Siirry sisältöön

Työmarkkinajärjestöt näyttämään esimerkkiä naisten osallistumisesta johtotehtäviin

Tiedote 14.4.2012

Kokoomuksen kansanedustaja ja palkansaajavaltuuskunnan puheenjohtaja Sari Sarkomaa on ilahtunut Akavan puheenjohtajan Sture Fjäderin tuoreesta ja poikkeuksellisesta puheenvuorosta. Puheenvuorossaan Fjäder kirittää hallitusta ja työmarkkinajärjestöjä tekoihin työelämän tasa-arvon edistämiseksi. Sarkomaa haastaa työmarkkinajärjestöt tasa-arvotalkoisiin myös omassa toiminnassaan ja keskusteluun vaietusta miesylivallasta työelämän omien järjestöjen johtotehtävissä.

Sarkomaa nostaa esille sen vakavan tosiasian, ettei työmarkkinapöydissä juuri naisia näy eikä naisten edustusta voi missään nimessä työmarkkinakeskusjärjestöjen hallituksessa sanoa tasa-arvoiseksi. Juuri työelämän järjestöjen tulisi toimia esimerkkinä ja suunnannäyttäjiä työelämän kehittämisessä.

Niin kauan kun tärkeitä taloudellisia ja tulonjakoa sekä työelämän kehittämistä koskevia päätöksiä tekevät pääasiassa miehet, eivät naiset ole tasa-arvoisessa asemassa. Työmarkkinajärjestöjen on otettava naisten osallistuminen tosissaan myös omassa toiminnassaan.

Eilisessä puheenvuorossaan Fjäder nosti esille keskuskauppakamarin ohjeet molempien sukupuolien 40-prosenttisesta edustuksesta pörssiyritysten hallituksissa. Fjäder kannattaa lakisääteisiä kiintiöitä ellei tasa-arvo etene. Sarkomaa kannustaa myös työmarkkinajärjestöjä noudattamaan keskuskauppakamarin ehdotusta molempien sukupuolien edustuksesta korkeimmissa päätöksentekoelimissä kuten työmarkkinakeskusjärjestöjen hallituksissa. Sarkomaa haastaa työmarkkinajärjestöt kertomaan kantansa siitä, ovatko he tähän jo valmiita ja sisältyykö tämä tavoite heidän tasa-arvo-ohjelmiinsa.

Lisätietoja:
Sari Sarkomaa
050 511 3033