fbpx Siirry sisältöön

Helsingin ja Uudenmaan kansanedustajien puheenjohtajisto: Luvatusta pidettävä kiinni – Koronasta aiheutuneet kustannukset korvattava kunnille täysimääräisesti

Hallitus linjasi viime keväänä korvaavansa koronasta aiheutuneet kustannukset kunnille täysimääräisesti. Valtioneuvosto on kuitenkin lähettänyt lausuntokierrokselle asetusluonnoksen koronaviruspandemian kustannusten kompensaatiosta ja suurten kaupunkien laskelmien mukaan asetusluonnos korvaisi kunnille vain 45–65 prosenttia todellisista kustannuksista.

- Kunnat eivät ole varautuneet tähän. Uhkana on, että asetuksen toteutuessa valtioneuvoston ehdotuksen mukaisesti, kunnat joutuvat tinkimään peruspalveluista. Erityisesti isot kaupungit ovat suurimpien häviäjien joukossa. Helsingissä jäisi korvauksia saamatta näillä lukemilla 70 miljoonaa euroa, Espoolta noin 30 miljoonaa euroa ja Vantaalta 20–30 miljoonaa euroa, sanovat Helsingin ja Uudenmaan kansanedustajien neuvottelukunnan (KENK) puheenjohtaja Sari Sarkomaa (kok), ja varapuheenjohtajat Eveliina Heinäluoma (sdp), Riikka Slunga-Poutsalo (ps) ja Tiina Elo (vihr).

Tautitilanne on koko pandemian ajan ollut huonoin väkirikkaalla pääkaupunkiseudulla. Tämä on johtanut palvelu- ja hoitovelan merkittävään kasvuun terveyspalveluissa. Lisäksi rajoitustoimet ovat vaikuttaneet kaupungin, yritysten ja yhteisöjen toimintaan laajasti. 

Tällä hetkellä asetusluonnos ei huomioi koronan aiheuttamia lisäkustannuksia. Tämä on merkittävä puute, joka asetukseen tulisi korjata. Kuntien ja kuntayhtymien todelliset kustannukset tulee tunnistaa. 

- On ensiarvoisen tärkeää, että kaikki koronakustannukset korvataan kunnille. Siksi edellytämme, että valtioneuvosto korjaa lausuntokierroksen jälkeen asetusluonnosta ja maksaa korvaukset kaupungeille ja kunnille täysimääräisesti päättää neuvottelukunnan puheenjohtajisto.

Helsingin ja Uudenmaan kansanedustajien neuvottelukunnan puheenjohtajisto:

puheenjohtaja Sari Sarkomaa, 050 511 3033 

varapuheenjohtajat:

Eveliina Heinäluoma, 0405921807

Riikka Slunga-Poutsalo, 09 432 3057

Tiina Elo, 045 261 7447

Follow by Email
Facebook
LinkedIn
Instagram