Siirry sisältöön

Talvikirje 2012

Kirjoitan kuukausittain kirjeen ajankohtaisista asioista.

Saat kuukausikirjeen täyttämällä lomakkeen tai ottamalla minuun yhteyttä. Ohessa näet viimeisimmän kuukausikirjeeni.

Sarin kuukausikirje                                                   Talvikirje 2012

Arvoisa vastaanottaja,

Käsittelemme ensi vuoden valtion talousarviota poikkeuksellisen epävarmassa taloustilanteessa. Talouden vakauttaminen on kuuden hallituspuolueen voimin haastavaa, mutta täysin välttämätöntä. Sopeuttamistoimissa on varottava toimenpiteitä, jotka leikkaisivat yritysten kilpailukykyä ja veisivät mahdollisuuden kasvuun. Kaikkein tärkeintä on luoda edellytyksiä uusien työpaikkojen syntymiseen ja olemassa olevan työn säilymiseen.

Lapset budjettisopumme yhtenä painopisteenä

Saimme viime perjantaina sovun eduskunnan valtiovarainvaliokunnan hallituspuolueiden ryhmien kesken ensi vuoden talousarvioesitykseen eduskunnan tekemistä muutoksista. Olen tyytyväinen, että johtamani kunta- ja terveysjaoston tavoitteet toteutuivat budjettisovussamme hyvin.

Lastensuojelun pelastamisohjelma

Toimet, joita teemme lasten ja perheiden hyvinvoinnin turvaamiseksi ovat kullanarvoisia. Lasten huostaanottojen määrä on lisääntynyt. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tilastot puhuvat karua kieltään: Vuonna 2011 kiireellisesti sijoitettuja lapsia oli 13 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna.

Oli aivan välttämätöntä sopia lisäresurssien kohdentamisesta lapsiperheiden ennaltaehkäisevien ja varhaisen tuen palveluiden sekä lastensuojelun kehittämiseen. Lastensuojelutyön painopisteenä tulee olla varhainen tuki ja avopalvelut.

Lastensuojelun kipeänä haasteena on jo paikoitellen krooniseksi muuttunut kelpoisuuden täyttävien sosiaalityöntekijöiden vaje sekä liian suuret työmäärät. Olen tyytyväinen, että saimme sovittua voimavaroista sosiaalityön yliopistollisen koulutuksen aloituspaikkojen lisäämiseen.

Helpotusta lastentarhanopettajapulaan ja vauhtia varhaiskasvatuksen kehittämiseen

Yliopistolliseen lastentarhanopettajakoulutukseen suuntaamamme lisävoimavarat ovat todellinen helpotus erityisesti pääkaupunkiseudulle, jossa on iso vaje lastentarhanopettajista. Huoli lastentarhanopettajapulan vaikutuksista esiopetukseen ja päivähoidon laatuun sekä sen kehittämiseen on ollut suuri.

Päätöksellä halusimme myös vauhdittaa päivähoitolain uudistamista varhaiskasvatuslaiksi. Olen kirittänyt opetusministeri Gustafssonia (sd) uutta varhaiskasvatuslakia valmistelevan laaja-alaisen työryhmän asettamisessa. Työryhmän työ on tehtävä perusteellisesti, mutta ripeästi. Aikaa on jäätävä riittävälle keskustelulle, lain valmistelulle, kunnolliselle lausuntokierrokselle sekä eduskunnan käsittelylle.

Eduskunta turvasi taas päihdeäitien palvelut

Eduskunta on toistuvasti pelastanut päihdeäitien palvelut kohdentamalla lisärahaa Ensi- ja turvakotien liiton päihdeongelmaisten äitien ja heidän perheidensä Pidä kiinni -hoitojärjestelmään. Eduskunnan toiveesta huolimatta sosiaali- ja terveysministeriö ei ollut tälläkään kertaa turvannut rahoitusta.

Päihteetön vanhemmuus ja vauvaperheiden arki ovat asioita, joita pitää tukea. Päihdeongelmaisten äitien erityishoito tuottaa mittavia inhimillisiä ja taloudellisia säästöjä. Äidin raskaudenaikaisen päihteidenkäytön aiheuttama sikiövaurio on pahimmillaan korjaamaton kehitysvamma, joka vaatii pysyvää ja kallista laitoshoitoa.

