fbpx Siirry sisältöön

Kokoomus julkaisi teesit ikäystävällisten kuntien rakentamiseksi – “Persoonallisuus ei jää eläkkeelle”

Tiedote 4.6.2021
Julkaisuvapaa heti

Kokoomuksen eduskuntaryhmä julkaisi tänään 10 teesiä ikäystävällisten kuntien rakentamiseksi. Eduskuntaryhmän mukaan kuntia on kehitettävä hyviksi paikoiksi asua ja elää omannäköistä elämää kaikenikäisille kuntalaisille. Teesien valmistelua johti eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja ja kokoomuksen seniorifoorumin puheenjohtaja Sari Sarkomaa.

 “Ikäystävällisessä kunnassa ihmisiä arvostetaan riippumatta ikävuosien määrästä. Yhä useampi suomalainen on terve ja toimintakykyinen vuosikymmeniä eläkkeelle siirtymisensä jälkeen. Ikäystävällisten kuntien rakentaminen ei tarkoita ainoastaan vanhuspalveluiden parantamista, vaan kokonaisvaltaista ikäihmisten huomioimista kuntien päätöksenteossa. Suomalaisista yli miljoona on vähintään 65-vuotiaita”, Sarkomaa sanoo. 

“Ikäihmiset eivät todellakaan ole mikään yhtenäinen joukko. Seniorit ovat aktiivisia toimijoita sekä kantava voima vapaaehtoistyössä ja omaishoitajina. Moni seniori jatkaa eläkeiän jälkeen yrittäjänä tai ansiotyössä. Osa taas tarvitsee apua ja tukea kotona asumiseen tai omaisen hoidossa. Osa tarvitsee apua ympäri vuorokauden hoivakodissa. Tärkeintä on, että seniorit kohdataan yksilöinä. Persoonallisuus ei nimittäin jää eläkkeelle”, Sarkomaa sanoo.

 “Ikäystävällisessä kunnassa kaupunkiympäristö ja palvelut suunnitellaan esteettömäksi. Senioreiden mahdollisuudesta liikkua omassa kotikunnassaan eri kulkumuodoin on huolehdittava”, Sarkomaa sanoo.

”Ikäystävällisessä kunnassa senioria ei jätetä jonoon. Palveluiden tuottamisessa hyödynnetään myös ostopalveluita ja palveluseteleitä, jotta seniorit pääsevät sujuvasti tarvitsemiinsa palveluihin”, Sarkomaa sanoo.

Eduskuntaryhmä nostaa pöydälle myös vanhuspalveluiden epäkohdat ja niihin puuttumisen.

“Ikäystävällisessä kunnassa vanhuspalveluiden laatua valvotaan tiukasti ja epäkohtiin puututaan. Sekä yksityisten että julkisten hoivakotien sekä kotihoidon laadusta huolehditaan. Haluamme, että senioreiden, heidän omaistensa ja henkilöstön näkemykset sekä kokemukset ovat mukana palveluiden, kaupunkisuunnittelun sekä koko kunnan kehittämisessä, Sarkomaa.

Kokoomuksen teesit ikäystävällisten kuntien rakentamiseksi löytyvät täältä.

Lisätiedot:

Sari Sarkomaa, puh. 09 432 3033

Follow by Email
Facebook
LinkedIn
Instagram