Siirry sisältöön

Toisen asteen koulutuksen rahoitusta ei yhteen putkeen

12.2.2013

Vahasalo ja Sarkomaa: toisen asteen koulutuksen rahoitusta ei yhteen putkeen

– Toisen asteen koulutuksen valtionosuudet tulee pitää erillään jatkossakin, kansanedustaja, sivistysvaliokunnan puheenjohtaja, Raija Vahasalo (kok) ja kansanedustaja, opetushallituksen johtokunnan puheenjohtaja Sari Sarkomaa (kok) kommentoivat Valtionvarainministeriölle juuri esitettyjä selvitysmies Miettisen vaihtoehtoja (12.2.2013) valtionosuusjärjestelmän uudistamiseksi. – Lukion ja ammatillisen koulutuksen sulauttaminen yhteen rahoitusputkeen olisi hallitusohjelman vastainen.

– Tällä hetkellä meillä on järjestelmä, joka on turvannut, ettei koulutuksen rahoitus valu muualle. Raha maksetaan suoraan ammatillisen koulutuksen järjestäjälle, joka voi olla esimerkiksi kuntayhtymä, säätiö tai muu yksityinen taho. Näin varmistamme, että rahoitus ohjautuu suoraan opetukseen.

– Uudistusta tarvitaan, mutta meidän tulee pitää kiinni nykymallin kivijalasta, jonka perusteella raha menee suoraan oppilaitoksille. Se turvaa rahoituksen oppilaitoksille oikea-aikaisesti ja täysimääräisesti, kansanedustajat toteavat.

– Nyt esitetyt vaihtoehdot heikentäisivät koulutuksen tarjoajien toimintaedellytyksiä, kansanedustajat huomauttavat. – Rahoitusjärjestelmän kehittämisessä tulee ottaa huomioon tuloksellisuusmittareita koulutuksen läpäisyasteesta ja vaikuttavuudesta, Vahasalo ja Sarkomaa linjaavat.

– Kuntien tehtäviä ei tule lisätä sillä koulutuksen resurssit katoavat helposti muihin toimintoihin, joissa on tiukempi lainsäädäntö. – Opetuksen voimavaroja ei voi niistää kunnan muihin menoihin. Siksi haluamme, että rahat menevät suoraan oppilaitoksille, kansanedustajat vaativat. – Kunta- ja palvelurakenneuudistuksessa on oltava tarkkana, ettemme heikennä koulutusjärjestelmäämme, kansanedustajat huomauttavat.

– Rahoituksen oikea-aikaisuus, ennakoitavuus ja läpinäkyvyys ovat opiskelijoiden, henkilöstön ja koko Suomen etu, Vahasalo ja Sarkomaa valottavat tilannetta.

Lisätietoja:
Raija Vahasalo, kansanedustaja (kok), eduskunnan sivistysvaliokunnan puheenjohtaja
raija.vahasalo@eduskunta.fi
Puh. 050 511 3090

Sari Sarkomaa, kansanedustaja (kok), opetushallituksen johtokunnan puheenjohtaja
sari.sarkomaa@eduskunta.fi
Puh. 050 511 3033