Siirry sisältöön

Toukokuun eduskuntaterveiset



Arvoisa vastaanottaja,

Sydämelliset kiitokset luottamuksesta ja valtakirjasta jatkaa helsinkiläisten kansanedustajana. 

Suuret kiitokset  avusta ja tuesta ihanalle tukijoukolleni. On valtavan upea tunne, kun saimme yhdessä muun kokoomusjoukkueen kera kokoomuksen Suomen suurimmaksi puolueeksi.

Valtavan suuri kiitos kokoomusta äänestäneille ja kampanjatyötämme tukeneille.

Vaalien jälkeen tärkeä juhlanaihe ja onnistuminen oli se, että maamme on nyt Naton jäsenmaa. Artikla 5 astui voimaan ja uusi aika Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikassa alkoi. Siniristilippumme hulmuamaa Naton päämajan salossa.

Eduskuntatyö käynnistyi vauhdilla. Petteri Orpon johdolla aloitimme tällä viikolla hallitusohjelmaneuvottelut. Säätytalolle kutsun saivat Perussuomalaiset, RKP ja Kristillisdemokraatit. Seuraavat viikot vietän tiiviisti Säätytalolla. Olen kokoomuksen toisena neuvottelijana talouspöydässä, jonka vastuulla ovat koko julkinen talous, verotus, omistajapolitiikka ja eläkeasiat. Olen kiitollinen saamastani luottamuksesta.

Perinteisten kiitoskahvien pito siirtyi nopeasti vauhtiin lähteneiden hallitusneuvotteluiden vuoksi hetkeen, jolloin hallitus on valmis. Valmistelut neuvotteluihin alkoivat heti vaalien jälkeen.

Eduskuntaryhmämme puheenjohtajana jatkaa Kai Mykkänen. Ilo saada toimia upean uuden eduskuntaryhmämme varapuheenjohtajana. Varapuheenjohtajina kanssani toimivat Jukka Kopra ja Pia Kauma. Uudessa mittavassa eduskuntaryhmässä on valtavasti osaamista ja tahtoa laittaa Suomi oikeille raiteille.

Toimin myös talousvaliokunnan varapuheenjohtajana sekä ulkoasianvaliokunnan ja perustuslakivaliokunnan jäsenenä. Työ alkoi mielenkiintoisissa merkeissä. Valiokuntia tarkastelemme uudelleen kun hallitus on koossa.

 
Eduskuntaryhmän järjestäytymiskokouksessa Petteri ja eduskuntaryhmän johto.


Kuvassa hallitusneuvotteluiden talouspöydän kokoomusjoukkueemme: Matias Marttinen, Mikko Martikkala ja Sakari (sekä vauva) Rokkanen.


Talouspöydän neuvotteluissa Säätytalolla.

Toukokuun terveisissä

- Lukutaidon edistäminen on tasa-arvoteko
- Yrityslähestymiskielto kitkemään lisääntyviä myymälä varkauksia 
- Terapiatakuusta on tehtävä totta

Lukutaidon edistäminen on tasa-arvoteko

Lukutaidon edistäminen on kansanedustajan työssäni ollut aina tärkeä tavoite. Vaikka lasten lukutaito ja lukuharrastus on hiipunut se ei ole muuttunut, että lukutaito on kaiken oppimisen perusta. Kotona lukeminen vaikuttaa lapsen tulevaan koulumenestykseen enemmän kuin vanhempien sosioekonominen tausta. Tukemalla lapsen lukemista opinpolun alkuvaiheessa voidaan tehokkaasti kitkeä eroja oppimistuloksissa. Lukemisessa ovat tärkeässä asemassa lasten lähellä olevat aikuiset kuten isovanhemmat ja muut sukulaiset sekä kummit. Varhaiskasvatuksessa ja kouluissa voidaan ja tehdäänkin paljon.

Yrityslähestymiskielto kitkemään lisääntyviä myymälä varkauksia 

Myymälävarkaudet, väkivallan uhka ja häiriökäyttäytyminen ovat kaupoissa ikävää arkipäivää. Monesti samat ihmiset toistavat häiriökäyttäytymistä. Suomen on syytä ottaa mallia Ruotsista, jossa yrityslähestymiskieltolaki, tillträdesförbud till butik, on ollut voimassa maaliskuusta 2021 lähtien. Kaupan liiton sisarjärjestö Svensk Handelin mukaan asetettu kielto on ollut tehokas. Kiellon saaneista henkilöistä 75 prosenttia on noudattanut kieltoa ja on pysynyt poissa kaupan tiloista. 

Asian vauhdittamiseksi olen tehnyt asiasta toimenpidealoitteen eduskunnassa. 

Terapiatakuusta on tehtävä totta

Edellisellä eduskuntakaudella kokoomus oppositiosta toistuvasti esitti vaateet terapiatakuun toteuttamiseksi. Mielenterveysongelmat ovat suuri kansansairautemme. Kun mieli särkyy, joutuu moni jonoon. Vain puolet saa tarvitsemansa avun. Terapiatakuu varmistaisi yhdenvertaisen hoitoon pääsyn. Nyt on viimeinen hetki korjata tilanne ja laittaa mielenterveyspalvelut kuntoon.

Erityinen huoli liittyy lapsiin ja nuoriin. On vakava tosiasia, että useat vaikeasti oireilevat lapset ja nuoret ovat odottaneet apua jopa vuosia eivätkä silti ole saaneet sitä. Jokainen päivä ilman apua on vahingollinen lapsen ja nuoren kehitykselle vaikeuttaen opinpolkua ja lisäten syrjäytymisriskiä. Onneksi nuorilla on valtava parantumispotentiaali, jos avun saa ajoissa.


Oli ilo olla mielenterveysjärjestöjen kutsumana puhujana Helsingin Yliopiston Tiedekulmassa pidetyssä Terapiatakuu–kansalaisaloitekampanjan julkistamistilaisuudessa 20.2.2019. 

Ajatukset ja terveiset liittyen kevään politiikkaan ja tietenkin kotikaupunkini Helsingin sekä koko Suomen kehittämiseen ovat aina tärkeitä ja tervetulleita. 

Pidetään yhteyttä.
 
Aurinkoista kevättä toivottaen, 

Sari Sarkomaa
Kansanedustaja
Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja
Helsingin kaupunginhallituksen ja valtuuston jäsen
Kolmen nuoren äiti