fbpx Siirry sisältöön

Hallituksen aie poistaa kelakorvaukset ja heikentää työterveyshuoltoa on pysäytettävä

Tiedote 17.4.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja ja kansanedustaja Sari Sarkomaa pitää tänään julkisuuteen tulleita tietoja (Lännen Media) hallituksen aikeista poistaa yksityisen hoidon ja tutkimuksen Kela-korvaus sekä yksityislääkäreiden määräämien lääkkeiden lääkekorvaus umpivastuuttomina. Sarkomaan mukaan esitykset ajaisivat terveydenhuoltomme kaaokseen. 

”Suomalaisten kansanterveyttä vaarantava ja terveydenhuoltoa vakavasti heikentävä valmistelun on pysäytettävä.  Nyt on hallituksen vastuullisten tahojen edettävä hätäjarrua ja heti.  Hallituksen vasemmistovihreän ideologiselle terveydenhuoltojärjestelmän tallomiselle ja piittaamattomuudelle ihmisten hoitoonpääsystä on laitettava stoppi”, sanoo Sarkomaa.

Sarkomaa kysyy, mihin asiantuntijoiden arvioon hallituksen aikeet perustuvat.

”Miksi hallitus käy työterveyshuollon kimppuun isolla lekalla? Julkisuuteen vuotaneessa kaavailuissa on täysin suljettu silmät sen vaikutukset ihmisten terveyteen, palveluiden heikentymiseen ja kuntien kustannusten kasvuun. Miten aiotaan kela-korvauksen turvin tehdyt miljoonat vuosittaiset lääkärissäkäynnit ja sadattuhannet laboratorio- ja kuvantamistutkimukset jatkossa hoitaa”, kysyy Sarkomaa.

Sarkomaan mukaan esitys kuormittaisi ennestään jonoutunutta julkista sektoria ja johtaisi ihmisten palveluiden heikkenemiseen ja kansanterveyden vaarantamiseen. 

”Hallitus ei näytä ymmärtävän sitä että merkittävä osa Kelan korvaamista lääkäripalveluista on sellaisia, joita kuntien terveyskeskuksissa ei ole tarjolla, esimerkiksi silmälääkärit, gynekologit ja lastenlääkärit. Koko suun terveydenhuoltomme on rakennettu siten, että puolet aikuisväestöstä käyttää yksityisiä palveluja. Yksityinen sektori on monin tavoin terveydenhuoltomme ydintä”, sanoo Sarkomaa.

Sarkomaan mukaan Kela-korvaus on monin tavoin parantanut palveluiden saatavuutta ja helpottanut julkisen sektorin painetta.

”Hoidon tarve ei poistu kela-korvauksen poistamisella. Ne joilla on rahaa, voivat jatkossakin käydä yksityisessä terveydenhuollossa. Hallituksen toimet johtavat tilanteeseen, joka on irvikuva yhdenvertaisesta terveyspolitiikasta. Osittain jo pahasti ruuhkautuneet terveyskeskukset ruuhkautuvat edelleen. Hallituksen sokean ideologisista toimista kärsisivät eniten heikoimmassa asemassa olevat ja koko kansanterveys”, sanoo Sarkomaa.

Vasemmistovihreä hallituksen ”ristiretki” yrittäjiä kohtaan on vaarallista. Eduskunnan käsittelyssä olevassa sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksessa on sama ideologia. Esitettyjen hyvinvointialueiden mahdollisuutta hyödyntää yksityisiä palveluja, yrityksiä ja järjestöjä, esitetään rajoitettavaksi  piittaamatta siitä, mitä vaikutuksia toimilla on ihmisten mahdollisuuteen saada yhdenvertaiset palvelut tai mikä on veronmaksajalle edullisinta. 

”Hallitukselle näyttää olevan olennaista se, että yrittäjien toimintaa ajetaan alas täysin välittämättä vahingollisista vaikutuksista.Hallituksen ihmisten palveluista piittaamattomat sote-esitys, kela-korvauksien sekä työterveyshuollon heikentämisesitykset on kaikki vastuullista ja täysin välttämätöntä kuopata välittömästi”, päättää Sarkomaa.

Lisätietoja: 

Sari Sarkomaa

050 5113033

Follow by Email
Facebook
LinkedIn
Instagram