Siirry sisältöön

Vanhemmat talkoisiin lukutaidon kohentamiseksi

Tiedote 29.01.2012

Kokoomuksen kansanedustaja ja Opetushallituksen johtokunnan puheenjohtaja Sari Sarkomaa innostaa vanhempia ja pienten lasten lähellä olevia aikuisia lukemaan lapsille. Sarkomaa viittaa viimeisimpiin Pisa-tuloksiin, jotka osoittivat lukutaidon kansallisen keskiarvomme laskeneen kymmenellä pisteellä. Samaan aikaan niiden nuorten osuus, jotka eivät lue lainkaan vapaa-ajallaan, on merkittävästi kasvanut.

Lukutaidon rapautumista ja vähenevää kiinnostusta lukemiseen on syytä miettiä joka kodissa. Sarkomaan mukaan Suomessa tarvitaan lukutalkoot heikkenevän lukutaidon taltuttamiseksi. Arjessa tehdyt asiat voivat joskus olla paljon tehokkaampia kuin valtiovallan säädökset, hankkeet tai kampanjat. Sarkomaa painottaa erityisesti kotona lukemista. Vanhempien ja lapselle läheisten aikuisten rooli on avainasemassa lasten kiinnostuksessa lukemiseen. Lapselle lukeminen on monin tavoin merkityksellistä lapsen koko kehitykselle. Kun luemme lapselle, vahvistamme lapsen kielen kehitystä, tulevaa lukutaitoa ja kiinnostusta lukemiseen. Kun lapselle on luettu, tulee kirjasta ystävä, joka kulkee mukana koko elämän.

Selvää on, että heikentynyt lukutaito ja kiinnostus lukemiseen on otettava vakavasti päiväkotiemme ja koulujemme kehittämisessä. Opetushallituksen johtokunta pohtii asiaa vuoden ensimmäisessä kokouksessaan ja kuulee myös tuoreen Pohjoismaisen ministerineuvoston raportin ehdotuksia. Sarkomaa pitää varteenotettavana viestinä raportin ehdotusta lisätä kouluihimme lukuharjoituksia. Myös lukemiseen innostavia keinoja, kuten kirjailijavierailuja yhteistyötä kirjastojen kanssa on syytä lisätä.

Lukeminen on tärkeää myös lapsen kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille. Sarkomaa muistuttaa Mielenterveyden keskusliiton kannanotosta, jossa korostettiin vanhempien ja läheisten aikuisten läsnäolon merkitystä ja sitä, että juuri lukeminen on erinomainen tapa olla läsnä ja lähellä lasta.

"TV:n ja tietokonepelien vaihtaminen joinakin iltoina lukemiseen on monin tavoin lapsen etu", sanoo Sarkomaa. Jokapäiväinen iltasatuhetki on mukava isommillekin lapsille.

Lisätietoja:
Sari Sarkomaa
050 511 3033