fbpx Siirry sisältöön

Stoppi tapahtuma- ja kulttuurialan epätasa-arvoiselle kohtelulle

Otin tänään vastaan kulttuuri- ja tapahtuma-alan ”Mitta on täysi” -mielenilmauksessa julkilausuman kokoomuksen eduskuntaryhmän edustajana. Eduskunnalle luovutettiin mielenilmauksen yhteydessä julkilausuma, jonka on allekirjoittanut 171 luovan alan yhteisöä ja toimijaa.

Me kokoomuksen eduskuntaryhmässä, kuten varmasti kaikki suomalaiset, haluamme kulttuurin ja tapahtumat takaisin. Kymmenettuhannet osaavat kulttuurin ammattilaiset ja yritykset on päästettävä terveysturvallisesti tekemään työtään. Näin merkittävän ja valtavan joukon ollessa vailla työtä ja turvaa yli vuoden, on tilanne hyvin vakava.

Tapahtuma- ala ja kulttuuri on ollut liian pitkään suljettuna. Alaa olisi pitänyt avata terveysturvallisesta, tapahtuman järjestäjiä kuullen, yhdessä ja avoimesti toimien samaan aikaan, kun muuta yhteiskuntaa ja muitakin elinkeinoja on avattu. Tapahtuma- ja kulttuurialan epätasa-arvoiselle kohtelulle ei ole mitään perusteita.

Kulttuuri- ja tapahtuma-alan avaamisen viivyttely on tullut monin tavoin kalliiksi. Ala olisi ansainnut ennakoitavuutta koronarajoitustoimien suhteen. Olemme kokoomuksessa esittäneet Suomen avaamista ja tapahtumien terveysturvallisten tapahtumien järjestämistä esimerkiksi koronatodistusten ja pikatestien avulla.

Viivyttely on tullut monin tavoin liian kalliiksi. Kulttuuri- ja tapahtuma-ala olisi ansainnut ennakoitavuutta rajoitustoimenpiteiden osalta. Me kannatamme sitä, että Suomi ottaisi käyttöön kaikki turvalliset keinot, joilla maamme avaaminen ja tapahtumien terveysturvallinen järjestäminen vauhdittuu. Myös koronatodistukset sekä pikatestit.

Tarvitsemme enemmän ajattelua, joka lähtee siitä, miten jokin on mahdollista eikä vain, miten voidaan yhä toimintaa rajoittaa. On ymmärrettävä, että kulttuuri- ja tapahtuma-alan ammattilaiset ovat huippuosaajia, jotka pystyvät järjestämään tilaisuuksia terveysturvallisesti.

Jokainen ymmärtää tilanteen järjettömyyden. Olympiastadionilla saa olla vain 50 henkeä, mutta muualla on sitten toisin. Ravintolassa henkilömäärä on täysin eri, kun levyn soittamisen sijaan paikalla on esiintyjä. Kokoomus on esittänyt tolkkua rajoituksiin ja muutoksia tartuntatautilakiin. Ne on tylysti hallituspuolueet aina äänestäneet kumoon

Kun elinkeinovapautta on rajoitettu, on päivänselvää, että julkisen vallan on korvattava tästä aiheutuneet vahingot. On vakavaa, että hallitus on tässä viivytellyt

Kokoomuksen vauhdittamana eduskunta hyväksyi lausuman, jossa edellytetään, että taiteen ja kulttuurin alan ammattilaisille kohdennettujen koronatukien myöntämisessä on hallituksen huolehdittava, ettei väliinputoajaryhmiä pääse syntymään.

Päätöksenteossa on pyrittävä ottamaan huomioon myös ne tahot, jotka eivät ole aikaisemmin päässeet tuen piiriin. Tämä oli eduskunnan vahva viesti hallitukselle.

Kulttuuri toimialana rakentaa sivistystä ja hyvinvointia ja tuo työtä sekä yrittäjyyttä. Tulevaisuuden kannalta alaan kannattaa investoida. Kokoomus kannattaa kulttuuri palveluiden saavutettavuuden lisäämistä ja alan toimintamahdollisuuksien kehittämistä.

Me kokoomuslaiset olemme huolissamme kuten kulttuuri- ja tapahtuma-alan toimijat vähenevien rahapelituottojen vaikutuksesta kulttuuriin. Pidän välttämättömänä, että tähän löydetään kestävä ratkaisu. Päätin puheeni toteamalla, että kokoomus on valmis välittömästi laittamaan tolkun nykyiseen tilanteeseen ja löytämään ratkaisuja luovien alojen ahdinkoon.

Kulttuuri eikä tapahtumat saa kuolla koronaan – eikä hallituksen tekemättömyyteen.

Lähetän tuoreimpia politiikan kuulumisia eduskuntaterveisissä noin kerran kuukaudessa. Voit tilata eduskuntaterveiset lähettämällä minulle sähköpostia osoitteeseen sari.sarkomaa(at)eduskunta.fi tai soittamalla 050 511 3033.

Sari Sarkomaa

Kansanedustaja

Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja

Follow by Email
Facebook
LinkedIn
Instagram