Siirry sisältöön

Kuukausikirje 22.6.2011

Kirjoitan kuukausittain kirjeen ajankohtaisista asioista. Saat kirjeen täyttämällä lomakkeen tai ottamalla minuun yhteyttä. Ohessa näet viimeisimmän kuukausikirjeeni.

Sari Sarkomaalta eduskuntaterveiset 22.6.2011

Arvoisa vastaanottaja,

Säätytalon hallitusneuvottelut ovat takana, uusi hallitus koossa ja eduskunta on aloittanut täysipainoisesti työnsä. Oli kunnia olla taas mukana kokoomuksen hallitusneuvottelujoukkueessa luomassa uudelle hallitukselle ohjelmaa. Pidemmät hallitusneuvottelut taukoineen tekivät varmasti tehtävänsä hallitukseen osallistuvien puolueiden osalta. Vastuunkantoa ja kykyä tehdä yhteistyötä tarvitaan ehkä enemmän kuin koskaan.

Tilanne on poikkeuksellisen haastava niin poliittisesti kuin taloudenkin osalta. Tämän hallituksen vaihtoehtoja tilanteessa, jossa vaalien suurin voittaja perussuomalaiset eivät olleet valmiita hallitusvastuuseen, ovat vain vasemmiston johtama kansanrintama tai se, että ei ole hallitusta ollenkaan sekä sitä myöten uudet vaalit. On hyvä, että on hallitus, ja on hyvä, että on hallitus, jossa kokoomus on pääministeripuolueena mukana.

Hallituksen keskeisimpänä tavoitteena on oltava työllisyyden ja yrittäjyyden edistämisen sekä julkisen taloutemme vakauttaminen. Vastuulliset päättäjät eivät ahnehdi lasten ja lastenlapsiemme mahdollisuuksia. Tarvitsemme uutta kasvua ja lisää työpaikkoja. Ilman työtä ja yrittäjyyttä ei ole hyvinvointia.

Meille helsinkiläisille on elintärkeää, että tuleva hallitus vahvistaa metropolipolitiikkaa ja ymmärtää, että Helsingin hyvinvointi on myös koko maan etu. Aktiivinen ja elinvoimainen metropoli toimii globaalitaloudessa koko maan kehityksen veturina ja luovuuden lähteenä.

Hallituksen uusi ohjelma on saanut ansaitusti niin ruusuja - tai paremminkin ruiskukkia - kuin risujakin. Ohjelmassa näkyy kokoomuksen kädenjälki ja siellä on meidän keskeiset tavoitteemme. Yhtälailla ohjelmassa on asioita, joita en siellä haluaisi olevan. Selvää on, että kun hallituksessa on kuusi puoluetta, ohjelma ei ole sellainen kuin se olisi, jos kokoomus sen yksin kirjoittaisi, vaan ohjelma sisältää haastavia kompromisseja.

Ohjelmassa on Suomen tulevaisuutta rakentavia rakenteellisia uudistuksia, joita ei olisi mahdollista kaikissa kokoonpanoissa eikä varsinkaan keskustan kanssa tehdä. Yksi keskeinen ja hyvinvointipalveluiden kannalta välttämätön on kuntauudistus.

Iloita voi siitä, että sivistys- ja koulutuspolitiikassa kokoomuksen luoma linja jatkuu sovittujen tavoitteiden osalta. Voimavaroissa näkyvät vasemmiston linjat ja leikkauksien kova kohdentuminen koulutukseen jopa sydäntä raastavalla tavalla. Onneksi osa leikkauksista saadaan kokoamalla rakenteita laadukkaammiksi kokonaisuuksiksi ja tämä koskee aivan erityisesti maakuntien ammattikorkeakoulujen rönsyileviä yksiköitä.

Riemunaiheita riittää: Ikivanha päivähoitolaki uudistetaan varhaiskasvatuslaiksi. Varhaiskasvatuksen ja päivähoidon palvelujen lainsäädännön valmistelu ja hallinto siirretään opetus- ja kulttuuriministeriöön. Se on lasten etu. Mikä tärkeintä, aloittamani perusopetus paremmaksi pop-ohjelma jatkuu. Tavoitteena on edistää perusopetuksen laatua ja erityisesti pienentää ryhmäkokoja. Opettajalla on oltava aikaa jokaiselle oppilaalle. Tavoite on myös vahvistaa koulujen kerhotoimintaa ja aamu- ja iltapäivähoitoa.

Oli välttämätöntä, että hallitusohjelmaan kirjattiin tiukennettuja toimia Itämeren pelastamiseksi. Uusi hallitus sitoutuu maatalouden ympäristötukiuudistukseen, joka edistää vesistöjen ja luonnon monimuotoisuuden suojelua nykyistä paremmin. Ympäristötuen toimenpiteitä kohdennetaan tehostetusti vesistöjensuojelun kannalta herkimmille alueille. Olen tyytyväinen siitä, että ehdotukseni Itämeren suojelun voimavarojen kokoamisesta budjettiin toteutuu.

Kokoomuslaisen talouspolitiikan peruslinja jatkuu. Työn verotusta kevennetään yhteisöveroa alentamalla sekä huolehtimalla siitä, että palkkatulon verotus ei kiristy missään tuloluokassa. Pienituloisen työn verotusta kevennetään, jotta työn vastaanottaminen tulee kannattavammaksi. Työtulovähennystä ja perusvähennystä korotetaan yhteensä 400 miljoonalla eurolla. Hallitus on varautunut keventämään tuloverotusta vielä enemmän, jos Suomeen syntyy kilpailukykyä edistävä työmarkkinaratkaisu. Työtä arvostavassa veropolitiikassa näkyvät erityisesti ruiskukat ja se on jokaisen suomalaisen etu.

Tämän lisäksi hallitusohjelmaan on kirjattu vahvoja panostuksia perusturvaan. Näin huolehditaan kaikkein heikoimmassa asemassa olevista. Pitkään odotettu vanhuspalvelulaki säädetään ja turvataan ikäihmisten mahdollisuudet hyvään hoivaan.

Olennaista on todeta se, että nyt vasta työ alkaa. Se, miten kokoomuksen arvot näkyvät tulevissa päätöksissä on kiinni meistä kokoomuslaisista tekijöitä. Hihat on kääritty!

Eduskunta käsittelee hallituksen uutta ohjelmaa ja Euroopan taloustilanteeseen liittyviä asioita tämän ja ensi viikon. Pääosan heinäkuusta olen kesälomalla ja purjehdin perheeni kanssa Ahvenanmaan kautta kohti Gotlantia. Elokuussa palaan taas eduskuntatyöhön.

Toivotan kuukausikirjeeni lukijoille

Hyvää ja Rentouttavaa Kesää! 

Sari Sarkomaa

Kansanedustaja
Helsingin kaupunginvaltuutettu
sari.sarkomaa@eduskunta.fi
www.sarisarkomaa.fi
050 511 3033