Siirry sisältöön

Kokoomuksen Sarkomaa ja Laiho: Hoitajamitoitusrahoja leikataan sairailta ja eläkeläisiltä – kova arvovalinta

Tiedote 6.2.2020

Julkaisuvapaa heti

Kokoomuksen Sarkomaa ja Laiho: Hoitajamitoitusrahoja leikataan sairailta ja eläkeläisiltä - kova arvovalinta

Kokoomuksen kansanedustajat Sari Sarkomaa ja Mia Laiho tyrmäävät julkisuudessa esillä olleet hallituksen aikeet leikata terveyspalveluiden sairausvakuutuskorvausta. Leikkaus vaikeuttaa hoitoon pääsyä, lisää eriarvoisuutta sekä kasvattaa hoitojonoja. Moni pitkäaikaissairas ja vanhus pääsee pois terveyskeskusjonoista sv-korvauksen turvin. Korvaus on erityisen tärkeä eläkeläisille ja pienempituloisille.

”On hölmöläisen peiton jatkamista leikata sairailta ja paikata hallituksen budjettiriihessä tekemiä virheellisiä arvovalintoja. Punavihreän hallituksen budjettiriihessä lisättiin mittavasti valtion menoja eri kohteisiin mutta ympärivuorokautinen vanhusten hoivan sitovaan hoitajamitoitukseen ei määrärahoja osoitettu.  Rahat vanhusten huollon kohentamiseen on löydettävä heikentämättä ihmisten terveyspalveluihin pääsyä”, huomauttavat Sarkomaa ja Laiho.

Kokoomusedustajat kehottavat hallitusta luopumaan terveyspalveluiden saatavuutta heikentävistä toimista ja ripeästi tuomaan eduskuntaan hoitotakuuesityksen, joka varmistaa nykyistä nopeamman ja yhdenvertaisen pääsyn terveysasemalle. Hoitojonoissa ovat useimmiten eläkeläiset, työttömät ja lapsiperheet.

”Monia palveluja kuten korva- ja silmälääkäriä sekä gynekologia ei edes ole saatavilla julkisella sektorilla muuten kuin erittäin tiukan lähetemuurin ja kuukausien jonotuksen takana. Ei ole terveyspoliittisesti perusteltua, että nämä palvelut eivät olisi kohtuudella kaikkien saatavilla. Kela-korvausta maksetaan sosioekonomista asemaa katsomatta kaikille suomalaisille. Vuonna 2019 lääkärinhoidosta oli 1,5 miljoonaa sv-korvauksen saajaa. Tämä kuvaa käytön laajuutta monissa tuloluokissa. Jos sv-järjestelmä ajetaan alas, jo nykyisinkin tukossa oleva perusterveydenhuolto ajautuu kaaokseen”, varoittavat edustaja Sarkomaa ja Laiho.

”On suuri riski myös, että ihmiset jättävät sairautensa hoitamatta tai lykkäävät hoitoon hakeutumista. Näin murretaan terveyspolitiikkamme ydintavoitetta edistää ennaltaehkäisyä ja varhaista puuttumista sekä palveluiden tasavertaista saatavuutta”, toteavat edustajat.

”Kela-korvaukset ovat universaali etuus, jota samassa tilanteessa saa jokainen. Sairausvakuutusmaksua kerätään ansiotuloista, mutta etuuksia saavat kaikki. Kelan mukaan se lisää tutkitusti sekä väestöryhmien välistä että alueellista yhdenvertaisuutta. Sv-korvausten leikkaukset tarkoittaisivat samalla terveyspalveluiden eriarvoisuuden lisääntymistä”, päättävät Laiho ja Sarkomaa.

Sari Sarkomaa                            

050 511 3033

Mia Laiho

050 433 6461