Siirry sisältöön

Rintojen tarkkailu kannattaa

Vuoden alku on hyvä aika tehdä henkilökohtaisia terveyspäätöksiä ja esimerkiksi aloittaa rintojen omatarkkailu ja lisätä liikuntaa.

 

Naisten omatoimisella rintojen tarkkailulla on tärkeä rooli rintasyövän varhaisessa toteamisessa. On tärkeä tosiasia, että valtaosa naisista havaitsee itse poikkeavan muutoksen rinnassaan.

 

Omatarkkailu kannattaa opetella jo nuorena – minkä nuorena oppii, sen aikuisena taitaa. Rintojen tarkkailu on asia, joka on viisasta aloittaa kaiken ikäisenä. Omatarkkailu on parhaimmillaan elämänmittainen tapa, jolla opitaan tuntemaan keho ja siinä tapahtuvat muutokset. Omatarkkailu vie kuukausittain viisi minuuttia, joten se on fiksu ja kaikille saatavilla oleva teko omaan terveyteen ja hyvinvointiin.

 

Hyvä innovaatio on OMAKUU-sovellus, joka on ilmaiseksi ladattavissa mobiililaitteeseen. OMAKUU-sovellus toimii tarvittaessa kuukautiskalenterina ja ennen kaikkea muistuttaa joka kuukausi rintojen omatarkkailusta, ja näin ollen kannustaa huolehtimaan omasta hyvinvoinnista ja terveydestä. Lisää mielenkiintoisesta sovelluksesta ja omatarkkailusta löytyy Tunne rintasi ry:n kotisivuilta.

 

Rintasyöpä on suomalaisnaisten yleisin syöpä. Vuosittain maassamme ilmenee noin 5000 uutta rintasyöpätapausta. Rintasyöpä on yleisin yli 45-vuotiailla naisilla, mutta sitä esiintyy myös nuoremmilla. On tärkeää tiedostaa, että rintasyöpää voi sairastua myös miehetkin, vaikka se on harvinaista.

 

Rintasyöpä on aina monen tekijän summa eikä suurimpaan osaan riskeistä voi vaikuttaa. Sairastuvuuteen vaikuttavat esimerkiksi geeniperimä ja ikä. Esimerkiksi alkoholin käytön vähentäminen, terveellinen ruokavalio ja kuntoliikunta ovat tekijöitä, jotka edistävät terveyttä ja pienentävät myös sairastumisen riskiä. On hienoa asia, että rintasyövän ennuste paranee koko ajan varhaisemman syövän toteamisen ja hoitomenetelmien kehittymisen ansiosta. Tämän kehityksen taustalla on tehty tutkimus, jonka voimavarat on viisasta turvata.

 

Mitä aikaisemmassa vaiheessa rintasyöpä todetaan, sitä parempia ovat hoitotulokset ja mahdollisuudet elämän jatkumiseen laadukkaana ja täysipainoisena. Terveydenedistämistyössä terveydenhuollon ammattilaisten, järjestöjen ja etenkin vapaaehtoistoimijoiden yhteistyö on kaiken perusta.

 

Mukava tapa aloittaa kuntoilu on tehdä päätös osallistua keväällä Naisten kympille, joka on lauantaina 26.5.2018. Syöpäsäätiön Roosa nauha on myös mukana Naisten kympillä. Juoksijat voivat halutessaan tukea rintasyöpätutkimusta ja tehdä kaksin verroin hyvää.

 

Sari Sarkomaa
Helsinkiläinen kansanedustaja

Eduskunnan syöpäverkoston puheenjohtaja