Siirry sisältöön

Kuukausikirje 02.12.2011

Kirjoitan kuukausittain kirjeen ajankohtaisista asioista.

Saat kuukausikirjeen täyttämällä lomakkeen tai ottamalla minuun yhteyttä. Ohessa näet viimeisimmän kuukausikirjeeni aiheet.

Sari Sarkomaalta eduskuntaterveiset 2.12.2011 

Arvoisa vastaanottaja,

Euroopan talouden osalta elämme kuin veitsen terällä. Tuskin koskaan maamme historiassa  eduskunta on näin suuressa epävarmuudessaa käsitellyt tulevan vuoden budjettia. Vaikka talouden näkymät tuleville vuosille ovat poikkeuksellisen sumuiset, kolmesta asiasta voimme kuitenkin olla aivan varmoja. Ensinnäkin, mitä tehokkaammin tasapainotamme talouttamme, sitä paremmin pärjäämme tulevissa talouden tyrskyissä. Toiseksi, ilman työtä ei ole hyvinvointia. Kolmanneksi, vähemmällä on saatava aikaan enemmän ja parempaa. Jokaiselle eurolle ja sentille on löydettävä paras mahdollinen käyttötarkoitus.

Eduskunta kävi viime viikolla keskustelun Suomen talousnäkymistä ja valtiontalouden kehyksistä vuosille 2012–2015. Pidin kokoomuksen ryhmäpuheenvuoron, jossa painotin, että julkisen talouden tasapainottamisessa on muistettava ottaa vanhat lääkkeet, mutta myös uusia tarvitaan. Annostelu on tehtävä taiten niin, että sivuvaikutukset talouskasvuun jäävät mahdollisimman pieniksi.

On selvää, että hallitusohjelmassa asetettuihin velka- ja alijäämätavoitteisiin ei päästä tähän mennessä toteutetuilla toimenpiteillä. Uusista sopeutustoimista on hallituksen päätettävä viimeistään alkukeväästä uuden valtiontalouden kehyspäätöksen yhteydessä. Euroopan kriisimailta olemme oppineet kouriintuntuvasti sen, että hyvinvoinnin rakentaminen kuplan varaan tai jatkuva velkarahalla elvyttäminen voi lopulta käydä koko hyvinvointiyhteiskunnan turmioksi.

On huolehdittava siitä, että Suomi säilyy hyvänä kotipesänä kaikenkokoisille yrityksille, työn tekeminen on aina kannattavaa, ja että hyvä ja perheystävällinen työelämä on jokaisen työntekijän oikeus. Myös panostukset osaamiseen ja sivistykseen ovat parasta tulevaisuuden rakentamista. Toimimattomia rakenteita on uudistettava. Kunta- ja palvelurakenneuudistus on aivan keskeinen työkalu. Velkaantunut valtio ei voi loputtomasti lisätä rahoitustaan kunnille. On rehellistä myöntää, että jäljelle jää vain kaksi vaihtoehtoa: joko palveluita vähennetään tai rakenteita muutetaan. Minä ainakin olen palveluiden puolella.

Marras-joulukuussa eduskunnassa on valtion ensi vuoden budjetinteossa loppukiri. Valtiovarainvaliokunnan kunta- ja terveysjaoston puheenjohtajana oli ilo olla kokoomuksen neuvottelujoukkueessa. Valtiovarainvaliokunnan hallitusryhmät pääsivät tänään perjantaina 2.12 yksimielisyyteen valtion ensi vuoden talousarvioon eduskunnassa tehtävistä muutoksista, joilla edistetään talouden kasvua ja työllisyyttä, puhdasta ympäristöä sekä lasten hyvinvointia. Lisäresursseja kohdennettiin mm. päivähoidon akuuttiin henkilöstötarpeeseen lisäämällä yliopistolliseen lastentarhanopettajakoulutukseen 1,5 milj.euroa. Opiskelijoiden ateriatukea parannetaan 1,25 milj. eurolla ja Itämeritalkoisiin tuli myös lisärahaa. Erityisen tyytyväinen olin siitä, että saimme sovittua 2 milj.euron lisäämisestä päihdeäitien hoidon järjestämiseen. Myös Suomi-kouluihin, homekoulujen korjaamiseen, terveyden edistämiseen ja hyviä tuloksia tuottaneen lapsiystävällisen oikeudenkäynnin kokeilun laajentamiseen suunnataan lisäresursseja.

Tässä kirjeessäni käsittelen seuraavia asioita:
1. Valtuustoterveiset: Helsingin ensi vuoden budjetti
2. Kilometrikorvausten oltava tasa-arvoiset
3. Terveisiä tilaisuuksista
- Opetushallituksen johtokunnan puheenjohtajana vein terveisiä lukiopäiville sekä oppilas- ja opiskelijahuollon kehittämispäiville
- Tradenomiliiton valtuuston syyskokouksessa työelämän tasa-arvosta puhumassa
- Munkinseudun ostariglögeillä Sauli Niinistön seurassa
4. Tervetuloa tapaamaan!
- Lauantaina 10.12 Sauli Niinistön "Helsinki-päivän" tapahtumaan, tarkemmat tiedot kotisivuillani www.sarisarkomaa.fi lähempänä ajankohtaa.
- Torstaina 15.12 klo 13.30, Café Niinistössä, Pohjoisesplanadi 27.

Tule mukaan tukemaan Niinistön presidenttiehdokkuutta!
www.niinisto.fi
www.facebook.com/niinisto
www.twitter.com/niinisto