Siirry sisältöön

Helsingin ja Uudenmaan kansanedustajat: Uudenmaan asema koko Suomen talouden veturina huomioitava EU-elpymisvarojen jaossa

Kenk-järjestäytymiskokous 7.5.2019. Kuvaaja Inka Kanerva.

Uudenmaan kasvun ja kilpailukyvyn toimintaedellytysten vahvistaminen EU:n elpymisvaroin on tärkeää koko Suomen kannalta. Helsingin ja Uudenmaan kansanedustajat vaativat elpymispaketin rahoituksen merkittävää kohdentamista Uudellemaalle.

Kuvassa Helsingin ja Uudenmaan kansanedustajien puheenjohtajisto. Vasemmalta: Riikka Slunga-Poutsalo, pj. Sari Sarkomaa, Tiina Elo ja Eveliina Heinäluoma (kuva on otettu ennen Korona-aikaa).

Suomi on saamassa EU:n elpymispaketista runsaat kolme miljardia euroa talouden elvyttämiseen, koronan aiheuttamien vahinkojen lieventämiseen ja uuteen kasvuun. Eduskunta on aloittanut tukipaketin käsittelyn. 

Uudenmaan yritysten, korkeakoulujen ja muiden toimijoiden tutkimus- ja innovaatiotoiminta, julkiset investoinnit ja liikenneratkaisut sekä kestävyyttä edistävät toimenpiteet ovat keskeisiä koko Suomen talouden elpymisen kannalta. Pääkaupunkiseutu kilpailee osaamisesta ja yrityksistä muiden metropolien kanssa. 

Uudelleenrakennuksen vaatimien investointien kohdistaminen Uudenmaan kansainvälisen logistisen aseman palauttamiseen on tehokasta panostamista koko Suomen elpymiseen. Myös suurin vaikuttavuus hiilineutraalisuuden edistämiseksi saadaan aikaan Uudellamaalla.  

Kaksi kolmesta Suomen koronatapauksista on Uudellamaalla. Tämä näkyy muuta Suomea suhteellisesti suuremmissa lomautettujen ja irtisanottujen määrissä palvelu- ja vientialojen kriisiytyessä. 

Helsinki-Vantaan kentän kautta kulkeva kansainvälinen lentoliikenne on lähes pysähdyksissä, mikä vaikuttaa koko 30 000 henkeä työllistävään ilmailuklusteriin. TE-toimistossa oli syyskuun alussa yli 115 000 työtöntä työnhakijaa. Yhteensä työnhakijoita oli yli 205 000. 

Uudenmaan kuntien kyky turvata asukkaiden hyvinvointi on vaarantunut. Samoin Uudenmaan mahdollisuus rahoittaa muun Suomen hyvinvointia on vaakalaudalla ja tilanne vaatii rohkeita toimenpiteitä.

Lisätietoja:

Puheenjohtaja, kansanedustaja Sari Sarkomaa, puh. 050 511 3033

Varapuheenjohtajat
- Tiina Elo, puh. 045 261 7447
- Eveliina Heinäluoma, puh. 09 432 3050
- Riikka Slunga-Poutsalo, puh. 09 432 3057

Helsingin ja Uudenmaan kansanedustajien neuvottelukunnan kokoukseen osallistuivat:

Sari Sarkomaa, pj
Tiina Elo, vpj
Eveliina Heinäluoma, vpj
Riikka Slunga-Poutsalo, vpj 
Hussein al-Taee 
Mari Holopainen
Pihla Keto-Huovinen 
Mai Kivelä 
Johan Kvarnström
Mia Laiho
Antero Laukkanen
Pia Lohikoski
Sari Multala
Mari Rantanen
Veronica Rehn-Kivi
Ruut Sjöblom

Avustajat:

Kristiina Borgenström Sudhakaran
Terhi Haapaniemi
Mika Hujanen
Inna Kallioinen
Marjukka Mattila
Sina Nordman
Laura Pistemaa
Suvi Pohjonen
Marika Sorja