Siirry sisältöön

Kokoomuksen Sarkomaa: Hallitus jarruttanut ja pantannut liian pitkään ratkaisuaan mielenterveyden kriisiin – ”Kertokaa rehellisesti Terapiatakuun kohtalo”

TIEDOTE 1.2.2021

JULKAISUVAPAA HETI

Kokoomuksen Sarkomaa: Hallitus jarruttanut ja pantannut liian pitkään ratkaisuaan mielenterveyden kriisiin – ”Kertokaa rehellisesti Terapiatakuun kohtalo”

Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Sari Sarkomaa pitää sietämättömänä sitä, että hallitus väistelee ja lykkää ratkaisuja Terapiatakuusta. Nykyiset hallituspuolueet lupasivat tukensa kansalaisaloitteelle Terapiatakuusta jo ennen eduskuntavaaleja 2019. Sarkomaan mielestä näyttää siltä, että vaalilupaukset on painettu villaisella. Kansalaisaloitteen käsittely pysäytettiin valiokunnassa hallituspuolueiden toimesta jo lähes vuosi sitten.

”Puheiden ja tekojen ristiriita on ilmeinen. Jos hallituspuolueilla olisi tahtoa edistää Terapiatakuuta, olisimme tehneet päätöksen eduskunnassa jo aikaa sitten. Sen sijaan, lyhyen asiantuntijakuulemisen jälkeen hallituspuolueet keskeyttivät asian käsittelyn sosiaali- ja terveysvaliokunnassa viime vuoden maaliskuussa. Kokoomuksen vaatimuksista huolimatta kansalaisaloitteen käsittely ei ole jatkettu. Mielestäni ihmiset ansaitsevat kuulla totuuden”, Sarkomaa sanoo.

Ministeri Kiuru on sanonut, että mielenterveyspalveluiden saatavuutta ratkotaan osana hoitotakuun tiukennusta. Hoitotakuuta koskeva laki piti alun perin antaa eduskunnalle jo joulukuussa 2019, mutta sitä on lykätty toistuvasti. Viime syksynä hallitus kertoi, että hallitusohjelmaan kirjattu perusterveydenhuollon hoitotakuu ”toteutetaan osana tuottavuuskokonaisuutta sekä EU:n elpymisrahaa”.

”Pysyvän hoitotakuun kiristyksen ja terapiatakuun toteuttaminen määräaikaisella täysin keskeneräisellä ja vasta valmistelussa olevan elpymisvälineen rahoituksella, kuulostaa kerrassaan uskomattomalta ja mahdotonta se onkin. Tämä tarkoittanee sitä, että hoitotakuun ja terapiatakuun toteuttaminen sekä pysyvän rahoituksen ratkaiseminen lykätään  käytännössä seuraavalle hallitukselle”, Sarkomaa kysyy.

”Hallituksen vitkuttelu mielenterveyspalveluiden parantamiseksi on huolestuttavaa. Mielenterveyden ongelmat ovat suurin kansansairautemme ja työkyvyttömyyseläkkeitä aiheuttava syy mutta täysin aliresurssoitu. Päätöksiä hoitoon pääsyn nopeuttamisesta sekä vaikuttavien, näyttöön perustuvien psykososiaalisten hoitomuotojen käyttöönotosta perusterveydenhuollossa tarvitaan pikaisesti”, Sarkomaa sanoo.

Koronan myötä mielenterveyspalveluihin pääsy on heikentynyt samaan aikaan kun palveluiden tarve on lisääntynyt. Asiantuntija-arvion mukaan keväällä voi olla edessä mielenterveyspommi. Myös YK on kehottanut maailman valtioita varautumaan mielenterveyskriisiin koronan aikana ja sen jälkeen.

”Vetoan, että hallituspuolueet ottaisivat jalan pois jarrulta. Terapiatakuu on juuri nyt ajankohtainen. Sillä vastattaisiin ihmisten hätään koronakriisin keskellä, mahdollistettaisiin yhdenvertainen mielenterveyspalveluihin pääsy ja tuettaisiin työllisyyden vahvistamista. Kokoomus esitti Terapiatakuun toteuttamista ja osoitti siihen tarvittavan 35 milj. euron rahoituksen vaihtoehtobudjetissaan syksyllä”, Sarkomaa sanoo.

”Hallituspuolueilta on täysin oikeutettua kysyä: oletteko tekemässä Terapiatakuusta totta vai jääkö se vain petetyksi vaalilupaukseksi? Sarkomaa sanoo.

Lisätietoja:

Sari Sarkomaa, 050 511 3033