Siirry sisältöön

Tehdään suojateistä yhdessä nimensä veroisia ja koulutiestä turvallinen

Koulujen alkaessa ja tuhansien koululaisten palatessa koulutielle on meidän aikuisten terävöitettävä liikennekäyttäytymistämme.

Liikenneturva kysyi keväällä koululaisten kuulumisista koulutieltä. Lasten viesti aikuisille oli selvä: antakaa tietä suojatiellä ja lopettakaa kännykän käyttö. Kyselyssä nousi esille, että ratissa kännykkään tuijottavat aikuiset pelottavat lapsia. Lisäksi lapset toivoivat, että autoilijat hiljentäisivät vauhtia ja olisivat selkeitä vuorovaikutustilanteissa. Lapset harjoittelevat liikenteessä liikkumista ja tarvitsevat aikuisilta selkeitä signaaleja suojatiellä.

Meidän aikuisten on olennaista muistaa, että lasten tarkkaavaisuus liikenteessä herpaantuu helposti. Lapsi ei kykene hahmottamaan liikennettä samalla lailla kuin aikuinen.

Hyvin usein liikenteessä näkee vähältä piti–tilanteita, joissa autoilija ei pysähdy suojatien edessä. Käsittämättömän usein autoilijat painavat kaasua, vaikka viereisellä kaistalla on toinen auto pysähtynyt päästämään suojatielle astuneen jalankulkijan tien yli. Yksikin suojatiekaahari on liikaa.

Vaikka jalankulkijoiden liikennekuolemien ja loukkaantumisten määrä on puolittunut viimeisen kymmenen vuoden aikana, ovat luvut suojatietä ylittävien jalankulkijoiden onnettomuuksista edelleen korkeita. Liikenneonnettomuuksien uhreista joka viides menehtyi suojatiellä. Jalankulkijoiden loukkaantumisista jopa 60 prosenttia tapahtui suojatiellä.

Aikuisilla on vastuu siitä, että lasten koulutie on turvallinen. Suojatiekäyttäytyminen ja ajonopeuden madaltaminen ovat turvallisen koulutien mahdollistamisessa A ja O. Erityisen tärkeitä nämä ovat autoilijoiden muistaa koulujen läheisyydessä ajaessa.

Syytä on myös teroittaa yhtä lailla pyöräilijöiden ja sähköpotkulautailijoiden roolia liikenneturvallisuuden ylläpitäjänä. Moni vanhempi on laittanut viestiä siitä, kuinka sähköpotkulaudat ovat lisänneet huolta pikkukoululaisten turvallisuudesta ja tietenkin myös aikuisten. Toimia on tehtävä ripeästi holtittoman sähköpotkulautojen käytön kitkemiseksi.

Kokoomuksen eduskuntaryhmä on asiassa kirittänyt myös maan hallitusta. Esimerkiksi sähköpotkulaudan ajoon ei ole säädetty promillerajaa. Valtaosaan sähköpotkulaudalla tapahtuviin onnettomuuksiin liittyy humalainen kuljettaja. Tämä kuormittaa entisestään terveydenhuoltoa ja vaarantaa muiden ihmisen turvallisuuden. Olemme jättäneet asiasta lakialoitteen.

Turvallisesta kulkemisesta ja yhteisistä pelisäännöistä liikenteessä kannattaa keskustella lapsen kanssa. Yhdessä voidaan vaikkapa sopia, että puhelin pysyy repussa koulumatkan ajan.

Kolmen nuoren äitinä muistan hyvin lasten koulun aloittamiseen liittyvän ilon lisäksi myös liikenteeseen liittyvät huolet. Ei riitä, että lapset oppivat noudattamaan liikennevaloja. Yhtä tärkeää on opettaa lapsi katsomaan, tuleeko autoja, ja että auto voi tulla ja tuleekin usein, vaikka valo on jalankulkijalle vihreä. Vielä vaikeampaa on ollut lapsille opettaa, että vaikka auto pysähtyy suojatielle, voivat toisella kaistalla autoilijat vain painaa kaasua.

Asennemuutosta tarvitaan liikenteessä ja varsinkin suojateillä, jotta ne olisivat nimensä veroisia. Liikenneturvallisuus syntyy yhteistyöllä.

Ajatukset ja ideat liittyen politiikkaan ja tietenkin kotikaupunkini Helsingin sekä koko Suomen kehittämiseen ovat aina tärkeitä ja tervetulleita. Pidetään yhteyttä.

Lähetän tuoreimpia politiikan kuulumisia eduskuntaterveisissä noin kerran kuukaudessa. Voit tilata eduskuntaterveiset lähettämällä minulle sähköpostia osoitteeseen sari.sarkomaa(at)eduskunta.fi tai soittamalla 050 511 3033.

Sari Sarkomaa

Kansanedustaja

Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja