Siirry sisältöön

Taide, tapahtumat ja Töölö – paljon mahdollisuuksia Helsingin sydämessä

Julkaistu Töölöläisessä 28.1.2024

Valotaidefestivaali Lux Helsingin ja Helsingin tapahtumasäätiön toimet Katariina Sourin teoksia kohtaan ovat hämmästyttäneet.

Tapahtunut on sen verran poikkeuksellista, että Lux Helsinki -tapahtuman järjestelyistä vastaavan Tapahtumasäätiön hallituksen on perusteltua käydä läpi tehdyt toimet sekä arvioida, missä meni vikaan.

Sourin Tapahtumasäätiön tilaaman teoskokonaisuuden yhdestä maalauksesta nousi somekohu. Lopulta Tapahtumasäätiö tiedotti, ettei poista teosta mutta sen sijaan liittää sen yhteyteen sisältövaroituksen.

Olin Senaatintorilla, kun sisältövaroitus kuulutettiin ennen Sourin teosten näyttöä. Hämmästys oli valtava. Miksi ihmeessä sisältövaroitus piti tehdä? Mistä ylipäätään varoitettiin? Onko valittu toimintatapa käytäntö Tapahtumasäätiön toiminnassa? Moni on huolissaan taiteen vapaudesta.

Taiteesta tehdyt varoitukset eivät kuulu avoimeen yhteiskuntaamme. Meidän on vaalittava ajattelun, taiteen ja tieteen vapautta.

Taide ja tiede ovat kautta aikojen herättäneet ihastusta ja vihastusta. Tällaiset reaktiot eivät saa kuitenkaan johtaa toimiin, jotka kahlitsevat ajattelun, tieteen tai taiteen vapautta.

Valotaidefestivaali Lux Helsinki oli mielestäni kokemuksena muutoin upea, suuret kiitokset kaikille tekijöille.

Helsingin uusin kaupunkistrategia korostaa tapahtumien, kulttuurin, ja elämyksellisten kohtaamispaikkojen merkitystä viihtyisyyden, elinvoiman ja vetovoimaisuuden vahvistamisessa.

Töölöstä löytyy edelleen paljon potentiaalia tapahtuma- ja kulttuuritoiminnan kehittämiseen. Alueen kehittämisessä on tärkeä tehdä yhteistyötä asukkaiden, yrittäjien ja muiden toimijoiden kanssa.

Ooppera, Musiikkitalo ja Oodi tekevät Töölönlahdesta yhden kaupunkimme upeimmista kulttuurikeskittymistä. Remontissa oleva Finlandia-talo aukeaa yleisölle ensi vuonna. Pikku-Finlandia on toiminut suosittuna kahvila- ja tapahtumakeskuksena Töölönlahdella Finlandia-talon peruskorjauksen aikana.

Pikku-Finlandia on ollut niin suosittu, että se saa jatkaa toimintaansa vielä Finlandia-talon avaamisen jälkeenkin ainakin ensi vuoden loppuun saakka. Mainiosti toimiva ja alueelle sopiva Pikku-Finlandia voisi aivan hyvin jatkaa pidempäänkin.

Pitkään odotettu Töölönlahden puiston kehittäminen sai vauhtia, kun kaupunginvaltuustossa myönsimme työhön lisärahoituksen. Suunnittelutyön pohjaksi on jo kerätty asukkaiden ja alueen toimijoiden mielipiteitä.

Palautteissa on kannatettu alueen kahvilatoimintojen edistämistä. Lisää puita ja kasvillisuutta on myös ollut helsinkiläisten vahva toive, samoin taide ja yhteisölliset tapahtumat. Moni on kysynyt miksi Töölönlahdella ei ole saunaa.

Hanhien likaamien nurmikenttien tilalle on saatava monimuotoinen ja viihtyisä puistoalue. Töölönlahti on helsinkiläisille tärkeä luonto-, ulkoilu- ja virkistysalue. Alueen kehittämisessä on otettava huomion luonnon ja Itämeren suojelun ehdot.

Töölönlahdenpuiston suunnitelman aineisto julkaistaan loppukeväällä 2024 Kerro kantasi -palvelussa, jolloin sitä on mahdollista kommentoida. Toteutuksen eli puiston peruskorjauksen tarkempi aikataulu ei ole vielä selvillä.

On ilouutinen, että puiston viihtyisyyttä ja vehreyttä on tarkoitus lisätä suunnittelun lomassa nopeassa tahdissa monimuotoisella kasvillisuudella.

Kulttuuria ja tapahtumia on toivottu lisää myös Töölöntorille. Hyväksyimme Töölöntorin uuden asemakaavan viime vuonna kaupunginvaltuustossa. Töölöntoria on tarkoitus kehittää niin, että se palvelee entistä paremmin asukkaita ja yrittäjiä ympäri vuoden.

Töölöntorista on tehtävä viihtyisä ja vetovoimainen oleskelu- ja asiointipaikka. Kaavamuutos mahdollistaisi toriaukiolle muun muassa kauppahallin, suihkulähteen sekä uusia istutuksia. Kesällä torilla voisi järjestää konsertteja, talvella taas torille voitaisiin jäädyttää luistelurata. Torikauppa säilyy tietenkin torin aukiolla.

Töölönlahdenpuiston ja Töölöntorin kehittämishankkeet ovat tervetulleita ja odotettuja askeleita kohti entistä viihtyisämpää ja monipuolisempaa kaupunkiympäristöä.

Toivon menestystä ja työn iloa kaikille, jotka työskentelevät Helsingin elinvoiman rakentamiseksi taiteen, kulttuurin sekä yrittäjyyden kautta. Kuulen mielelläni ajatuksia ja palautetta kotikaupunkimme kehittämisessä. 

Sari Sarkomaa