Siirry sisältöön

Ryhmäpuheeni valtiontalouden kehyksistä

Verkkouutisten tiedote 24.11.2011
"Pois poteroista, kun isänmaan etu niin vaatii"

Kokoomus haluaa hallituksen valmistautuvan kevään kehysneuvotteluihin avoimin mielin ja valmiina uusiin linjauksiin.

- On aika kömpiä ulos poteroista, kun isänmaamme etu sitä vaatii, puolueen ryhmäpuheenvuoron valtiontalouden tarkistettuja kehyksiä vuosille 2012–2015 koskeneessa keskustelussa käyttänyt Sari Sarkomaa muotoili.

Sarkomaan mielestä julkisen talouden tervehtymisen edellytys on se, että vanhat lääkkeet otetaan, mutta myös uusia tarvitaan.

- Annostelu on tehtävä taiten niin, että sivuvaikutukset talouskasvuun jäävät mahdollisimman pieniksi. Leikkaukset tai pelkkä lääkekuuri eivät yksin potilasta pelasta. Kestävien tulosten aikaansaamiseksi tarvitaan perusteellinen elämäntaparemontti, Sarkomaa sanoi.

Hänen mukaansa Suomen julkisen talouden haastaa akuutin talouskriisin ohella väestön ikääntymisen ja työvoiman supistumisen aiheuttama menojen ja tulojen pysyvä epäsuhta. Vaikka talouden näkymät tulevalle kehyskaudelle ovat poikkeuksellisen sumuiset, kolmesta asiasta voidaan Sarkomaan mukaan olla varmoja:

- Ensinnäkin, Mitä tehokkaammin tasapainotamme talouttamme, sitä paremmin pärjäämme tulevissa talouden tyrskyissä. Toiseksi, ilman työtä ei ole hyvinvointia. Kolmanneksi, vähemmällä on saatava aikaan enemmän ja parempaa, hän luetteli.

Jo nyt on Sarkomaan mukaan selvää, että aiemmin asetettuihin velka- ja alijäämätavoitteisiin ei päästä tähän mennessä toteutetuilla toimenpiteillä, koska kehysselonteon laatimisen jälkeen talouden näkymät ovat synkentyneet entisestään. Odotteluun ei hänen mielestään ole varaa, vaan uusista sopeutustoimista on päätettävä heti kevään kehyspäätösten yhteydessä.

Niukkenevilla voimavaroilla on Sarkomaan mielestä löydettävä ympäristöä kunnioittavia, kestävää kasvua luovia vipuvaikutuksia.

- Vaikka kannustinpöytää ei taloudellisesti vaikeina aikoina voida kattaa kukkuroilleen, on huolehdittava siitä, että Suomi säilyy hyvänä kotipesänä kaikenkokoisille yrityksille ja että työn tekeminen on aina kannattavaa.

Myös panostukset osaamiseen ja sivistykseen ovat hänen mukaansa parasta tulevaisuuden rakentamista. Erityisen tärkeinä Kokoomuksen eduskuntaryhmä pitää perusopetus paremmaksi – talkoiden jatkamista. Esiin Sarkomaa nosti myös toimimattomien rakenteiden uudistamisen, josta esimerkkinä hän mainitsi kunta- ja palvelurakenneuudistuksen.

- Väestön vanhetessa kuntien työtaakka kasvaa, eikä velkaantunut valtio voi loputtomasti lisätä rahoitustaan kunnille. On rehellistä myöntää, että jäljelle jää vain kaksi vaihtoehtoa: joko palveluita vähennetään tai rakenteita muutetaan, Sarkomaa pelkisti ja ilmoitti Kokoomuksen olevan palveluiden puolella.

* * * * * * * * * * * * *

Ryhmäpuheeni kokonaisuudessaan: 
Valtiontalouden kehykset vuosille 2012 – 2015
24.11.2011 klo 17

Ryhmäpuheenvuoro (5 min) – puhuttaessa muutokset mahdollisia

Arvoisa puhemies,

Julkisen taloutemme tervehtymisen edellytys on se, että vanhat lääkkeet otetaan, mutta myös uusia tarvitaan. Annostelu on tehtävä taiten niin, että sivuvaikutukset talouskasvuun jäävät mahdollisimman pieniksi. Leikkaukset tai pelkkä lääkekuuri eivät yksin potilasta pelasta. Kestävien tulosten aikaansaamiseksi tarvitaan perusteellinen elämäntaparemontti.  

Talouteemme kohdistuu samanaikaisesti useita haasteita, joita tulee sekä kotimaasta että kansainvälisestä toimintaympäristöstä. Akuutin talouskriisin ohella julkista talouttamme haastaa väestön ikääntymisen ja työvoiman supistumisen aiheuttama menojen ja tulojen pysyvä epäsuhta.

Vaikka talouden näkymät tulevalle kehyskaudelle ovat poikkeuksellisen sumuiset, kolmesta asiasta voimme olla aivan varmoja:

Ensinnäkin, Mitä tehokkaammin tasapainotamme talouttamme, sitä paremmin pärjäämme tulevissa talouden tyrskyissä.

