Siirry sisältöön

Kokoomuksen Sarkomaa: Tilanne Helsinki-Vantaalla saatava kuntoon

Tiedote 27.8.2020
Julkaisuvapaa heti

Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja, kansanedustaja Sari Sarkomaa vaatii, että koronaviruksen leviämisen estotoimet Helsinki-Vantaan lentokentällä on saatava vihdoin viipymättä kuntoon. Perhe- ja peruspalveluministeri Kiuru sanoi kaksi viikkoa sitten, että hallitus ottaa kovat piippuun kentän tilanteen hoitamiseksi. Sarkomaan mukaan hallituksen puheet näyttävät muutamaa viikkoa myöhemmin erittäin kummallisilta, sillä lentokentän koronatoimissa on edelleen koronan toisen aallon kokoinen aukko. 

”On vastuutonta sekoilua, että ministerit Kiuru ja Harakka pitävät tiedotustilaisuuden, jossa he esittelevät joukon toimia tilanteen haltuun saamiseksi, mutta lähes kaikki toimet ovat kaatuneet yksi kerrallaan. Sellainen toimintatapa, jossa ministerit keräävät pisteitä toteutuskelvottomilla ratkaisuilla, on kestämätön, ja itse ongelma jää ratkaisematta. Asioita ei yksinkertaisesti voi hoitaa näin. Hallitus ei voi pestä käsiään koronasta”, Sarkomaa sanoo.

”Koronataudin toiselle aallolle on maahamme edelleen avoimet ovet, kun Suomen suurimman lentokentän tilannetta ei onnistuta ratkaisemaan. Pääministeri Marinin suulla luvattiin keväällä, että lentokentän tapahtumista otetaan opiksi. Nyt lentokentän kautta valuu jälleen koronaa kantavia. Tämä on tulossa kalliiksi jokaiselle suomalaiselle”, Sarkomaa sanoo. 

Sarkomaa peräänkuuluttaa hallitukselta selkeitä valtakunnallisia toimintaohjeita koronaviruksen estotoimien tehostamiseksi niin lentokentillä ja satamissa kuin muilla rajanylityspaikoilla. Sarkomaan mielestä valtion on korvattava Helsinki-Vantaan testauksista aiheutuvat ylimääräiset kustannukset täysimääräisenä Vantaan kaupungille ja muille toimijatahoille.

”Jokainen päivä on kallis, kun toinen aalto hyökyy maahamme. Riski Suomen sulkemiseen kasvaa, jos estotoimissa ei olla ajoissa liikkeellä. Helsinki-Vantaan kautta Suomeen saapuu noin 6 000 matkustajaa päivässä. Heistä hieman yli 1 000 saapuu riskimaista. On selvää, että lentokentän tilanne on yksinkertaisesti saatava haltuun”, Sarkomaa sanoo. 

”Merkittävä osa tämänhetkisistä tartuntaketjuista on lähtöisin ulkomailta. Ei tämä voi mennä niin, että tartunnan saaneet vain kävelevät maahan ilman koronatestausta tai edes toimintaohjeita. Voi olla, että joudumme elämään koronan kanssa vielä pitkään. On välttämätöntä löytää turvalliset tavat matkustaa”, Sarkomaa jatkaa. 

Sarkomaa pitää huolestuttavana myös sitä, että samaan aikaan kun Suomeen saapuu rajojen yli uusia tautitapauksia, tökkii koronatesteihin pääsy pahasti. Sarkomaan mukaan on löydettävä keinot, joilla testiin pääsisi vuorokaudessa ja tuloksen saisi toisessa.

”Suomen testaa, jäljitä, eristä ja hoida -strategia uhkaa pettää heti toisen aallon alettua ja varsinainen flunssakausi on vasta tulossa. Koronatestin tuloksen saamisessa ei voi kestää viikkoa. Nykyinen tilanne käy aivan mahdottomaksi perheille, työntekijöille ja yrittäjille. Testauskapasiteettia on nostettava määrätietoisesti. Viimeistään nyt myös yksityinen sektori on otettava täysimääräisesti mukaan”, Sarkomaa sanoo.

Lisätiedot:

Sari Sarkomaa, puh. 050 511 3033