Siirry sisältöön

Esitys lyhyttutkinnoista syytä laittaa roskakoriin!

Tiedote 14.2.2013

Kokoomuksen kansanedustajat, opetushallituksen johtokunnan puheenjohtaja Sari Sarkomaa sekä sivistysvaliokunnan puheenjohtaja Raija Vahasalo täystyrmäävät tänään julkisuuteen tulleen opetus- ja kulttuuriministeriön esityksen korkeakouludiplomeista.

- Esitys on syytä laittaa suoraan roskakoriin. Ehdotetut kaksivuotiset lyhyttutkinnot ovat askel aivan väärään suuntaan ja polku koulutustason laskemiseen. Tavoitteenamme on nostaa suomalaiset maailman osaavimmaksi kansaksi vuoteen 2020 mennessä.

Haastavan taloustilanteen alla on ammattikorkeakouluihin sekä yliopistosektorille kohdistettu merkittäviä leikkauksia. Edustajien mielestä yhtälö on kummallinen:

- Leikkausten jälkeen esityksellä kuitenkin avattaisiin korkeakoulutusta, mutta resurssit suuntautuisivat matalamman tason koulutukseen.  Pätkimisen sijaan opetusministeriön tulee keskittyä opetuksen laadun, sujuvien ja joustavien opiskelumahdollisuuksien kehittämiseen sekä siihen, että korkeakouluilla on resursseja huolehtia nykyisistä koulutustehtävistään.

Ministeriö on perustellut lyhyttutkintoja sillä, että mahdollisimman monella olisi mahdollisuus opiskella korkeakoulussa. Edustajat pitävät perustelua kummallisena, sillä ”maailman osaavin kansa” ei tarkoita sitä, että kaikilla pitäisi olla korkeakoulututkinto hinnalla millä hyvänsä. Tavoite toteutuu sillä, että huolehdimme koulutuksen laadusta ja muistamme, että pärjätäksemme tarvitsemme erilaista osaamista.

Ei ole mitään perusteltua syytä, miksi kehittäisimme lyhyttutkintoja korkeakouluihin. Koulutustarpeen ennakointi pohjautuu Suomessa systemaattiseen työvoimatarpeen ennakointiin. Viimeisin koulutustarpeen ennakointi ei tuonut mitään vihjettä siitä, että työmarkkinoillamme olisi tarve lyhyttutkinnoille. Päinvastoin työmarkkinajärjestöt ovat viestittäneet selkeästi, ettei mitään tarvetta ole esitetyn kaltaiselle pätkätutkinnolle. Herää kysymys, kuka tätä tutkintoa tarvitsee?

On hyvä muistaa, että työryhmä ei ollut asiasta yksimielinen. Työryhmässä edustettuina olleet työmarkkinajärjestöt jättivät raporttiin asiasta eriävän mielipiteen.

Sarkomaan ja Vahasalon mielestä lyhyttutkintojen pakkosynnytys olisi tempoilevaa koulutuspolitiikkaa, jolle on sanottava ehdoton ei. Maassamme on johdonmukaisesti otettu käyttöön Bologna-prosessin mukainen kaksiportainen tutkintorakenne.  Yliopistot ovat juuri uudistamassa kandidaattitutkintojaan. Tämän työn tulokset ovat vielä näkemättä. Tutkintorakenteen ja sen kehittämistyön on oltava pitkäjänteistä, jotta korkeakoulut voivat sitoutua yhdessä sovittuun kehittämistyöhön.

- On perusteltua myös kysyä, mitä ammatillisen tutkinnon  sekä ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneiden työmarkkina-asemalle käy, jos ehdotetut lyhyttutkinnot yleistyisivät?

Sarkomaa ja Vahasalo näkevät välttämättömänä, että hallitus välitarkastuksessa katsoo, ettei säästöillä tai lyhyttutkintojen kehittämisellä romuteta suomalaisten laadukasta koulutusta.

Lisätietoja:
Sari Sarkomaa
050 511 3033

Raija Vahasalo
050 511 3090