Eduskunnalta tuki uuden lastensairaalan rakentamisen valtionosuudelle

Erityisen iloinen olen Suomen lasten kannalta todella tärkeästä lausumaesityksestä. Edellytämme, että Helsingin Meilahteen rakennettavan uuden lastensairaalan tarvitsema valtion rahoitusosuus otettaisiin huomioon seuraavassa vuosia 2014-2017 koskevassa kehyspäätöksessä.

Tällä hetkellä vakavasti sairaiden suomalaislasten hoito on keskitetty maamme heikoimpiin sairaalatiloihin Lastenklinikalle ja Lastenlinnaan. Kannanotto on selkeä askel eteenpäin uuden lastensairaalan rakentamiseksi. Uusi sairaala on suunniteltu rakennettavaksi vuosina 2014 – 2017. Tavoitteena on oltava maailman huippuluokan lastensairaala, joka palvelee koko Suomea pitkälle tulevaisuuteen. Mikä olisikaan parempi lahja satavuotiaalta isänmaaltamme kuin uusi lastensairaala.

Helsingissä panostetaan erityisesti lapsiin ja ikäihmisiin

Hyväksyimme Helsingin kaupunginvaltuuston viime kokouksessa kaupungin ensi vuoden talousarvion. Olen tyytyväinen, että syksyllä ehdottamani vauhditusohjelma päivähoitopaikkavajeen paikkaamiseksi ja päiväkotien rakentamissuman purkamiseksi sai tuulta alleen. Päivähoidon määrärahoja lisättiin, jotta hoitopaikkoja olisi riittävästi siellä, missä on lapsiakin. Jatkossa päiväkotien ja koulujen uudisrakentamisessa etsitään ja toteutetaan nykyistä taloudellisempia ja laadukkaampia ratkaisuja esimerkiksi moduulirakentamisen avulla. Moduuliratkaisuja voidaan varioida eri alueiden tarpeisiin. Päiväkodin tilatarpeen muuttuessa voi moduulin lisätä tai poistaa.

Eduskunnassa käsittelyssämme olevan vanhuspalvelulain tarkoitus on parantaa ikäihmisten palveluiden laatua ja varmistaa, että apua tarvitsevat sen myös saavat. Kokoomuksen valtuustoryhmässä pidimme tärkeänä, että jo ensi vuoden budjettiesityksessä osaltaan varaudumme vastaamaan vanhuspalvelulain tuomiin lisävelvoitteisiin.

Vanhuspalvelulaissa mietityttää eniten, onko siihen kirjattu riittävän hyvin ikäihmisten toimintakyvyn ja liikunnan edistäminen. Ne ovat aivan keskeisiä asioita ihmisten elämänlaadun ja palveluiden kannalta sekä tuen tarpeen ennaltaehkäisyssä. Liikunta on tärkeää kaikenikäisille, mutta ikääntyville liikunta on elintärkeää. Helsingin onkin järkevää ponnistella senioreiden liikuntamahdollisuuksien kehittämisessä. Tietenkin kaupunkia on rakennettava niin, että se mahdollistaa kaikenikäisten aktiivisen liikkumisen.

Lapset aikuisten alkoholinkäytön vankeina

Eduskunnan Lapsen puolesta -ryhmämme järjesti yhdessä Alkon Lasten seurassa –ohjelman kanssa eduskunnassa seminaarin. Alkon hallintoneuvoston puheenjohtajana kerroin seminaarissa Alkon roolista alkoholihaittojen ehkäisyssä.

Alkoholi näkyy kovalla tavalla lasten ja nuorten arjessa. Olemme huolissamme etenkin nuorten päihteiden käytöstä – ja niin meidän pitää ollakin. Tosiasia kuitenkin on, että meidän pitää olla huolissamme myös aikuisten alkoholinkäytön vaikutuksista lapsiin ja nuoriin. Lasten seurassa -ohjelma haastaa aikuiset miettimään toimintansa vaikutuksia. Uunituore Hirviöt-filmi kuvaa hyvin tilanteen vakavuutta.
Blogista voit lukea lisää ajatuksiani.

Hyvää itsenäisyyspäivää ja joulun odotusta toivottaen,

Sari Sarkomaa
Kansanedustaja
Valtiovarainvaliokunnan kunta- ja terveysjaoston puheenjohtaja

sari.sarkomaa@eduskunta.fi
www.sarisarkomaa.fi
050 511 3033