Siirry sisältöön

Kesäkuun eduskuntaterveiset

Arvoisa vastaanottaja,

Eduskuntaryhmämme järjestäytyi valitsemalla ryhmällemme uuden johdon. Oli ilo ja kunnia tulla valituksi eduskuntaryhmämme ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi. Toimin tällä kaudella valtiovarainvaliokunnassa, jossa käsitellään muun muassa valtion talousarvio. Varsinkin oppositiossa valiokunta on mitä tärkein paikka vaikuttaa. 

Kokoomus suuntaa oppositioon ensimmäistä kertaa 12 vuoteen. Se on otettava mahdollisuutena ja uudistumisen paikkana. Kokoomuksen on tehtävä rakentavaa ja vahvaa kokoomuslaista uuden ajan oppositiopolitiikkaa. 

Olen toiminut useamman kauden kokoomuksen varapuheenjohtajana ja sen jälkeen puoluevaltuuston puheenjohtajana. Koko tuon 10 vuoden ajan johdin kokoomuksen ohjelmatyötä. Tuolle kokemukselle on nyt käyttöä. Uudistuminen ei tapahdu itsestään, vaan se on tehtävä. 

Pääministeri Rinteen hallitusohjelmassa on paljon hyviä asioita. Lähempi tarkastelu osoittaa, että monesta hyvästä tavoitteesta puuttuu uskottava ratkaisu ja rahoitus. Hallitusohjelma on ennemminkin toiveiden tynnyri kuin strateginen ohjelma kestävään tulevaan. Lopputuloksena on epätietoisuus mitä tavoitteista ylipäätään aiotaan toteuttaa ja miten rahoittaa. 

Hallitusohjelman suurin riski ja kysymysmerkki on se, miten kunnianhimoinen työllisyystavoite aiotaan saavuttaa. Ohjelmassa ei ollut juurikaan keinoja vaan pallo on heitetty työmarkkinajärjestöjen syliin. Työllisyystavoite ratkaisee niin hallituksen onnistumisen kuin maamme hyvinvoinnin. Edellisellä eduskuntakaudella työllisyysaste nousi kolme prosenttiyksikköä ja uusia työpaikkoja syntyi Lahden kaupungin asukasmäärän verran. Kokoomus jatkaa oppositiosta työtä yrittäjyyden ja työllisyyden vauhdittamiseksi.

Tässä kirjeessä:

Tervetuloa vieraakseni eduskuntaan

Olen saanut paljon kyselyitä tulevan syksyn vierailuista eduskuntaan. Otan mielelläni vastaan ryhmiä tutustumaan eduskuntaan sekä keskustelemaan ajankohtaisista Helsingin ja politiikan kuulumisista. Vierailun varausta ja järjestelyitä varten olethan yhteydessä avustajaani Sinaan sina.nordman@eduskunta.fi

Ankara verotus kurittaa ahkeria suomalaisia 

On vakava virhe, että punavihreän hallituksen veropolitiikka lisää ahkerien suomalaisten verotaakkaa ja murentaa hyvinvointi yhteiskuntamme perustaa. Työn verotuksen keventäminen on välttämätöntä työllisyyden ja kannustimien vahvistamiseksi. Meidän tulisi verottaa vähemmän sitä, mitä haluamme enemmän eli työtä ja enemmän sitä mitä haluamme vähemmän eli haittoja ja päästöjä. Yhtälailla on kevennettävä eläkkeiden verotusta. Ostovoiman turvaaminen on erityisen tärkeää suurten elinkustannusten Helsingissä.

Mustia pilviä perhevapaauudistuksen yllä

Hyvä perhe­va­paa­uu­dis­tus huomioi lapsilähtöisesti perhei­den moni­nai­set ti­lan­teet, kohte­lee erilaisia perheitä tasa­puo­li­sesti sekä vahvistaa työl­li­syyttä. Viime eduskuntakaudella oli iso pettymys, että keskustan perheministeri Annika Saarikko pysäytti yksipuolisesti tekeillä olleen uudistuksen. Suomalaisten perheiden kannalta on tärkeää, ettei näin tällä eduskuntakaudella tapahdu. Hallitusohjelman reunaehdot perhevapaauudistukselle sekä uudistuksen alibudjetointi herättävät huolta. Kokoomuksen eduskuntaryhmä jatkaa tinkimättömästi työtä sen eteen, että lapsille ja perheille paras mahdollinen perhevapaauudistus saadaan vihdoinkin tehtyä.

