Siirry sisältöön

Kokoomusedustajat: Helsingin pelastuskoulu on pelastettava

28.10.2021

Julkaisuvapaa heti

Kokoomuksen kansanedustajat Kari Tolvanen, Sari Sarkomaa ja Mia Laiho vaativat Sanna Marinin (SDP) hallitukselta päätöstä Helsingin pelastuskoulun jatkon turvaamisesta. Helsingin pelastuskoulun nykyinen lupa jatkaa toimintaansa ulottuu vuoteen 2023 saakka, jonka jälkeen koulun toiminta loppuu, mikäli uusia päätöksiä ei tehdä.

”Suomea on kohtaamassa vuosikymmenen lopulla aiempia arvioita huomattavasti vakavampi, yhteensä peräti 2500 pelastajan pelastajapula. Pelastajapulaan vastaamiseksi on otettava käyttöön kaikki keinot, jotta suomalaiset voivat jatkossakin luottaa siihen, että apua saa hädän hetkellä. Tämä tarkoittaa paitsi Kuopion pelastusopiston laajentamista, myös Helsingin pelastuskoulun toiminnan lopettamispäätöksen perumista, sillä Kuopion pelastusopisto ei kykene yksin mitenkään kouluttamaan riittävää määrää pelastajia. On myös muistettava, että suuri osa pelastajista tarvitaan nimenomaan Uudellamaalla. Helsingissä on jo nyt avoinna tuplasti se määrä työpaikkoja, mitä pelastuskoulusta valmistuu. Näistä syistä Helsingin pelastuskoulu on pelastettava”, Kari Tolvanen sanoo.

Helsingin pelastuskoulu on Suomen vanhin ja juhlii ensi vuonna viidettäkymmenettä syntymäpäiväänsä. Kokoomusedustajat muistuttavat, että Helsingin pelastuskoululla on korvaamaton rooli laadukkaan pelastuskoulutuksen tarjoamisessa kaupungistuvan Suomen tarpeisiin.

”Helsingin pelastuskoulu pelastajat oppivat perustaitojen lisäksi myös Helsingin ja Uudenmaan tarpeiden kannalta välttämättömiä erityistaitoja. Helsingin erityisolosuhteita varten voi harjoitella parhaalla mahdollisella tavalla vain Helsingissä. Pääkaupunkiseudulla on paljon korkeita rakennuksia ja maanalaisia tiloja, kuten metro, joiden olosuhteissa harjoittelun merkitys tulevaisuudessa vain kasvaa. Helsingissä on myös erityisiä turvajärjestelyjä liittyen esimerkiksi valtionjohtoon. Lisäksi tärkeät pelastajantutkintoon liittyvät ensihoidon opinnot ovat Helsingissä valtakunnallista tasoa laajemmat. Nämä asiat tiedostaen Helsingin pelastuskoulun alasajo olisi suuri virhe”, Sari Sarkomaa sanoo.

Kokoomusedustajat edellyttävät, että Marinin hallitus tekee tarvittavat päätökset Helsingin pelastuskoulun jatkosta ja koulun rahoituksen turvaamisesta viipymättä.

”Laadukkaiden pelastuspalvelujen ja ihmisten avunsaannin turvaaminen hätätilanteessa on ehdottoman tärkeää. Hallituksen on viipymättä tehtävä tarvittavat päätökset, jotta Helsingin pelastuskoulu voi jatkaa toimintaansa myös vuoden 2023 jälkeen. Lisäksi Uudellemaalle on perustettava alueellinen ruotsinkielisen pelastajakurssi, sillä ruotsinkielisistä pelastajista on huutava pula”, Mia Laiho päättää.

Lisätiedot:

Kari Tolvanen p. 09 432 4175

Sari Sarkomaa p. 09 432 4033

Mia Laiho p. 09 432 3181