Toiseksi, Ilman työtä ei ole hyvinvointia. Toimet, joilla edistämme uusien työpaikkojen syntyä, työllisyyttä ja yrittäjyyttä ovat kullanarvoisia. Erityisen arvokasta on turvata jokaisen nuoren pääsy koulutukseen ja sitä kautta työpaikkaan.

Kolmanneksi vähemmällä on saatava aikaan enemmän ja parempaa. Jokaiselle eurolle ja sentille on löydettävä paras mahdollinen käyttötarkoitus. On uudistuttava, jotta julkinen sektori saadaan toimimaan nykyistä fiksummin ja tehokkaammin, laadusta tinkimättä.

Elämäntapamuutoksen onnistuminen on helpompaa, kun muistaa, että lopussa odottavat palkinnoksi terveempi elämä ja parempi olo. Kun nyt sopeutamme talouttamme ja uudistamme yhteiskunnan rakenteita, on samalla tavoin kyse myönteisestä muutoksesta.

Hallituksen jo toimeenpanemien sopeutustoimien ohella hallitusohjelmaan kirjattiin selkeä resepti julkisen talouden tasapainottamiseksi. Hallitus sopi, että uusiin lisäsopeutustoimiin tartutaan, mikäli valtion velan bkt-osuus ei näytä kääntyvän laskuun tai valtion talouden alijäämä näyttää asettuvan yli yhteen prosenttiin bruttokansantuotteesta.

Jo nyt on selvää, että näihin velka- ja alijäämätavoitteisiin ei päästä tähän mennessä toteutetuilla toimenpiteillä. Kehysselonteon laatimisen jälkeen talouden näkymät ovat synkentyneet entisestään, eikä odotteluun ole varaa. Kokoomuksen eduskuntaryhmä pitää tärkeänä, että uusista sopeutustoimista päätetään heti kevään kehyspäätösten yhteydessä.

On syytä muistaa, ettei vakaa valtiontalous ole itseisarvo, vaan välttämätön edellytys monille muille tärkeille tavoitteille kuten köyhyyden, eriarvoisuuden ja syrjäytymisen vähentämiselle. Euroopan kriisimailta olemme oppineet kouriintuntuvasti sen, että hyvinvoinnin rakentaminen kuplan varaan tai jatkuva velkarahalla elvyttäminen voi lopulta käydä koko hyvinvointiyhteiskunnan turmioksi.

Niukkenevilla voimavaroilla on löydettävä ympäristöä kunnioittavia, kestävää kasvua luovia vipuvaikutuksia. Vaikka kannustinpöytää ei taloudellisesti vaikeina aikoina voida kattaa kukkuroilleen, on huolehdittava siitä, että Suomi säilyy hyvänä kotipesänä kaikenkokoisille yrityksille ja että työn tekeminen on aina kannattavaa.

Panostukset osaamiseen ja sivistykseen ovat parasta tulevaisuuden rakentamista. Koulutusjärjestelmän rakenteita on uudistettava mutta laadukkaasta opetuksesta ja tutkimuksesta, ei ole lupa tinkiä. Erityisen tärkeinä Kokoomuksen eduskuntaryhmä pitää perusopetus paremmaksi – talkoiden jatkamista. Perusopetus on korkean osaamisemme kivijalka ja samalla myös parasta syrjäytymisen ehkäisyä.

Hyvinvointiyhteiskuntamme tulevaisuuden ratkaisee se, miten hyvin onnistumme uudistamaan toimimattomia rakenteita. Tässä työssä kunta- ja palvelurakenneuudistus on aivan keskeinen työkalu. Väestön vanhetessa kuntien työtaakka kasvaa, eikä velkaantunut valtio voi loputtomasti lisätä rahoitustaan kunnille. On rehellistä myöntää, että jäljelle jää vain kaksi vaihtoehtoa: joko palveluita vähennetään tai rakenteita muutetaan. Kokoomuksen eduskuntaryhmä on palveluiden puolella.

Myös suomalainen työelämä kaipaa rakenneuudistusta. Työurien pidentämisessä on olennaista, että kaikki työkykyiset ja -haluiset saadaan mukaan työelämään. Hyvän ja perheystävällisen työelämän on oltava jokaisen työntekijän oikeus.

Arvoisa puhemies,

Lopuksi totean, että me tässä salissa kannamme vastuuta siitä, luotetaanko kotimaassa ja maailmalla Suomeen ja kykyymme hoitaa talouttamme vastuullisesti. Kokoomuksen eduskuntaryhmä pitää tärkeänä, että hallitus valmistautuu kevään kehysneuvotteluihin avoimin mielin ja valmiina uusiin linjauksiin. On aika kömpiä ulos poteroista, kun isänmaamme etu sitä vaatii. Kokoomuksen eduskuntaryhmä antaa tälle työlle täyden tukensa.