Siirry sisältöön

Kokoomusedustajat Sarkomaa ja Wallinheimo: apteekit mukaan koronapikatestien testauspisteiksi

Tiedote 18.8.2021

Julkaisuvapaa heti

Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Sari Sarkomaa ja kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo ehdottavat apteekkeja mukaan koronapikatestien testauspisteiksi. Edustajien tavoitteena on testauksen hintojen alentaminen ja ruuhkajonojen lyhentäminen, mikä on tärkeää myös koronapassin käyttöönoton vauhdittamiseksi. Kokoomus haluaa avata Suomea terveysturvallisesti ja siihen tarvitaan testikapasiteettia, minkä vuoksi tarvitaan pikaista selvitystä apteekkien hyödyntämisestä koronan pikatestauksessa.

”Apteekki testauspisteenä mahdollistaisi terveydenhuollon ammattihenkilöiden hyödyntämisen sekä itse testaamisen että testituloksen analysoinnin ja kirjaamisen tukena. Laadun ja turvallisuuden varmistamiseksi näytteenottoon tulisi antaa asianmukainen koulutus ja laatia ohjeistus testauspisteenä toimimiselle”, sanoo Sarkomaa.

Suurimmalle osalle suomalaisista apteekki on lähin terveydenhuollon toimipiste. Suomessa on 819 apteekkitoimipistettä, joissa työskentelee yli 5 000 farmaseuttia ja proviisoria. Laaja apteekkiverkko mahdollistaisi pääsyn koronatestiin apteekkien aukioloaikoina.

Kokoomusedustajat ehdottavat hallitukselta ripeää selvitystä siitä, millä edellytyksillä apteekkeja voitaisiin hyödyntää testauspisteinä. Edustaja alleviivaavat, että apteekit toimisivat testauskapasiteettia täydentävinä toimipisteinä.

”Oirearvion perusteella oireiset ja koronalle altistuneet ohjattaisiin edelleen testaukseen terveydenhuollon testauspisteisiin, jolloin minimoidaan apteekin ydintoiminnalle, alueen lääkehuollon turvaamiselle aiheutuvat riskit”, sanoo Wallinheimo.

Edustajista testaustoiminta olisi viisasta katsoa osaksi apteekin toimialaan ja lääkelain mukaisesti sisältyvän terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen ja sairauksien ennalta ehkäisyyn liittyvää palvelutoimintaan. Näin apteekeilta ei vaadittaisi erillistä osakeyhtiötä ja yksityisen terveydenhuollon lupaa.

”Testauspisteenä toimimisen tulisi kuitenkin olla apteekille vapaaehtoista, ja lääkejakeluun liittyvien velvoitteiden hoitamisen ensisijaista. Testauksesta tulisi maksaa apteekeille kustannuksia vastaava korvaus, joka voidaan määritellä kansallisesti kaikille apteekeille samaksi. Lisäksi apteekin näytteenottajille tulee järjestää mahdollisuus kirjata testitulos Kantaan”, sanovat edustajat.

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt:

Sari Sarkomaa, puh. +358 50 511 3033

Sinuhe Wallinheimo, puh. +358 50 512 0873

Follow by Email
Facebook
Twitter
Visit Us
Follow Me
LinkedIn
Instagram