Siirry sisältöön

Kokoomuksen kansanedustajat pääministeri Marinin veronkiristyslinjauksesta: “Kasvu ja hyvinvointi eivät synny kiristämällä maailman kireimpiin kuuluvaa työn verotusta”

Tiedote 21.5.2021

Julkaisuvapaa heti


Kokoomuksen kansanedustajat Anna-Kaisa Ikonen, Sari Multala ja Sari Sarkomaa ovat huolissaan pääministeri Marinin johtamien Sosialidemokraattien kallistumisesta yhä enemmän vasemmistoon. Pääministeri Marin kertoi eilen YLE:n vaalitentissä SDP:n haluavan muuttaa kunnallisveron progressiiviseksi. Kokoomusedustajien mukaan työn verotusta tulisi päinvastoin keventää, ei kiristää.

 Kokoomuksen varapuheenjohtaja Anna-Kaisa Ikosen mukaan Sosialidemokraattien kanssa on tehty monissa kaupunginvaltuustoissa hyvää yhteistyötä, jotta ahkeruutta ei jouduttaisi rokottamaan liikaa.

 “Ei Marinin johtamilla demareilla ole ollut edes Tampereella näin rajua halua kiristää verotusta. Olemme yhteisymmärryksessä tehneet työtä pitääksemme veroasteet maltillisina. Olemme jakaneet demareiden kanssa ajatuksen, ettei laajaa hyvinvointiyhteiskuntaa pystytä ylläpitämään, jos tapamme kannustimet ahkeruuteen”, Ikonen harmittelee.

Kansanedustaja ja Vantaan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Multalan mukaan sama on pätenyt Vantaalla – SDP on ymmärtänyt työn verotuksen vaikuttavan työnteon kannustavuuteen. Multala huomauttaa, että sitä pitäisi verottaa vähemmän, mitä halutaan enemmän.

“Vain päiviä sitten julkaistun OECD:n selvityksen mukaan jäämme suvereenisti muiden Pohjoismaiden ja Baltian maiden jalkoihin investointien houkuttelussa. Ruotsissa demarihallituksen johdolla kevennettiin verotusta kriisin keskellä ja vuoden alusta vielä ylimpiä veroasteita. Palkansaajan verotus on nyt länsinaapurissa selvästi kevyempää jo tavallisella keskituloisella. Miten kuvittelemme pärjäävämme naapurimaille jatkossa? Marinin hallitus pidentää takamatkaamme kasaamalla velkavuorta holtittomasti sekä tappamalla vähäisetkin ahkeruuden kannustimet.”

Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Sari Sarkomaan mukaan maailman kireimpiin kuuluvan verotuksen progression kiristäminen olisi myrkkyä työllisyydelle ja koronasta elpymiselle. Suomalaisten vertailumaita heikompi ostovoima kurjistuisi edelleen. Progression kiristys olisi täystyrmäys korkeiden asumis- ja elinkustannusten kanssa kamppaileville tavallisille helsinkiläisille palkansaajille, yrittäjille ja eläkeläisille.

“Progression kiristäminen leikkaisi rujosti työn teon kannattavuutta ja se on täysin väärä suunta. Se kutistaisi Suomen mahdollisuuksia houkutella osaavaa työvoimaa ja investointeja. Keskituloinen suomalainen maksaa muihin eurooppalaisiin nähden jopa kolme prosenttiyksikköä kireämpää veroa jo nyt. Moni veronmaksaja kysyy eikö mikään verojen määrä riitä.” Sarkomaa huomauttaa.

Kokoomuksen kansanedustajat huomauttavat, että työn verotus ja välilliset verot ovat jo kiristyneet vaalikauden aikana. Hallitus vihjailee yritysverojen kiristämisellä sekä ajaa työn verotusta kiristävää maakuntaveroa.

“Jos jotain haluaa lisää, sitä pitää verottaa vähemmän. Siksi kokoomus on ehdottanut työn ja yrittäjyyden verotuksen keventämistä. Verotuksen painopiste tulisi siirtää kulutukseen ja haittoihin. Länsimaiden kireimpiin kuuluvaa kokonaisveroastetta on välttämätöntä keventää pitkällä aikavälillä.”, kokoomusedustajat päättävät.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt

Anna-Kaisa Ikonen, anna-kaisa.ikonen (at) eduskunta.fi, puh. 09 432 3062

Sari Multala, sari.multala (at) eduskunta.fi, puh. 09 432 3101

Sari Sarkomaa, sari.sarkomaa (at) eduskunta.fi, puh. 09 432 3033

Follow by Email
Facebook
Twitter
Visit Us
Follow Me
LinkedIn
Instagram