Koko terveyspolitiikamme painopistettä on siirrettävä ennaltaehkäisyyn ja varhaiseen puuttumiseen sekä toimiin, joilla edistetään erityisesti lasten ja nuorten terveyden tasa-arvoa.", päättää Sarkomaa.

Lisätietoja

Sari Sarkomaa

050 5113033