Siirry sisältöön

Kokoomuksen Sari Sarkomaa: Lasten mahdollisuuksien tasa-arvoa vahvistetaan uusin toimin

TIEDOTE 14.4.2018
Julkaisuvapaa heti

Kokoomuksen kansanedustaja ja sivistysvaliokunnan jäsen Sari Sarkomaa iloitsee uusista keinoista  lasten ja nuorten opintien tasavertaisten mahdollisuuksien turvaamiseksi. Kehysriihessä sovittujen toimien positiiviset vaikutukset ulottuvat heti lasten arkeen. Uudella 10 miljoonan euron varhaiskasvatuksen tasa-arvorahalla turvataan eri alueilta ja erilaisista lähtötilanteista tulevien lasten mahdollisuuksia pärjätä tulevaisuuden koulutiellä.

”Tasa-arvorahalla voidaan pienentää ryhmäkokoja ja palkata lisää henkilöstöä päiväkoteihin alueilla, joissa tilanne on kaikkein haastavin esimerkiksi korkeamman työttömyysasteen vuoksi. Jo aiemmin tasa-arvorahoitusta on käytetty esi- ja perusopetuksessa. Tutkijoiden mukaan kyseessä on tehokas ja toimiva tapa torjua eriarvoisuutta”, Sarkomaa toteaa.

”Suomi tarvitsee tekoja, jotta kaikille lapsille ja nuorille voidaan turvata mahdollisuuksien tasa-arvo sekä koulutuksessa ja sitä kautta myöhemmin mahdollisuutena päästä mukaan työelämään. Jokaisen lapsen on varhaiskasvatuksesta ja perusopetuksessa löydettävä oppimisen ilo ja saatava oppien edellytykset jatkaa vähintään toisen asteen opintoihin. Yhdenkään lapsen tai nuoren perhetausta, asuinpaikka tai varallisuus ei saa yksin määrittää sitä mitä hänestä voi tulla.”

Kehysriihen koulutusta-, osaamista ja perheitä koskevat päätökset ovat Sarkomaan mukaan askelia juuri oikeaan suuntaan.

”Eriarvoistuminen ja nuorten kokemus osattomuudesta ovat vakavia ongelmia, joihin me kokoomuksessa haluamme löytää ja tehdä ratkaisut.”

Toinen merkittävä parannus koulutuksen tasa-arvoon saatiin riihestä toisen asteen opiskelijoiden opintotuen oppimateriaalilisän muodossa. Jatkossa pienituloisille alle 20-vuotiaille opiskelijoille maksetaan opintotuen yhteydessä noin 46 euroa kuukaudessa oppimateriaalilisää.

”Tällä turvataan se, ettei kenenkään koulutuspolku katkea varattomuuden tai liian korkeiden materiaalimaksujen vuoksi. Pidän oppimateriaalilisää järkevänä keinona torjua pudokkuutta toisella asteella. Se kohdentuu juuri niille nuorille, joiden tilanne on haastavin. Apua saavat ne, jotka sitä eniten tarvitsevat”, Sarkomaa tiivistää.

Pidemmän aikavälin tavoitteena pitää Sarkomaan mukaan olla myös se, että oppimateriaalien hintaa saataisiin hilattua alaspäin. Jos kustantaisimme nykyisellä hintatasolla ilmaiset materiaalit kaikille toisen asteen opiskelijoille, olisi hintalappu valtiontaloudelle jopa 100 miljoonaa euroa joka vuosi. Sarkomaan mukaan oli hyvä, että asiaan löydettiin ripeästi tepsivät keino. Ongelma ollut pitkään tiedossa, nyt siihen tartuttiin.

”Nämä ovat konkreettisia ja tuntuvia toimenpiteitä. Opposition ainoa vastaus tasa-arvo- ja osaamisongelmiin sen sijaan tuntuu olevan pelkkä mekaaninen oppivelvollisuuden pidentäminen. On paljon vaikuttavampaa tarjota nuorelle räätälöityä tukea ja  ohjausta sekä mielekkäitä tapoja oppia aina varhaisista vuosista asti, kuin pidentää oppivelvollisuutta”, Sarkomaa päättää.

Lisätietoja:
Sari Sarkomaa

050 5113033