fbpx Siirry sisältöön

Sarkomaa: Työterveyshuolto valjastettava vahvemmin mukaan koronarokotuksiin vauhdittamaan laahaavaa rokotustahtia


Tiedote 4.11.2021

Julkaisuvapaa heti

Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja, kansanedustaja Sari Sarkomaa peräänkuuluttaa valtakunnallisia toimia1,9 miljoonasta suomalaisesta huolehtivan työterveydenhuollon järjestelmälliseksi mukaan ottamiseksi koronarokottamiseen. Asia on erityisen tärkeä, kun työikäisen väestön kolmas koronarokotekierros alkaa. Sarkomaa on jättänyt asiasta kirjallisen kysymyksen KK 615/2021VP.

Sarkomaa kirittää ministeri Kiurua ministeriönsä kera sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitosta toimiin, joilla työterveyshuolto valjastetaan nykyistä kattavammin koronarokottamiseen nostamaan rokotuskattavuutta ja vapauttamaan julkisen sektorin sote-henkilöstöä heidän perustyöhönsä. 

”Työterveydenhuollon vahva mukaanotto on viisasta, koska koronarokotustahti on liian hidasta ja laahaamme perässä rokotuskattavuudessa. Julkinen terveydenhuolto on monin osin raskaasti kuormittunut ja hoitoon pääsy vaikeutunut”, Sarkomaa aloittaa.

Työterveyshuollon piirissä on mittava määrä rokottamattomia ja henkilöitä, joilta puuttuu toinen rokoteannos. Työterveyshuollon 

kautta on mahdollista tehokkaasti varmistaa kolmannen rokotuskierroksen sujuva jakelu. 

Erityisesti influenssarokotusten alettua olisi luontevaa, että työntekijöille voitaisiin tarjota samassa yhteydessä myös mahdollisuutta ottaa koronarokote. Varsinkin 20-40-vuotiaiden rokotekattavuudessa on puutteita.

 ”Valtakunnallisia toimia tarvitaan siihen, että työterveyshuolto saisi sujuvammin käyttöönsä koronarokotteet. On mainiota, että työterveyshuollon koronarokottamiseen on luotu väliaikainen Kela-korvaus. Korvaus kattaa osan ja loppuosan työnantaja. Työterveyshuollon rokottaessa, kunnilta säästyy kustannuksia ja vapautuu hoitohenkilökuntaa muuhun tärkeään työhön kuten mittavan hoito- ja palveluvelan purkamiseen”, Sarkomaa perustelee.

”Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla moni työssäkäyvä on joutunut törmäämään siihen, että pop up-rokotepisteet ovat menneet kiinni varsin varhain. Työterveyshuollolla on toimivia keinoja lähestyä työpaikkoja ja työntekijöitä sekä tuoda rokotukset vaikka fyysisesti työpaikoille, mikä helpottaa monen työssäkäyvän rokotteen ottamista. Rokotukset ovat ainoa kestävä tie taltuttaa koronaepidemia”, Sarkomaa päättää.

Lisätiedot: Sari Sarkomaa, puh. 09 432 3033

Follow by Email
Facebook
LinkedIn
Instagram