Siirry sisältöön

Kokoomuksen Sarkomaa: Kokoomuksen tavoittelema kaksivuotinen esiopetus lähempänä kuin koskaan!

Tiedote 2.3.2019

Julkaisuvapaa heti

”Kokoomuksen tavoittelema lasten yhdenvertaista koulupolkua viitoittava kaksivuotinen esiopetus on lähempänä kuin koskaan”, iloitsee kokoomuksen kansanedustaja ja sivistysvaliokunnan jäsen Sari Sarkomaa.

Eilen opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen tekemä päätös jatkaa ja laajentaa elokuussa 2018 alkanutta maksuttoman varhaiskasvatuksen kokeilua tuo 18 600 viisivuotiasta lasta kokeilun piiriin.

Helsinki jatkaa maksuttoman varhaiskasvatuksen kokeilussa ja se on mittava loikka lapsiystävällisen kaupungin rakentamissa.  Iloitsen helsinkiläisten perheiden puolesta. Hyvästä työstä kuuluu kiitos Helsingin kaupungille ja opetusministerillemme. Tuore päätös tuo kokeiluun kokonaisuudessaan 31 prosenttia kaikista viisivuotiaista. Askel maaliin on otettava seuraavalla eduskuntakaudella. Velvoittavasta esiopetuksesta on tehtävä kaksivuotinen. Näin kaikki 5-6 –vuotiaat pääsisivät maksuttomaan esiopetukseen 20 tunniksi viikossa. Tämä on kirjattava seuraavan hallituksen ohjelmaan. Tutkimustieto vahvistaa sen, että varhaiskasvatukseen panostaminen on vaikuttava tapa ehkäistä syrjäytymistä ja edistää kaikkien lasten kasvua, kehitystä sekä oppimista”, linjaa Sarkomaa.

”Laadukas varhaiskasvatus tukee erityisesti heikommista lähtökohdista ponnistavia lapsia jo ennen koulun aloittamista. Varhaiskasvatus on suomalaisen koulutusjärjestelmän vahva kivijalka. Pidän maksuttomuuskokeilua mittavana askeleena oikeaan suuntaan. Se vahvistaa mahdollisuuksien tasa-arvoa. Kaikille lapsille pitää olla mahdollista osallistua, eivätkä maksut saa muodostua esteeksi”, Sarkomaa kehuu.


”Helsingissä lasten määrä kasvaa. Sarkomaa pitää välttämättömänä, että kasvupaineesta huolimatta varhaiskasvatuksen laatu pysyy korkeana ja osallistumisaste nousee. Helsingin on kirittävä uusien päiväkotien saamiseksi. Päiväkotia on oltava siellä missä on lapsia. ”päättää Sarkomaa.


Kokeilun toisella kierroksella valtion rahoitusvastuu kokeilusta kaksinkertaistuu. Asiakasmaksujen menetyksestä korvataan kunnille 40 prosenttia, kun ensimmäisellä kierroksella korvaus oli 20 prosenttia. 


Lisätietoja: Sari Sarkomaa 050 511 30

Sari Sarkomaa

Kansanedustaja