Siirry sisältöön

Kokoomuksen Risikko ja Sarkomaa: Kela-korvauksia on leikkaamisen sijaan nostettava

Tiedote 31.10.2021
Julkaisuvapaa heti

Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Sari Sarkomaan ja kansanedustaja Paula Risikon mielestä yksityisen sairaanhoidon hoito- ja tutkimuskorvauksia (Kela-korvaus) ei pidä poistaa tai leikata, vaan korvausten tasoa pitäisi pikemminkin nostaa.

”Yksityisen sairaanhoidon Kela-korvauksia käyttää vuosittain noin kaksi miljoona suomalaista. Niiden poistaminen kasvattaisi hoitojonoja, kun merkittävä osa yksityisistä lääkäri- ja hammaslääkärikäynneistä siirtyisi julkisten terveyspalvelujen piiriin”, Risikko sanoo. 

“Korona-aika on lisännyt suomalaisten hoitovelkaa. Esimerkiksi suun terveydenhuoltoon oli kehittynyt 1,1 miljoonan potilaskäynnin palveluvelka vuonna 2020. Hoitamattomana sairaudet pahenevat, aikaansaavat inhimillistä kärsimystä ja lisäävät kustannuksia entisestään”, Sarkomaa sanoo. 

“Muualla Euroopassa puretaan koronan kerryttävää hoitovelkaa. Niin pitäisi toimia Suomessakin. On kylmää ja kovaa politiikkaa, että Suomessa vasemmistohallitus tekee hoitoon pääsyn vaikeuttamiseen johtavia toimia. Hallitus päätti kehysriihessä 2020 yksityisen hoidon Kela-korvausten leikkaamisesta runsaalla 40 miljoonalla eurolla vuodesta 2023 alkaen paikatakseen hoitajamitoituksen toimeenpanosta puuttuvaa 140 miljoonan euron rahoitusaukkoa.”, Sarkomaa sanoo.

Sosiaali- ja terveysministeriö on asettanut parlamentaarisen työryhmän, jonka tavoitteena on terveyspalveluiden monikanavarahoituksen purkaminen, mikä tarkoittaisi muun muassa Kela-korvausten lakkauttamista. 

“Monikanavarahoituksessa on paljon hyviä puolia. Mahdolliset ongelmat voidaan toki korjata, mutta nyt ei ole suurten muutosten aika. Sote-uudistuksen myötä sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestäminen siirtyy hyvinvointialueille ja perusrahoituksen jakoperusteet muuttuvat suuresti. Odotettavissa on suuria muutoksia eri hyvinvointialueiden rahoitukseen. Toiset voittavat, toiset häviävät. Kukaan ei tiedä tulevaisuudesta”, Risikko sanoo.

Myös Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) ja palkansaajakeskusjärjestöt Akava, STTK ja SAK vastustavat vahvasti monikanavarahoituksen purkamista ja Kela-korvausten poistamista. Järjestöjen mukaan korvausten poistaminen pahentaisi julkisten terveyspalvelujen saatavuusongelmia sote-uudistuksen toimeenpanolle kriittisenä ajankohtana.

Lisätiedot: 

Sari Sarkomaa, puh. 09 432 3033

Paula Risikko, puh. 09 432 3107