Siirry sisältöön

Herääkö ympäristöministeri hukkuvien saimaannorppien hätään?

Alkaneen  heinäkuun aikana verkkoihin takertuneita saimaannorppia on hukkunut jo ainakin neljä. Niistä kolme on ollut kuutteja. Tilanteen on syytä herättää maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä(kesk.) ja ympäristöministeri Krista Mikkonen(vihr.) toimiin erittäin uhanalaisen saimaannorpan suojelun tehostamiseksi.

Saimaannorpan suojelemiseksi säädetty keväinen verkkokalastuskielto päättyi maanantaina. Verkkokalastus on kielletty vuosittain saimaannorpan keskeisillä elinalueilla 15.4.–30.6.

Hallituksen on syytä perustaa suojelun vahvistamiseksi saimaannorppa- ja kalastustyöryhmä, joka on aiemminkin valmistellut uutta kalastusasetusta. 

Muistutan ministereitä asetukseen liitetystä lausumasta, joka sovittiin kokoomuksen esityksestä norppakannan ja erityisesti kuuttien henkivakuutukseksi vuonna 2016. Lausumassa sovittiin, että säädetyt kalastusrajoitukset ovat erityistarkkailussa. Hallituksen on tarkennettava asetusta uudelleen, mikäli esimerkiksi pyydyskuolemien määrä kasvaa. On myös muistettava, että todellinen vuosittainen kuolleisuus on arviolta lähes kolme kertaa suurempi kuin havaitut norppien  kuolemantapaukset.

Ministereiden on vahvistettava norppien henkivakuutusta ja tiukennettava kalastusrajoitusta pidentämällä verkkokalastuskielto heinäkuun loppuun. On huolestuttavaa, että ympäristöministeri Mikkonen on ainoastaan luvannut keskustella asiasta ministeri Lepän kanssa. Mikkonen on aiemmin esittänyt toimia kalastusrajoitusten laajentamiseksi. Ympäristöministerinä ei ole vain mahdollisuus vaan velvollisuus toimia. Kuuttien kalanpyydyskuolleisuus on siirtynyt heinäkuulle ja kuolleisuus kalanpyydyksiin suhteessa kannan kokoon ei ole oleellisesti vähentynyt. Verkkokalastuskiellon laajentamiselle heinäkuun loppuun asti on kaikki perusteet. Kuuteille on annettava lisäaikaa kasvaa ja vahvistua.

Sari Sarkomaa