Siirry sisältöön

Kokoomusedustajat: Itämeren suojelurahoitus on uudistettava kehysriihessä

TIEDOTE 19.4.2021
Julkaisuvapaa heti

Kokoomuksen kansanedustajat Sari Sarkomaa, Saara-Sofia Sirén ja Sari Multala vaativat ympäristöministeri Krista Mikkoselta (vihr.) ripeitä toimia Itämeren ja erityisesti Saaristomeren pelastamiseksi. Kokoomusedustajien mukaan vesiensuojelun rahoituksen kohdentaminenon korjattava kevään kehysriihessä.

Ympäristöministeriö tiedotti joulun alla selvittävänsä vuoden 2021 aikana mahdollisuutta poistaa Saaristomeren kuormitus rehevöitymistä aiheuttavien ongelmakohteiden listalta.Saaristomeren alue on Suomen ainoa jäljellä oleva ns. hot spot -kohde Itämeren suojelukomissio HELCOMin pahimpien kuormittajien listalla. Kokoomusedustajat ovat huolissaan, että tarvittavat päätökset hautautuvat selvityspinon jatkeeksi.

”Mikä ympäristöministeriä pidättelee? Keinot ovat tiedossa ja rahoitustakin on käytettävissä. Vesiensuojelun hankkeisiin on eduskuntakaudella käytettävissä 250 miljoonaa euroa. Rahoitus tulisi kevään kehysriihessä kohdentaa satojen pienten hankkeiden sijasta vaikuttaviin toimiin Saaristomeren alueella”, kokoomusedustajat toteavat.

Kokoomusedustajat muistuttavat, että tarvittavia muutoksia puoltavat faktat ja asiantuntijoiden näkemykset. Edustajat vaativat, että hallitus asettaa selkeän tavoitteen Saaristomeren ravinnekuormituksen vähentämiseksi.

”Asiantuntijat aina MTK:sta Suomen ympäristökeskukseen ovat yhtä mieltä siitä, että voimavarat pitäisi keskittää tulosten varmistamiseksiTarvitsemme ratkaisuja, jotka yhdistävät suomalaisen ruoantuotannon siihen, ettei ravinteita hukata Saaristomereen. Kyse on viljelijöiden tukemisesta työssä, jonka jokainen suomalainen haluaa onnistuvan”, edustajat jatkavat.

Suomen ympäristökeskuksen ja Ilmatieteen laitoksen mukaan nykyiset vesiensuojelutoimenpiteet eivät riitä turvaamaan Itämeren rannikkovesien elinvoimaisuutta. Maaliskuussa valmistuneen selvityksen mukaan vesiensuojelun ravinnekuormituskatot on mahdollista saavuttaa fosforin osalta vain toteuttamalla maatalouteen liittyvät suojelutoimet kaikessa laajuudessaan.

Kokoomusedustajien mukaan Lounais-Suomen maataloudessa syntyvä ylijäämälanta onkin saatava kiertoon.

”Edessämme on valtava kiertotalouden haaste. Kokoomus on esittänyt toistuvasti toteuttavaksi ravinnekierron kokonaisuutta, jossa otetaan huomioon niin vesistöjen puhtaus kuin biokaasun tuomat hyödyt. Muutos korvaisi osaltaan myös riippuvuutta tuontilannoitteista. Tarvittava pohjatyö on jo valmiina, kun edellinen hallitus kartoitti kokoomuksen aloitteesta keinoja orgaanisten lannoitevalmisteiden käytön edistämiseen. Voimme samalla avata uuden oven suomalaisen kiertotalousosaamisen kehittämiselle ja sen viennille”, edustajat päättävät.

Lisätietoja:

Sari Sarkomaa
09 432 3033

Saara-Sofia Sirén
09 432 3155

Sari Multala
09 432 3101