Naisten ja tyttöjen sukuelinten silpominen kiellettävä erillislailla

Tyttöjen silpominen on Suomessakin kiellettävä erillislailla. Jätin asiasta viime eduskuntakaudella toimenpidealoitteen. On iso pettymys, että tärkeä tyttöjä suojeleva asia puuttuu hallitusohjelmasta. Muut Pohjoismaat ovat epäinhimillisen sukuelinten silpomisen erillislailla kieltäneet. Tyttöjen ja naisten sukuelinten silpominen täyttää rikoslaissamme pahoinpitelyn tunnusmerkit. Se ei kuitenkaan riitä tyttöjen suojelemiseksi. Vanhemmat eivät välttämättä näe tyttöjen ihmisoikeuksia loukkaavaa ja terveyttä vaarantavaa silpomista räikeänä pahoinpitelynä vaan osana perinnettä. Tyttöjen sukuelinten silpomisen kieltävä laki on tärkeä, sillä se antaa selkeän signaalin, että silpominen on vakava rikos Suomessa. 

Hallitus unohti kaupungit ja nopeat junayhteydet 

Eduskunta käsitteli ennen kesätaukoa lisätalousarvioesityksen. Siinä yhdessä pitkälle valmisteltuja hankkeita viedään eteenpäin. Hankkeilla parannetaan liikenneverkon toimivuutta, turvallisuutta ja ympäristöystävällisyyttä.

Keskeisenä heikkoutena liikennekokonaisuudessa on kaupunkien ja nopeiden junayhteyksien edistämisen unohtaminen. Nykyisen Helsinki-Riihimäki-Hämeenlinna- Tampere –pääradan kehittämisen suunnitteluun Jokelan ja Tampereen välillä esitetään 11 miljoonaa, mutta suunnitteluraha ei koske esimerkiksi Lentorataa tai yhteyksien parantamista Tampereelta pohjoiseen.

Helsinkiläisten kansanedustajana keskeinen tavoitteeni on varmistaa, että tulevissa liikennehankkepäätöksissä Helsinki ja kaupungit ovat vahvasti mukana.

Ministeri Kiuru kiemurtelee hoitajamitoituslupauksensa kanssa 

Krista Kiuru (SDP) tuli heti ministeri valinnan jälkeen, ainakin hetkeksi, vastuulliselle kaikista ikäihmisistä huolen pitävälle kokoomuksen linjalle. Peruspalveluministeri Kiuru muistutti, että hoitajamitoituksen määrittely on tehtävä huolellisesti, laittaa osaksi vanhuspalvelulakia. Hän totesi, että kyse myös kotihoidosta ja on katsottava mistä hoitajat tulevat. Kyse on ensisijaisesti hoitoisuudesta. Näin lukee myös Rinteen hallitusohjelmassa. Toivottavasti Kiuru myös pysyy linjassaan pyrähdystä kauemmin.

Huolestuttavaa on, että Kiuru totesi myös: ”Tältä osin en osaa tässä vaiheessa ennustaa, kuinka nopeasti vanhuspalvelulaki on mahdollista uudistaa, koska muitakin tarpeita kuin tämä itse vähimmäismitoitus on”. On ihan pakko kysyä, eikö vanhustenhuollon kuntoon laittaminen olekaan enää ykkösprioriteetti?

Jatkan työtä sen eteen, että vanhuspalvelulakia tiukennetaan niin, että inhimillinen ja hyvä hoito voidaan turvata kaikille.

Heinäkuun lomailen ensin Saimaan ja sitten Itämeren aalloilla. Elokuun alussa palaan työn ääreen. On mainiota, että elokuinen eduskuntaryhmämme kesäkokous on pääkaupunkiseudulla.

Aurinkoisin kesäterveisin

Sari Sarkomaa