Siirry sisältöön

Kutsu eduskunnan lähiruokakerhon seminaariin ”Ruuan valinnoilla voit vaikuttaa”

Lämpimästi tervetuloa eduskunnan lähiruokakerhomme järjestämään avoimeen ”Ruuan valinnoilla voit vaikuttaa” –seminaariin 14.11.2012 klo 14.30–16.00 Eduskunnan pikkuparlamentin Kansalaisinfoon. Os. Arkadiankatu 3, sisäänkäynti Mannerheimintien puoleiselta aukiolta.

Seminaariohjelma

14.30             avaus, eduskunnan lähiruokakerhon varapuheenjohtaja, kansanedustaja Sari Sarkomaa, kok.
14.35             Miten lainsäädäntö vaikuttaa suomalaiseen ruokaan? lähiruokakerhon puheenjohtaja, kansanedustaja Anne Kalmari, kesk.
14.40             Puhtaiden makujen puolesta. ruokakirjailija, -toimittaja Christer Lindgren.
14.45             Ruokakulttuuriperinteitä kannattaa vaalia. keittiömestari Ulla Liukkonen.
14.50             Ruoan eri merkitykset - maatalouspolitiikasta ruoan politiikkaan. Eeropekka Rislakki, Eat & Joy Maatilatori.
Paneelikeskustelu, puheenvuoroja jakaa Katja Taimela, sd
15.55             yhteenveto, kansanedustaja Ritva Elomaa, ps
______________________________________________________________________________
Meidän kannattaa valita ostoskoriin Ruokaa omasta maasta joutsenlipulla merkittyä ruokaa. Suomalainen ruokaketju työllistää lähes 300 000 ihmistä. Jos toisimme kaiken käyttämämme ruuan ulkomailta, vaihtotaseemme olisi 11 miljardia enemmän pakkasella.

Ostaessasi oman seudun elintarvikkeita voit vähentää 80 % haitallisista päästöistä ilmakehään. Säästö syntyy kuljetusmatkojen pienentymisestä ja pakkausmateriaalien käytön vähentämisestä. Ostamalla lähiruokaa, annat töitä ja toimeentuloa lähiseudun ihmisille. Vaikutat siihen, että seutusi, maakuntasi ja koko Suomen maaseutu pysyy kauniina katsella. Tuoreessa ruuassa maku ja tuoksu säilyvät ilman lisäaineita. Tuotevastuukin toimii sitä paremmin, mitä lähempää tuote on ostettu.

Suomalaisen tuotteen tunnistamisen varmistat vain joutsenlipusta. Kuluttajaa johdetaan surutta harhaan käyttämällä nimikkeitä, jotka antavat mielikuvan kotimaisuudesta. Pakkausmerkinnöissä todetaan jatkuvasti virheitä vuodesta toiseen. Suomenkielisiä merkintöjä puuttuu, ainesosaluettelo puuttuu tai on virheellinen, sisältäen jopa harhaanjohtavia luomumerkintöjä.  EU:n sisään päässeitä lihatuotteita tutkitaan vasta satunnaisesti kauppojen hyllyiltä.

MMM lähiruokaselvityksen mukaan lähiruokasektorin suuri pullonkaula on kuluttajien kysynnän ja eri toimitusketjujen tarjonnan kohtaamattomuus. Lähiruoan lisääntyvä tarve on nähty päivittäistavarakaupassa, ravintolasektorilla ja julkisen sektorin ruokapalvelujen käyttäjien puheissa. Kaupan ja ammattikeittiöiden haasteena on lähiruoan saatavuus. Julkisella sektorilla esteenä on yhtäältä päättäjien arvot ja asenteet sekä toisaalta hankintalaki tulkintoineen.

On tärkeää voimaannuttaa tuottajia ja yrittäjiä, jotta he hyödyntävät mahdollisuuden, joka piilee tiedossa, jonka mukaan 67 % kuluttajista sanoo olevansa kiinnostunut tulevaisuudessa asioimaan myös suoraan tuottajan kanssa. Suuri osa heistä on valmis maksamaan kasvollisen yrittäjän hyvistä tuotteista. Eri puolilla Suomea on pioneereja, jotka ovat onnistuneesti tehneet työtä uudenlaisen liiketoiminnan synnyttämiseksi. He ovat tukien sijaan nostaneet puheenaiheeksi herkullisuuden, tuoreuden ja elämykset, joita monipuolinen ruokakulttuuri tuottaa. He ovat puheen sijaan ryhtyneet toimiin ja luomaan lähiruoalle uusia kohtaamispaikkoja. Niin ovat toimineet myös talkoohengellä kuluttajien keskuudessa syntyneet ruokapiirit ja ammattikeittiöiden sopimusviljelijät.