Siirry sisältöön

Hallituksen varmistettava budjettiriihessä ammatillisten koulutuspaikkojen riittävyys pääkaupunkiseudulla

Tiedote 9.4.2013

Sarkomaa vaatii: Hallituksen varmistettava budjettiriihessä ammatillisten koulutuspaikkojen riittävyys pääkaupunkiseudulla

Kokoomuksen kansanedustaja ja opetushallituksen johtokunnan puheenjohtaja Sari Sarkomaa on huolissaan koulutus- ja yhteiskuntatakuun toteutumisesta Helsingissä ja koko pääkaupunkiseudulla. Sarkomaa kannustaa hallitusta tekemään syksyn budjettiriihessä erillisen tarkastelun ja päätöksen Uudenmaan ja pääkaupunkiseudun ammatillisen koulutuksen aloituspaikkojen riittävyyden turvaamiseksi. Tämänpäiväisessä täysistuntopuheenvuorossaan valtiontalouden kehysselonteosta Sarkomaa korostaa, että Helsingin saamat lisäpaikat ovat riittämättömiä. Sarkomaa jätti asiasta kirjallisen kysymyksen ministerin vastattavaksi.

”Jokaisen nuoren on päästävä koulutukseen ja sitä kautta työhön, ettei yksikään syrjäydy. Kehyspäätöksessä oli viisasta lisätä voimavaroja ammatilliseen koulutukseen ja uudistaa oppisopimusta. Ikävä kyllä Helsingin saamat lisäpaikat ovat riittämättömiä. Meillä vaje on suurin. Paikkoja puuttuu arviolta ainakin 1500. Koulutus- ja yhteiskuntatakuun toteutuminen edellyttää yksinkertaisesti lisää ammatillisen koulutuksen opiskelijapaikkoja pääkaupunkiseudulle”, Sarkomaa sanoo. ”Nuorten tyhjänpäälle jättäminen ei ole fiksua. Vaarana on myös että nuoria sulloutuu lukioon siksi, että ammatillisia opiskelupaikkoja ei ole riittävästi.”

”On pakko kysyä, miten hallitus ajattelee koulutustakuun toteutuvan Helsingissä, jos meillä on jokaista ammatillisen koulutuksen paikkaa kohden 1,6 hakijaa? Lisäksi nuorten koulutustarjonnan tavoitteena suhteessa alueen nuorisoikäluokkaan on metropolialueella 76,1 %, kun koko maan tavoitetaso on 81,3 %. On täysin perusteltua myös kysyä, toteutuvatko nuorten tasa-arvoiset koulutusmahdollisuudet pääkaupunkiseudulla?” Sarkomaa lisää.

Sarkomaa muistuttaa, että viime hallituskaudella kokoomuksen ehdotuksesta hallitusohjelmaan kirjattiin tavoite suunnata ammatillisen koulutuksen aloituspaikkoja kasvukeskuksiin ja työvoimatarpeen mukaan. Silloin aloitettiin aloituspaikkojen systemaattinen lisääminen Helsinkiin ja metropolialueelle. Tämä työ on nyt vietävä huolella maaliin.

Lisätietoja:
Sari Sarkomaa
050 511 3033

Kirjallinen kysymys luettavissa eduskunnan sivuilla.