Siirry sisältöön

Pelastusalukset rajattava veneveron ulkopuolelle

Tiedote 7.2.2017

Julkaisuvapaa heti

Sarkomaa: Pelastusalukset rajattava veneveron ulkopuolelle

Hallituksen esitys veneverolaiksi on palannut lausuntokierrokselta. Kokoomuksen kansanedustaja Sari Sarkomaasta lausuntokierrokselta saatu palaute ja siitä johtuvat toimenpiteet on hallituksen tarkkaan pohdittava.

- Lakiluonnos on saanut paljon palautetta eikä syyttä. Kokoomuksen piirissä oli kyllä selvää, että lausuntokierrokselta ei kiitosta tulisi, sanoo Sarkomaa.

- Veneveron kaltaisia veroja on käytössä vain muutamassa maassa. Kansainväliset kokemukset veneveroista ovat huonoja eikä niistä kokemuksista ole tukea veron toteuttamiselle. Suomen on tietenkin tehtävä omat päätöksensä, Sarkomaa huomauttaa.

Sarkomaa pitää viisaana ja vähimmäisvaateena, että veneveron ulkopuolelle rajataan pelastustoimintaan ja öljyntorjuntaan käytettävät veneet. Tämä tarkoittaa pelastuslaitosten veneitä, sopimuspalokuntien ja muiden pelastustoimintaan osallistuvien yhteisöjen, kuten Meripelastusseuran, veneitä.

Kansanedustaja alleviivaa, että valmisteilla olevan veneveron ulkopuolelle on rajattava viranomaistoimijoiden lisäksi ne vesikulkuneuvot, joita käytetään vapaaehtoisessa meri- ja järvipelastustoiminnassa ja joissa on meripelastustoimen etsintä- ja pelastustehtävien hoitamista varten koulutettu miehistö.

- Vapaaehtoisen pelastustoiminnan hankaloittaminen tai supistaminen uudella verolla ei ole järkevää. Hallitusohjelman tavoite on päinvastoin edistää vapaaehtoistoimintaa. Veron tuoma fiskaalinen hyöty valtiolle on pieni, mutta vapaaehtoistyötä tekevälle se olisi merkittävä haitta meripelastus- ja valistustyössä, Sarkomaa sanoo.

Meripelastusseura suorittaa yhteiskunnallisesti merkittävää pelastus-ja avustustehtävää ja sillä on keskeinen rooli maamme meri ja järvipelastuksessa rajavartiolaitoksen ja muiden viranomaisten tukena ja yhteistyökumppanina. Todennäköiseltä menehtymiseltä Meripelastusseuran toimesta pelastetaan vuosittain noin 30-50 henkilöä.

Pelastusalukset tekevät kansalaisille ja koko yhteiskunnalle tärkeää humanitääristä tehtävää. Vastaavaa toimintaa harjoittavat pelastus- ja sairasautot, jotka on vapautettu veneveroa vastaavasta ajoneuvoverosta.

Lisätietoja:

Sari Sarkomaa

050 511 3033