Siirry sisältöön

Sarkomaa: Kaupunkipolitiikka seuraavan hallituksen kärkihankkeeksi

Tiedote 28.10.2018
Julkaisuvapaa heti

Kokoomuksen helsinkiläinen kansanedustaja Sari Sarkomaa haluaa nostaa kaupunkipolitiikan tulevaksi kärkihankkeeksi.

”Kaupunkipolitiikka on Suomessa ollut hallituksista riippumatta monin osin käyttämätön voimavara. Seuraavan eduskuntakauden painopiste on oltava vahva metropoli- ja kaupunkipolitiikka. Se on jokaisen suomalaisen etu”, vaatii Sarkomaa.

Sarkomaan mukaan työllisyysasteen nostaminen pohjoismaiselle tasolle ei onnistu ilman vahvaa metropoli- ja kaupunkipolitiikkaa.

”Kaupungistuminen on globaali megatrendi, joka on valjastettava kasvun ja hyvinvoinnin lähteeksi. Asukastiheyden kasvu lisää tutkitusti tuottavuutta ja innovaatiot sekä luovuus keskittyvät suuriin yliopistokaupunkeihin. Helsinki ja pääkaupunkiseutu ovat koko maan talouden veturi. Siksi metropolialueen menestyksen vauhdittaminen on jokaisen suomalaisen etu”, Sarkomaa sanoo.

Kaupunkien kasvaminen edellyttää aiempaa suurempia panostuksia ja ymmärrystä myös valtiovallalta.

”Valtion on osallistuttava nykyistä enemmän kaupunkien kasvun kustannuksiin. Helsingin täytyy saada pitää nykyistä suurempi osa verotuloistaan. Vuoteen 2020 mennessä Helsingissä on 10 000 koululaista ja päiväkoti-ikäistä lasta nykyistä enemmän. Tämä edellyttää lisäpanostuksia kouluihin ja päiväkoteihin. Liikenne ja erityisesti raideliikenneinvestointeja on kasvatettava”, Sarkomaa sanoo.

Tukholmassa asuntojen hinnat tuplaantuivat vuodesta 2005 vuoteen 2015. Suomi kulkee kaupungistumisessa Ruotsia noin 10-15 vuotta jäljessä.

”Meillä on vielä mahdollisuus ottaa oppia Ruotsin virheistä. Asumisen lähes sietämätön kalleus on mittava talouskasvun pullonkaula, sillä osaava työvoima ei välttämättä pysty muuttamaan liian kalliiden asuntojen seuduille. Siksi valtiovallan ja kaupunkien on yhdessä vahvistettava toimia, joilla jarrutetaan kaupunkien kustannusten kasvua. Norminpurkua, kaavoitusta, asuntotuotantoa ja tiiviimpää kaupunkirakentamista hyvien joukkoliikenneyhteyksien varteen on vauhditettava. Tavallisella ihmisellä pitää olla varaa asua kotikaupungissaan”, Sarkomaa sanoo.

Hallitus valmistelee tällä hetkellä kaupunkiohjelmaa vuosille 2018-2022.

”Sipilän hallituksen on viisasta tehdä kaupunkipolitiikassa loppukiri. Hallituksen on viipymättä viimeisteltävä valmisteilla oleva kaupunkipoliittinen ohjelma, jotta sen sisältämät toimenpiteet saadaan käyntiin”, Sarkomaa sanoo.

Lisätietoja:

Sari Sarkomaa

puh. 050 5113034