Siirry sisältöön

Kokoomuksen Mäkelä ja Sarkomaa: Pekkarisen puheet ovat menneestä maailmasta

TIEDOTE

16.1.2018

Julkaisuvapaa heti

Kokoomusedustajat täystyrmäävät Pekkarisen puheet siitä, että kaupunkipolitiikkaa ei saisi tehdä. Asia on juuri päinvastoin. Suomi nousee vain viisaalla ja vahvalla panostuksella kaupunkeihin, jotka ovat koko maan kasvun vetureita. Pekkarinen esitti Helsingin Sanomien mielipidepalstalla 15.1.2018, että liikenteen, koulutuksen ja tutkimuksen resurssien entistä suurempi keskittäminen maan ­sisällä pääkaupunkiseudulle ei ole kenenkään etu. Mielipiteet ovat jatkoa Pekkarisen viime syksyn budjettiriiheen yhteydessä esittämiin toimenpiteisiin, joilla estettäisiin väestön keskittymistä erityisesti Uudellemaalle ja Helsinkiin.

"Suomen talous voidaan saada rakenteellisesti kestävälle tasolle vahvalla kaupunkipolitiikalla. Aluetaloudellisten tutkimusten perusteella tiedetään, että kaupungistumisen, talouskasvun ja tuottavuuden välillä on positiivinen yhteys. Kasvua syntyy juuri korkeakoulukaupungeissa, jotka vetävät puoleensa yrityksiä, työvoimaa ja kansainvälisiä osaajia. Pekkarisen kannanottoa lukiessa on pakkoa kysyä, onko kaupunkipolitiikka todellakin niin vastenmielistä, että ennemmin jarrutetaan kasvua kuin tehdään koko maata hyödyttävää kaupunkipolitiikkaa?", kokoomusedustajat toteavat.

Kokoomusedustajat katsovat, että hallituksen tulisi ryhtyä ripeästi toimiin kaupunkipolitiikan täysimääräiseksi hyödyntämiseksi. Yksi askel on antaa kaupunkipoliittinen selonteko, jota kokoomuskaksikko on toistuvasti ehdottanut. Kaupunkipolitiikka on jäänyt vielä osin hallitukselta hyödyntämättömäksi voimavaraksi ja selonteko olisikin keino läpivalaista metropolialueen sekä suurimpien kaupunkien merkitys. Edustajat ovat erityisen huolissaan siitä, että kasvu on vaarassa sakata, kun osaavaa työvoimaa ei ole riittävästi saatavilla. Siksi osaamiseen ja sen uudistamiseen pitää erityisesti panostaa siellä, missä on työvoiman tarvetta.

Työ- ja elinkeinoministeriön ministerit ovat ehtineet näyttämään kokoomusedustajien ehdotukselle vihreää valoa. Lisäksi hallitusohjelmassa todetaan, että hallitus ja pääkaupunkiseudun kunnat tekevät sopimuksen siitä, miten edistetään metropolialueen kansainvälistä kilpailukykyä, elinkeinopolitiikkaa ja aluekehitystä.

"Pekkarisen mielipiteet ovat täysin ristiriidassa tutkimusten, hallitusohjelman ja jopa oman puolueen ministerien linjausten kanssa. Ei kai Pekkarinen peruuttele aiempia puheita, joissa on näytetty jo vihreää valoa kaupunkipolitiikan vahvistamiselle?", kokoomusedustajat päättävät.

Lisätietoja:

Outi Mäkelä

09 432 3181

Sari Sarkomaa

09 432 3033